KUCHNIA

Tort tysiąca warstw

separator
Opublikowany: / przez Nathallae

Wiem, zawsze przedstawiałam dość proste i mało czasochłonne przepisy, natomiast dzisiaj zrobię wyjątek :). Ciasto niezwykle słodkie, pyszne, mocno rumowe i na pewno pięknie wyglądające. Ogromny plus, to także fakt, iż może stać w lodówce nawet tydzień, a każdego dnia jest jeszcze lepsze! Niestety czas wykonania to pół dnia, ale osoby, które mają więcej wolnego czasu, oraz ogromne chęci, gorąco zachęcam do jego przyrządzenia!

W oryginalnej wersji, ciasto praktycznie całe jest oblepione masą kajmakową, natomiast ja, aby nie przesadzić ze słodyczą, zrobiłam dodatkowo lekki krem cappuccino

Składniki na 15 cieniutkich blatów:
3 duże szklanki mąki pszennej
270g masła w temperaturze pokojowej
3 żółtka
3/4 (tej samej) szklanki mleka w temperaturze pokojowej
1,5 łyżki rumu

Dodatkowo:
2 puszki masy kajmakowej (u mnie: orzechowa i klasyczna)
200g serka mascarpone
3 łyżki cappuccino
Łyżka wody
2 łyżki cukru pudru
200ml śmietanki 36%
2 szklanki orzechów włoskich
3/4 szklanki rumu

Kruche blaty:

Wszystkie składniki wsypujemy do miski, ugniatamy, formujemy kulę, którą zawijamy w folię i odkładamy do lodówki na co najmniej godzinę

Po tym czasie wyciągamy ciasto i dzielimy na 14 w miarę równych części (u mnie średnio każdy kawałek miał około 100 gram)

Każdy blat ciasta piekłam na formie od tortownicy o średnicy 23cm, każdy kawałek musi być dobrze rozwałkowany, cienki na grubość około 1-1,5mm. Zawsze robiłam większy placek, który kładłam na formie, odcinałam z każdego ciasto, które wystawało i dzięki temu z zebranych wszystkich skrawków, uformowałam 15 blat :). Każdy placek przed pieczeniem nakłuwamy widelcem, aby nie robiły się podczas pieczenia pęcherze powietrza.

Rozwałkowane placki pieczemy w temperaturze 180 stopni (funkcja: góra- dół) przez około 10 minut do zarumienienia ciasta.

14 upieczonych blatów odkładamy do przekładania tortu, natomiast 15 blat będzie służyć Nam do rozkruszenia i posypania tortu wraz z orzechami po wierzchu, oraz po bokach ciasta.

Krem cappuccino:

Kawę rozpuszczamy w łyżce wody, mieszamy z mascarpone do uzyskania gładkiej masy. Gdy masa będzie gotowa, wlewamy śmietankę i ubijamy, pod koniec dodajemy cukier puder i delikatnie mieszamy

Wykonanie tortu:

U mnie każdy blat nasączałam rumem, oraz przekładałam na przemian masę kajmakową z kremem cappuccino (w tym, że blat z kremem cappuccino posypywałam także rozdrobnionymi orzechami)

Gdy mamy przełożone blaty kremami, należy górę zabezpieczyć folią i mocno obciążyć tak, aby warstwy się dobrze ze sobą połączyły. Powinnismy takie ciasto z obciążeniem odstawić do lodówki na około 12 godzin.

Po tym czasie wyciągamy ciasto z lodówki, resztką masy kajmakowej przyzdabiamy całe ciasto, oraz posypujemy rozdrobnionym wcześniej blatem, oraz posiekanymi orzechami.

Najlepiej z krojeniem poczekać około 48 godzin, aż ciasto lekko zmięknie.

Dajcie znać, czy ktoś z Was podjął wyzwanie!:)

Smacznego ❤
 

 

 

Nathallae

Studentka prawa, blogerka i instagramerka. Spośród wielu pasji do największych należą podróże w najdalsze zakątki świata i gotowanie.

Napisz komentarz