• O MNIE
  • Lifestyle
  • Podróże
    • Wietnam
    • Bali
    • Indie
    • Tajlandia
    • Sri Lanka
    • Czechy
      • Adrspach
    • Grecja
      • Corfu
    • Majorka
    • Maroko
    • Zjednoczone Emiraty Arabskie
  • KUCHNIA
    • Przystawki
    • Zupy
    • Dania Główne
    • Desery
  • ARCHIWUM
  • WSPÓŁPRACA
  • KONTAKT
  • O MNIE
  • Lifestyle
  • Podróże
    • Wietnam
    • Bali
    • Indie
    • Tajlandia
    • Sri Lanka
    • Czechy
      • Adrspach
    • Grecja
      • Corfu
    • Majorka
    • Maroko
    • Zjednoczone Emiraty Arabskie
  • KUCHNIA
    • Przystawki
    • Zupy
    • Dania Główne
    • Desery
  • ARCHIWUM
  • WSPÓŁPRACA
  • KONTAKT

Wołowina po burgundzku z kluskami kładzionymi

9 października 2018
Moje ulubione danie, nie licząc pierogów. Wołowinę gotuję bardzo długo, ale prócz czasu to z pewnością nic nie musimy przy niej robić. Mięso powinno być delikatne i rozpadać się w sosie. Dla mnie dodatek w formie klusek, to wisienka na torcie! Jest pysznie! Gwarantuję, że każdy pokocha te smaki:)
 

Składniki:

(na duży garnek z sosem)

 
  • 1,7 kg wołowiny (u mnie rozbratel)
  • 200 g boczku
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki mąki
  • Butelka wytrawnego czerwonego wina
  • Słoiczek marynowanych cebulek
  • 2 ząbki czosnku
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 3 marchewki
  • 1 cebula
  • 3 liście laurowe
  • 5 sztuk ziela angielskiego
  • 200 g pieczarek
  • Łyżka oleju
  • 1 por
  • Sól
  • Pieprz
  • Płaska łyżka cukru
 

Kluski kładzione:

 
  • 2 jajka
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • Szczypta soli i cukru
  • 2 łyżki wody
 

Wykonanie:

 
  1. Mięso kroimy w większa kostkę. Smażymy na połowie łyżki oleju (tylko po to, aby przyrumienić mięso z każdej strony).
  2. Warzywa kroimy (bez marchewki) i smażymy na oleju. Dorzucamy boczek i wszystko razem podsmażamy.
  3. Wcześniej przygotowujemy bulion warzywny (jak na rosół).
  4. Do bulionu dorzucamy warzywa, mięso, zioła, podsmażoną cebulę i czosnek. Gotujemy co najmniej 2 godziny.
  5. Po tym czasie dodajemy pokrojoną w talarki marchewkę, wino, oraz podsmażone pieczarki i marynowane cebulki. Gotujemy kolejne 1,5-2h na małym ogniu.
  6. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem, odrobiną cukru. Całość zagęszczamy mąką (nie jest to konieczne).
  7. Do miski wbijamy jajka, dodajemy wodę, sól, cukier oraz mąkę i miksujemy na gładką masę (ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany).
  8. Zagotowujemy wodę z solą i kładziemy kluski na wodę (pół łyżki ciasta, delikatnie wrzucamy na wodę, aby ścięły się w formie podłużnych klusek).
  9. Wyciągamy po 1 minucie od wypłynięcia klusek na powierzchnię.

 

 

OBIADWOŁOWINAKLUSKI
Udostępnij

KUCHNIA  / Dania Główne

Nathallae
Studentka prawa, blogerka i instagramerka. Spośród wielu pasji do największych należą podróże w najdalsze zakątki świata i gotowanie.

Mogą ci się podobać również

Bułeczki Bao z Szarpaną wieprzowiną
8 marca 2020
Kurczak faszerowany kaszą oraz grzybami
16 lipca 2019
Makaron z bazyliowym pesto
27 kwietnia 2019

Zostaw odpowiedź


Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  • O Autorce

    Nieprzewidywalna indywidualistka, zakochana w podróżach, dobrym jedzeniu oraz nostalgicznej muzyce. W kuchni może spędzać każdą wolną chwilę, ponieważ nie wyobraża sobie dnia bez pichcenia smakołyków  dla najbliższych. Marzycielka, która sprawia wrażenie introwertyczki, ale tylko z dalszej perspektywy ;).

  • Instagram


  • Obserwuj Nathallae




Copyright © 2017 - 2020 Nathallae.pl | All Rights Reserved. | All words are mine, please do not copy without permission. Polityka prywatności

Facebook
Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. dowiedz się więcej.