• O MNIE
  • Lifestyle
  • Podróże
    • Wietnam
    • Bali
    • Indie
    • Tajlandia
    • Sri Lanka
    • Czechy
      • Adrspach
    • Grecja
      • Corfu
    • Majorka
    • Maroko
    • Zjednoczone Emiraty Arabskie
  • KUCHNIA
    • Przystawki
    • Zupy
    • Dania Główne
    • Desery
  • ARCHIWUM
  • WSPÓŁPRACA
  • KONTAKT
  • O MNIE
  • Lifestyle
  • Podróże
    • Wietnam
    • Bali
    • Indie
    • Tajlandia
    • Sri Lanka
    • Czechy
      • Adrspach
    • Grecja
      • Corfu
    • Majorka
    • Maroko
    • Zjednoczone Emiraty Arabskie
  • KUCHNIA
    • Przystawki
    • Zupy
    • Dania Główne
    • Desery
  • ARCHIWUM
  • WSPÓŁPRACA
  • KONTAKT

Tort dyniowy

26 września 2018
Skoro jest sezon na dynię, to nie mogło zabraknąć przepisu właśnie z tym produktem! Ciasto wcale nie jest zbyt słodkie, na jakie wygląda i ma delikatną nutę cynamonową i tak bardzo kojarzy mi się z moim ukochanym piernikiem, że musiałam je zrobić! Polecam do popołudniowej kawy:) z racji, że masa jest serowa, na śniadanie tez go nie odmówię 😀
 

Składniki:

(tortownica o średnicy 26cm)
 
Biszkopt:
 
  • 700 g pure z dyni
  • 190 ml oleju
  • 350 g cukru trzcinowego
  • 100 g cukru drobnego
  • 2 łyżki cukru ze skórką pomarańczową
  • Łyżka cynamonu
  • Łyżka kardamonu
  • Łyżeczka proszku do pieczenia
  • 8 jajek
  • 500g mąki
 
Masa serowa:
 
  • 500g sera białego- zmielonego (jak na sernik)
  • Łyżeczka cynamonu
  • 280g cukru pudru
  • 300g śmietanki 36%
 
Karmel:
 
  • Dwie łyżki cukru
  • Łyżka masła
 
Krem czekoladowy:
 
  • Tabliczka mlecznej czekolady
  • 100 ml śmietanki kremówki
 

Wykonanie:

 
  1. Dynię kroimy na ćwiartki i wraz ze skórą pieczemy w temperaturze 180 stopni około 30-35 minut. Po upieczeniu dynia będzie bardzo miękka i z łatwością wyskrobiemy miąższ.
  2. Do blendera wrzucamy miąższ z dyni, jajka, przyprawy, cukier, oraz olej i miksujemy na gładką masę.
  3. Przygotowaną masę mieszamy z mąką.
  4. Pieczemy w temperaturze 180 stopni, około 60 minut (sprawdzamy, czy wkładając drewniany patyczek jest mokry. Jeżeli będzie, to pieczemy odrobinę dłużej).
  5. Ciasto wyciągamy i odstawiamy do wystudzenia.
  6. Ser biały łączymy ze śmietanką, cukrem, oraz cynamonem i miksujemy na gładką masę- odstawiamy do lodówki na godzinę.
  7. Na patelnie wsypujemy cukier, kiedy zaczyna się karmelizować dodajemy masło i szybko mieszamy. Na małym ogniu dokładnie mieszamy karmel pozbywając się drobnych grudek z cukru, które mogły powstać. Odstawiamy do przestudzenia.
  8. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej wraz ze śmietanką i odstawiamy do przestudzenia.
  9. Biszkopt przekładamy kremem, oraz wierzch tortu. Przyozdabiamy karmelem, oraz kremem czekoladowym.

DESERTORTDYNIA
Udostępnij

KUCHNIA  / Desery

Nathallae
Studentka prawa, blogerka i instagramerka. Spośród wielu pasji do największych należą podróże w najdalsze zakątki świata i gotowanie.

Mogą ci się podobać również

Knedle ze śliwkami i orzechową kruszonką
24 września 2019
Maślane brioszki z mango curd
17 maja 2019
Sernik z jabłkami, masłem orzechowym i czekoladą
17 marca 2019

Zostaw odpowiedź


Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

  • O Autorce

    Nieprzewidywalna indywidualistka, zakochana w podróżach, dobrym jedzeniu oraz nostalgicznej muzyce. W kuchni może spędzać każdą wolną chwilę, ponieważ nie wyobraża sobie dnia bez pichcenia smakołyków  dla najbliższych. Marzycielka, która sprawia wrażenie introwertyczki, ale tylko z dalszej perspektywy ;).

  • Instagram


  • Obserwuj Nathallae




Copyright © 2017 - 2020 Nathallae.pl | All Rights Reserved. | All words are mine, please do not copy without permission. Polityka prywatności

Facebook
Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. dowiedz się więcej.