U mnie z racji tego, że prowadzę teraz bardzo zdrowy tryb życia, w kuchni panuje totalna prostota! Jeszcze większa, niż zawsze! Grunt to proste dania, smaczne i przede wszystkim zdrowe! Mało kaloryczne:). Czasami jem na obiad bardziej wartościową zupę z makaronem na przykład ryżowym, co zdecydowanie wystarczy, żeby poczuć się sytym! Dzisiaj właśnie mam dla Was taki przepis:)
Składniki:
- 350g pokrojonego dorsza
- 400 ml bulionu warzywnego
- Puszka pomidorów
- 1 papryka czerwona
- 2 cebulki szalotki
- 2 ząbki czosnku
- Sól
- Pieprz
- Szczypta cukru
- Koncentrat pomidorowy
- Słodka papryka
- Łyżka oleju
Dodatkowo:
- Makaron ryżowy
- Kolendra / natka pietruszki
Przygotowanie:
1. Czosnek, oraz szalotkę siekamy i smażymy na oleju, aż całość się zeszkli (nie wolno spalić czosnku! Najlepiej dodać go troszkę później)
2. Do cebulki i czosnku, dodajemy posiekane pomidory z puszki (całość), oraz paprykę, doprawiamy solą i pieprzem, oraz szczyptą cukru i smażymy z 3-5 minut.
3. Całość przelewamy do bulionu i gotujemy na małym ogniu (jeżeli nie lubimy kawałków pomidorów w zupie, to możemy zblendować). Dodajemy łyżeczkę koncentratu.
4. Doprawiamy resztą przypraw.
5. Rybę kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do zupy, aż mięso się zetnie.
6. Zupę możemy podawać z makaronem, bądź ewentualnie grzankami.
Zostaw odpowiedź