Nie jestem zwolenniczką dań wege, nie przez to, że są mało smaczne. Po prostu zawsze gdzieś wolę wersję tą, z mięsem. Cóż zrobić ? Uwielbiam mięso, ale tez kocham zwierzęta. Dla wielu pewnie to coś, co się kłóci, natomiast każdy może się zgadzać z tym, bądź nie. Człowiek jest istotą mięsożerną i z pewnością daleko mi od jedzenia tylko sałaty. Dobrego schabowego nigdy nie odmówię✌🏻. Ale okej! Dzisiaj będzie wege i z pewnością pysznie 🙂 tak naprawdę danie jest proste i możemy dodać co Nam w duszy gra, nawet kiełbasę!
Składniki:
- 1 papryka czerwona
- 1 cukinia
- 200g fasolki szparagowej
- 300ml soku z pomidorów
- 2 szalotki
- 2 ząbki czosnku
- 6 pomidorów malinowych
- Sól
- Pieprz
- Pół łyżeczki cukru
- 300g kaszy kuskus
- Pół papryczki chilli
- 2 marchewki
Wykonanie:
- Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i smażymy pokrojoną w kostkę szalotkę, następnie dodajemy starty czosnek. Pilnujemy, żeby nic się nie spaliło
- Dorzucamy na patelnię pokrojoną marchewkę, paprykę, oraz cukinię. Doprawiamy solą, pieprzem oraz pokrojoną papryczką chilli ( ilość papryczki zależy od Naszego upodobania), całość smażymy 5 minut
- Całość zalewamy sokiem z pomidorów, pokrojonymi pomidorami, oraz fasolką. Całość gotujemy 10-15 minut. Dodajemy cukier, jeżeli pomidory są mało słodkie
- Przed podaniem, do Naszego leczo dodajemy surową kaszę kuskus, czekamy 5 minut, aż kasza wchłonie sos
Jest to danie idealne podczas pory obiadowej, jak i w formie sałatki na zimno!
Smacznego ❤️
Zostaw odpowiedź