• O MNIE
  • Lifestyle
  • Podróże
    • Wietnam
    • Bali
    • Indie
    • Tajlandia
    • Sri Lanka
    • Czechy
      • Adrspach
    • Grecja
      • Corfu
    • Majorka
    • Maroko
    • Zjednoczone Emiraty Arabskie
  • KUCHNIA
    • Przystawki
    • Zupy
    • Dania Główne
    • Desery
  • ARCHIWUM
  • WSPÓŁPRACA
  • KONTAKT
  • O MNIE
  • Lifestyle
  • Podróże
    • Wietnam
    • Bali
    • Indie
    • Tajlandia
    • Sri Lanka
    • Czechy
      • Adrspach
    • Grecja
      • Corfu
    • Majorka
    • Maroko
    • Zjednoczone Emiraty Arabskie
  • KUCHNIA
    • Przystawki
    • Zupy
    • Dania Główne
    • Desery
  • ARCHIWUM
  • WSPÓŁPRACA
  • KONTAKT

Szybka i prosta zupa kurkowa

14 stycznia 2019

Skoro wróciłam po dłuższej przerwie, to zaczniemy od czegoś szybkiego, zdrowego i prostego… Co Wy na to ?! 🙂
Kurki, jak wiadomo, to grzyby, których nie znajdziecie w styczniu, ale z pewnością mrożone będą w każdym sklepie:). Zimą najlepiej jest sięgać po mrożone, bądź suszone produkty, dlatego na zupę będą idealne! Przepis jest bajecznie prosty, szybki w wykonaniu, a za to jaki pyszny!

 

Składniki:

  • 1 litr bulionu (U mnie drobiowy)
  • 350g kurek mrożonych
  • Ząbek czosnku
  • Łyżka masła
  • 2 średnie marchewki
  • 2 szalotki
  • 250g ziemniaków
  • Pęczek koperku
  • 150ml śmietany
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • Szczypta cukru

 

Dodatkowo:

  • Chleb
  • Oliwa

 

Wykonanie:

 

1. Kurki należy odmrozic i dobrze odsączyć z wody.
2. W głębokim garnku smażymy na maśle pokrojoną szalotkę z czosnkiem.
3. Kiedy szalotka i czosnek jest w połowie zeszklona, dodajemy kurki i wszystko razem podsmażamy.
4. Całość zalewamy bulionem z zielem angielskim i liśćmi laurowymi i gotujemy kilka minut.
5. Dodajemy pokrojone ziemniaki, oraz marchewkę. Gotujemy kolejne 15 minut.
6. Zupę doprawiamy przyprawami, koperkiem, oraz zabielamy na samym końcu śmietaną.
7. Zupę podawałam z kromką chleba zgrilowaną z oliwą.

Smacznego! 🙂

 

ZUPAOBIADGRZYBYKURKOWA
Udostępnij

KUCHNIA  / Zupy

Nathallae
Studentka prawa, blogerka i instagramerka. Spośród wielu pasji do największych należą podróże w najdalsze zakątki świata i gotowanie.

Mogą ci się podobać również

Bułeczki Bao z Szarpaną wieprzowiną
8 marca 2020
Szybki krem z dyni z maślanymi grzankami
17 września 2019
Kurczak faszerowany kaszą oraz grzybami
16 lipca 2019

Zostaw odpowiedź


Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

  • O Autorce

    Nieprzewidywalna indywidualistka, zakochana w podróżach, dobrym jedzeniu oraz nostalgicznej muzyce. W kuchni może spędzać każdą wolną chwilę, ponieważ nie wyobraża sobie dnia bez pichcenia smakołyków  dla najbliższych. Marzycielka, która sprawia wrażenie introwertyczki, ale tylko z dalszej perspektywy ;).

  • Instagram


  • Obserwuj Nathallae




Copyright © 2017 - 2020 Nathallae.pl | All Rights Reserved. | All words are mine, please do not copy without permission. Polityka prywatności

Facebook
Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. dowiedz się więcej.