Skoro jest sezon na dynię, to nie mogło zabraknąć przepisu właśnie z tym produktem! Ciasto wcale nie jest zbyt słodkie, na jakie wygląda i ma delikatną nutę cynamonową i tak bardzo kojarzy mi się z moim ukochanym piernikiem, że musiałam je zrobić! Polecam do popołudniowej kawy:) z racji, że masa jest serowa, na śniadanie tez go nie odmówię 😀
Składniki:
(tortownica o średnicy 26cm)
Biszkopt:
- 700 g pure z dyni
- 190 ml oleju
- 350 g cukru trzcinowego
- 100 g cukru drobnego
- 2 łyżki cukru ze skórką pomarańczową
- Łyżka cynamonu
- Łyżka kardamonu
- Łyżeczka proszku do pieczenia
- 8 jajek
- 500g mąki
Masa serowa:
- 500g sera białego- zmielonego (jak na sernik)
- Łyżeczka cynamonu
- 280g cukru pudru
- 300g śmietanki 36%
Karmel:
- Dwie łyżki cukru
- Łyżka masła
Krem czekoladowy:
- Tabliczka mlecznej czekolady
- 100 ml śmietanki kremówki
Wykonanie:
- Dynię kroimy na ćwiartki i wraz ze skórą pieczemy w temperaturze 180 stopni około 30-35 minut. Po upieczeniu dynia będzie bardzo miękka i z łatwością wyskrobiemy miąższ.
- Do blendera wrzucamy miąższ z dyni, jajka, przyprawy, cukier, oraz olej i miksujemy na gładką masę.
- Przygotowaną masę mieszamy z mąką.
- Pieczemy w temperaturze 180 stopni, około 60 minut (sprawdzamy, czy wkładając drewniany patyczek jest mokry. Jeżeli będzie, to pieczemy odrobinę dłużej).
- Ciasto wyciągamy i odstawiamy do wystudzenia.
- Ser biały łączymy ze śmietanką, cukrem, oraz cynamonem i miksujemy na gładką masę- odstawiamy do lodówki na godzinę.
- Na patelnie wsypujemy cukier, kiedy zaczyna się karmelizować dodajemy masło i szybko mieszamy. Na małym ogniu dokładnie mieszamy karmel pozbywając się drobnych grudek z cukru, które mogły powstać. Odstawiamy do przestudzenia.
- Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej wraz ze śmietanką i odstawiamy do przestudzenia.
- Biszkopt przekładamy kremem, oraz wierzch tortu. Przyozdabiamy karmelem, oraz kremem czekoladowym.
Zostaw odpowiedź