Skoro wróciłam po dłuższej przerwie, to zaczniemy od czegoś szybkiego, zdrowego i prostego… Co Wy na to ?! 🙂
Kurki, jak wiadomo, to grzyby, których nie znajdziecie w styczniu, ale z pewnością mrożone będą w każdym sklepie:). Zimą najlepiej jest sięgać po mrożone, bądź suszone produkty, dlatego na zupę będą idealne! Przepis jest bajecznie prosty, szybki w wykonaniu, a za to jaki pyszny!
Składniki:
- 1 litr bulionu (U mnie drobiowy)
- 350g kurek mrożonych
- Ząbek czosnku
- Łyżka masła
- 2 średnie marchewki
- 2 szalotki
- 250g ziemniaków
- Pęczek koperku
- 150ml śmietany
- 3 liście laurowe
- 4 ziela angielskie
- Szczypta cukru
Dodatkowo:
- Chleb
- Oliwa
Wykonanie:
1. Kurki należy odmrozic i dobrze odsączyć z wody.
2. W głębokim garnku smażymy na maśle pokrojoną szalotkę z czosnkiem.
3. Kiedy szalotka i czosnek jest w połowie zeszklona, dodajemy kurki i wszystko razem podsmażamy.
4. Całość zalewamy bulionem z zielem angielskim i liśćmi laurowymi i gotujemy kilka minut.
5. Dodajemy pokrojone ziemniaki, oraz marchewkę. Gotujemy kolejne 15 minut.
6. Zupę doprawiamy przyprawami, koperkiem, oraz zabielamy na samym końcu śmietaną.
7. Zupę podawałam z kromką chleba zgrilowaną z oliwą.
Smacznego! 🙂
Zostaw odpowiedź