• O MNIE
  • Lifestyle
  • Podróże
    • Wietnam
    • Bali
    • Indie
    • Tajlandia
    • Sri Lanka
    • Czechy
      • Adrspach
    • Grecja
      • Corfu
    • Majorka
    • Maroko
    • Zjednoczone Emiraty Arabskie
  • KUCHNIA
    • Przystawki
    • Zupy
    • Dania Główne
    • Desery
  • ARCHIWUM
  • WSPÓŁPRACA
  • KONTAKT
  • O MNIE
  • Lifestyle
  • Podróże
    • Wietnam
    • Bali
    • Indie
    • Tajlandia
    • Sri Lanka
    • Czechy
      • Adrspach
    • Grecja
      • Corfu
    • Majorka
    • Maroko
    • Zjednoczone Emiraty Arabskie
  • KUCHNIA
    • Przystawki
    • Zupy
    • Dania Główne
    • Desery
  • ARCHIWUM
  • WSPÓŁPRACA
  • KONTAKT

Żurek w chlebie

29 października 2018
Jest to zdecydowanie potrawa, która kojarzy mi się z czymś naprawdę pysznym! Nie ukrywam, że zdarzało mi się pójść do restauracji, gdzie poziom żurku był w opłakanym stanie, natomiast jak jakaś knajpa skradnie moje serce, to jestem częstym bywalcem! Jednak najlepszy żurek, to ten, który zrobimy sami:). Wtedy uważam, że jesteśmy w stanie idealnie dopasować wszystko pod swoje smaki! Ja uwielbiam żurek bardzo kwaśny z dobrej jakości kiełbasą.
 
 

Składniki:

(na spory garnek, jak to zawsze u mnie:) )
 

Żur:

 
Na bulion: pęczek natki pietruszki, 9 marchewek, 3 pietruszki, 1 duży seler, przypalona cebula, dwa małe pory, pęczek lubczyku, 5 liści laurowych, korpus z kurczaka, szyja z indyka.
 
  • 9 surowych białych kiełbas cielęcych
  • 400g wędzonego boczku
  • 3 łyżki majeranku
  • 3 szalotki
  • 1 litr zakwasu na żurek ( ja dodaję sporo, ponieważ uwielbiam kwaśny )
  • 5 ząbków czosnku
  • Ugotowane jajka
  • Mąka
  • Sól
  • Pieprz
  • *można dodać ziemniaki, natomiast z racji tego, że żurek będzie podawany w chlebie, to zrezygnowałam z większej ilości węglowodanów
 
Drożdżowe chlebki (wychodzi 5 sztuk)
 
*składniki dzielę na równe połowy i wyrabiam ciasto w dwóch miskach – jest wygodniej
 
 
  • 2 kg mąki pszennej
  • 50 g drożdży (świeżych)
  • 1l cieplej wody
  • 7 łyżek
  • 4 łyżeczki soli
  • 4 jajka
  • 4 łyżki oliwy
  • Szczypta cukru
 

Wykonanie:

 
  1. Rzeczy na bulion wrzucamy do garnka i gotujemy na lekkim ogniu, co jakiś czas ściągamy szumowiny. Po 2 godzinach gotowania całość przecedzamy.
  2. Kiełbasę podpiekamy w piekarniku (nie trzeba tego robić), w 180 stopniach przez 8-10 minut. Podpieczoną kiełbasę wyciągamy z piekarnika, ściągamy skórę i kroimy.
  3. Kiełbasę podsmażamy razem z cebulą, boczkiem i czosnkiem.
  4. Całość po podsmażeniu wrzucamy do bulionu (bez wytopionego tłuszczu)- podgotowujemy ok. 10 minut.
  5. Po tym czasie dolewamy zakwas na żur, wsypujemy majeranek, oraz sól i pieprz. Nadal gotujemy.
  6. Zupę zagęszczamy mąką (ilość mąki zależy od tego, jak bardzo gęstą zupę chcemy), możemy również zagęścić śmietaną.
  7. Przygotowujemy dwie miski.
  8. Do każdej wsypujemy po kilogramie mąki.
  9. Wszystkie składniki dzielimy na pół, czyli po 25g drożdży na miskę.
  10. Drożdże rozpuszczamy w każdej misce w cieplej wodzie (125ml) ze szczyptą cukru – odstawiamy na 10 minut.
  11. Do mąki dodajemy oliwę, sól – mieszamy.
  12. Wyrośnięte drożdże wlewamy do misek i dolewamy resztę cieplej wody (po 375 ml ciepłej wody). Ciasto zagniatamy ok. 10 minut, następnie odstawiamy w ciepłe miejsce na 2 godziny aby wyrosło.
  13. Gdy ciasto wyrośnie, z obu misek łączymy ciasto i formujemy kulkę. Dzielimy masę na 5 w miarę równych części.
  14. Uformowane kulki odstawiamy do ponownego wyrośnięcia.
  15. Piekarnik ustawiamy na 200 stopni.
  16. Przed włożeniem do piekarnika Naszych chlebków, smarujemy je rozbełtanym żółtkiem.
  17. Chlebki pieczemy 20 minut.
  18. Gdy chleby wystygną, wykrawamy górną część, delikatnie pozbywamy się środka, nie naruszając skórki. Smarujemy środek białkiem i podpiekamy chlebki w temperaturze 180 stopni przez 10 minut. W ten sposób chleb nie powinien przemakać.
  19. Gotowe chlebki wyciągamy z piekarnika, do środka wlewamy żurek, dodajemy kawałki ugotowanego jajka.

 

 

ZUPAOBIADŻUREK
Udostępnij

KUCHNIA  / Dania Główne  / Zupy

Nathallae
Studentka prawa, blogerka i instagramerka. Spośród wielu pasji do największych należą podróże w najdalsze zakątki świata i gotowanie.

Mogą ci się podobać również

Bułeczki Bao z Szarpaną wieprzowiną
8 marca 2020
Szybki krem z dyni z maślanymi grzankami
17 września 2019
Kurczak faszerowany kaszą oraz grzybami
16 lipca 2019

Zostaw odpowiedź


Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

  • O Autorce

    Nieprzewidywalna indywidualistka, zakochana w podróżach, dobrym jedzeniu oraz nostalgicznej muzyce. W kuchni może spędzać każdą wolną chwilę, ponieważ nie wyobraża sobie dnia bez pichcenia smakołyków  dla najbliższych. Marzycielka, która sprawia wrażenie introwertyczki, ale tylko z dalszej perspektywy ;).

  • Instagram


  • Obserwuj Nathallae




Copyright © 2017 - 2020 Nathallae.pl | All Rights Reserved. | All words are mine, please do not copy without permission. Polityka prywatności

Facebook
Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. dowiedz się więcej.