Jest to zdecydowanie potrawa, która kojarzy mi się z czymś naprawdę pysznym! Nie ukrywam, że zdarzało mi się pójść do restauracji, gdzie poziom żurku był w opłakanym stanie, natomiast jak jakaś knajpa skradnie moje serce, to jestem częstym bywalcem! Jednak najlepszy żurek, to ten, który zrobimy sami:). Wtedy uważam, że jesteśmy w stanie idealnie dopasować wszystko pod swoje smaki! Ja uwielbiam żurek bardzo kwaśny z dobrej jakości kiełbasą.
Składniki:
(na spory garnek, jak to zawsze u mnie:) )
Żur:
Na bulion: pęczek natki pietruszki, 9 marchewek, 3 pietruszki, 1 duży seler, przypalona cebula, dwa małe pory, pęczek lubczyku, 5 liści laurowych, korpus z kurczaka, szyja z indyka.
- 9 surowych białych kiełbas cielęcych
- 400g wędzonego boczku
- 3 łyżki majeranku
- 3 szalotki
- 1 litr zakwasu na żurek ( ja dodaję sporo, ponieważ uwielbiam kwaśny )
- 5 ząbków czosnku
- Ugotowane jajka
- Mąka
- Sól
- Pieprz
- *można dodać ziemniaki, natomiast z racji tego, że żurek będzie podawany w chlebie, to zrezygnowałam z większej ilości węglowodanów
Drożdżowe chlebki (wychodzi 5 sztuk)
*składniki dzielę na równe połowy i wyrabiam ciasto w dwóch miskach – jest wygodniej
- 2 kg mąki pszennej
- 50 g drożdży (świeżych)
- 1l cieplej wody
- 7 łyżek
- 4 łyżeczki soli
- 4 jajka
- 4 łyżki oliwy
- Szczypta cukru
Wykonanie:
- Rzeczy na bulion wrzucamy do garnka i gotujemy na lekkim ogniu, co jakiś czas ściągamy szumowiny. Po 2 godzinach gotowania całość przecedzamy.
- Kiełbasę podpiekamy w piekarniku (nie trzeba tego robić), w 180 stopniach przez 8-10 minut. Podpieczoną kiełbasę wyciągamy z piekarnika, ściągamy skórę i kroimy.
- Kiełbasę podsmażamy razem z cebulą, boczkiem i czosnkiem.
- Całość po podsmażeniu wrzucamy do bulionu (bez wytopionego tłuszczu)- podgotowujemy ok. 10 minut.
- Po tym czasie dolewamy zakwas na żur, wsypujemy majeranek, oraz sól i pieprz. Nadal gotujemy.
- Zupę zagęszczamy mąką (ilość mąki zależy od tego, jak bardzo gęstą zupę chcemy), możemy również zagęścić śmietaną.
- Przygotowujemy dwie miski.
- Do każdej wsypujemy po kilogramie mąki.
- Wszystkie składniki dzielimy na pół, czyli po 25g drożdży na miskę.
- Drożdże rozpuszczamy w każdej misce w cieplej wodzie (125ml) ze szczyptą cukru – odstawiamy na 10 minut.
- Do mąki dodajemy oliwę, sól – mieszamy.
- Wyrośnięte drożdże wlewamy do misek i dolewamy resztę cieplej wody (po 375 ml ciepłej wody). Ciasto zagniatamy ok. 10 minut, następnie odstawiamy w ciepłe miejsce na 2 godziny aby wyrosło.
- Gdy ciasto wyrośnie, z obu misek łączymy ciasto i formujemy kulkę. Dzielimy masę na 5 w miarę równych części.
- Uformowane kulki odstawiamy do ponownego wyrośnięcia.
- Piekarnik ustawiamy na 200 stopni.
- Przed włożeniem do piekarnika Naszych chlebków, smarujemy je rozbełtanym żółtkiem.
- Chlebki pieczemy 20 minut.
- Gdy chleby wystygną, wykrawamy górną część, delikatnie pozbywamy się środka, nie naruszając skórki. Smarujemy środek białkiem i podpiekamy chlebki w temperaturze 180 stopni przez 10 minut. W ten sposób chleb nie powinien przemakać.
- Gotowe chlebki wyciągamy z piekarnika, do środka wlewamy żurek, dodajemy kawałki ugotowanego jajka.
KUCHNIA
/
Dania Główne
/
Zupy
Zostaw odpowiedź