Jak wiecie, kocham prostą kuchnię i często uważam, że proste rozwiązania są najsmaczniejsze! Nie potrzebuję w kuchni kawioru z buraka, Żeby poczuć, że gotuję dobrze! Dzisiaj przychodzę do Was z przepysznymi tacosami, które zrobicie w łatwy sposób, a zakocha się w nich każdy! Gwarantuję;)
Składniki na ciasto:
- 300g mąki kukurydzianej
- 150g mąki pszennej
- 100ml ciepłej wody (jak będzie za mało, to dolewamy tak, żeby zagnieść elastyczną kulkę)
- Sól
- Szczypta cukru
- Ulubione przyprawy ( u mnie: przyprawa meksykańska, papryka ostra, słodka, pieprz cyenne)
Nadzienie:
- Czerwona cebula pokrojona w piórka
- Kukurydza i fasola z puszki
- 5 sztuk Pomidorków
- 3 dojrzałe, miękkie awokado
- Cebulka dymka
- Oliwa pomarańczowa
- 3 limonki
- 4 łyżki soku z cytryny
- Roszponka
- Garść kolendry
- Ząbek czosnku
- Słodka śmietana
Przygotowanie:
1. Ciasto ugniatamy z przyprawami na gładką, nie lepiącą się kulkę.
2. Ciasto wałkujemy na cienki placek i wykrawamy koła (ja robiłam od największego kubka, jaki miałam- wyszło 17 sztuk)
3. Placki możemy opruszyć ziołami i smażymy na suchej patelni po 1 minucie z każdej strony.
4. Ciepłe placki układamy na kratce z piekarnika, tak, Aby przybraly kształt muszelki.
5. Guacamole do tacosow: rozgniatamy w misce awokado, dodajemy czosnek i pokrojoną szalotkę, oraz listki kolendry. Całość skrapiamy sokiem z cytryny, solimy, oraz pieprzymy.
5. Salsa pomidorowa: pomidorki koktajlowe kroimy w drobną kostkę, dodajemy oliwy pomarańczowej, soli, pieprzu, odrobiny cukru i całość mieszamy.
6.do muszelek wkładamy kolejno: pół garści roszponki, guacamole, salsę z pomidorów, kukurydzę z fasolą, piórka z cebuli. Całość przyozdabiamy kolendrą.
7. Tacosy podawałam z limonką, oraz słodką śmietaną
Zostaw odpowiedź