Obiecałam, to jest! Pyszna i w miarę szybka do zrobienia tarta, która rozkocha każdą osobę lubiącą owoce, czekoladę i smak cytrynowy! Jeżeli macie chwilę czasu, to róbcie! Na upał jak znalazł, bo lubię ją podawać dość “zmrożoną” z lodówki!:)
Składniki (tarta 25cm)
Spód:
- 4 paczki ciastek- pieguski
- Biała rozpuszczona czekolada (100g)
- 150g rozpuszczonego masła
Dodatkowo:
- 500 g lemon curd (przepis znajdziecie tu)
- 200 g mascarpone
- 150 g mlecznej rozpuszczonej czekolady
- 200 g jagód
- 300 g czereśni
- Galaretka (u mnie morelowa)
- 12 g żelatyny
- 50 ml gorącej wody
Wykonanie:
1. Ciastka miksuję, bądź ubijamy jak ktoś nie ma miksera na przykład w moździerzu (dobry patent 🙂 ). Do ciasteczkowego proszku dodajemy rozpuszczone masło i czekoladę. Dobrze mieszamy i wykładamy na tortownicę. Ugniatamy spód i wstawiamy do lodówki.
2. Na zastygnięty spód wylewamy mleczną czekoladę i całość posypujemy jagodami. Ponownie wkładamy wszystko do lodówki.
3. Gotowy lemon curd miksujemy z mascarpone. Do miski wrzucamy żelatynę i zalewamy mocno gorącą wodą. Całość dobrze mieszamy i odstawiamy do przestygnięcia. Lekko ciepłą żelatynę wlewamy do masy i miksujemy. Krem przelewamy na jagody, układamy na wierzch czereśnie (pozbawione pestek) i ponownie ciasto wkładamy do lodówki.
4. Galaretkę rozpuszczamy w 1/3 ilości wody, która jest podana na opakowaniu (W przegotowanej wodzie). Czekamy aż się przestudzi. Zimny płyn wylewamy na warstwę z czereśni (którą możemy polać mleczną czekoladą, ale nie jest to konieczne). Całość wkładamy do lodówki, aż galaretka stężeje.
Zostaw odpowiedź