Nawet najwięksi przeciwnicy smaków rybnych z pewnością pokochają tą zupę! Jest rozgrzewająca, esencjonalna i dobra na każdą okazję:). Tak naprawdę zupa robi się sama! Jest delikatna w smaku, bardzo aromatyczna i przenika wieloma różnymi smakami
Składniki
- 1kg filetów rybnych (u mnie różne: halibut, karp, dorsz, łosoś itp.) *
- 3 pomidory malinowe
- Łyżka koncentratu pomidorowego
- 2 młode ziemniaki
- Włoszczyzna na bulion (najlepiej dwie)
- Chilli
- Koperek – pół pęczka
- Czosnek 2 ząbki
- Cebula
- Śmietana
- Liść laurowy
- Sól
- Pieprz
- Łyżeczka cukru
- Ziele angielskie
*robiąc bulion rybny potrzebujemy najlepiej z tych filetów skóry, głowy ryb, niepotrzebne części, które nam zostały
(ja dwie ryby kupiłam w całości po to, aby właśnie dodać resztę do bulionu)
- W pierwszej kolejności robimy bulion klasyczny z włoszczyzny (jak na rosół) – często znajdziecie w sklepach gotowe mieszanki warzyw. Gotujemy w 2,5 Litra wody.
- Po 45 minutach gotowania, odcedzamy warzywa i dodajemy resztki rybie, liść laurowy i ziele angielskie – gotujemy pod przykryciem 30 minut. Całość dokładnie odcedzamy.
- Na patelni szklimy pokrojony czosnek, oraz po 2 minutach smażenia (nie możemy spalić czosnku!) dodajemy pokrojone pomidory (bez skórki). Smażymy całość 5-7 minut, aż pomidory lekko się rozpadną.
- Do bulionu rybnego dodajemy pomidory, koncentrat pomidorowy, drobno pokrojone ziemniaki oraz koperek i gotujemy 20 minut.
- Na koniec doprawiamy zupę solą, pieprzem, łyżeczką cukru (można zupę zagęścić śmietaną, bądź zasmażką, natomiast uważam, że jest to zbędne).
- Do gorącej zupy dodajemy pokrojone kawałki ryby i gotujemy 5 minut do ścięcia mięsa.
Zupa jest najlepsza następnego dnia 🙂
Smacznego !



Zostaw odpowiedź