Moje ulubione danie, nie licząc pierogów. Wołowinę gotuję bardzo długo, ale prócz czasu to z pewnością nic nie musimy przy niej robić. Mięso powinno być delikatne i rozpadać się w sosie. Dla mnie dodatek w formie klusek, to wisienka na torcie! Jest pysznie! Gwarantuję, że każdy pokocha te smaki:)
Składniki:
(na duży garnek z sosem)
- 1,7 kg wołowiny (u mnie rozbratel)
- 200 g boczku
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 3 łyżki mąki
- Butelka wytrawnego czerwonego wina
- Słoiczek marynowanych cebulek
- 2 ząbki czosnku
- 500 ml bulionu warzywnego
- 3 marchewki
- 1 cebula
- 3 liście laurowe
- 5 sztuk ziela angielskiego
- 200 g pieczarek
- Łyżka oleju
- 1 por
- Sól
- Pieprz
- Płaska łyżka cukru
Kluski kładzione:
- 2 jajka
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- Szczypta soli i cukru
- 2 łyżki wody
Wykonanie:
- Mięso kroimy w większa kostkę. Smażymy na połowie łyżki oleju (tylko po to, aby przyrumienić mięso z każdej strony).
- Warzywa kroimy (bez marchewki) i smażymy na oleju. Dorzucamy boczek i wszystko razem podsmażamy.
- Wcześniej przygotowujemy bulion warzywny (jak na rosół).
- Do bulionu dorzucamy warzywa, mięso, zioła, podsmażoną cebulę i czosnek. Gotujemy co najmniej 2 godziny.
- Po tym czasie dodajemy pokrojoną w talarki marchewkę, wino, oraz podsmażone pieczarki i marynowane cebulki. Gotujemy kolejne 1,5-2h na małym ogniu.
- Na koniec doprawiamy solą, pieprzem, odrobiną cukru. Całość zagęszczamy mąką (nie jest to konieczne).
- Do miski wbijamy jajka, dodajemy wodę, sól, cukier oraz mąkę i miksujemy na gładką masę (ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany).
- Zagotowujemy wodę z solą i kładziemy kluski na wodę (pół łyżki ciasta, delikatnie wrzucamy na wodę, aby ścięły się w formie podłużnych klusek).
- Wyciągamy po 1 minucie od wypłynięcia klusek na powierzchnię.
Zostaw odpowiedź