• O MNIE
  • Lifestyle
  • Podróże
    • Wietnam
    • Bali
    • Indie
    • Tajlandia
    • Sri Lanka
    • Czechy
      • Adrspach
    • Grecja
      • Corfu
    • Majorka
    • Maroko
    • Zjednoczone Emiraty Arabskie
  • KUCHNIA
    • Przystawki
    • Zupy
    • Dania Główne
    • Desery
  • ARCHIWUM
  • WSPÓŁPRACA
  • KONTAKT
  • O MNIE
  • Lifestyle
  • Podróże
    • Wietnam
    • Bali
    • Indie
    • Tajlandia
    • Sri Lanka
    • Czechy
      • Adrspach
    • Grecja
      • Corfu
    • Majorka
    • Maroko
    • Zjednoczone Emiraty Arabskie
  • KUCHNIA
    • Przystawki
    • Zupy
    • Dania Główne
    • Desery
  • ARCHIWUM
  • WSPÓŁPRACA
  • KONTAKT

Tarta z owocami bez pieczenia

23 czerwca 2019

Obiecałam, to jest! Pyszna i w miarę szybka do zrobienia tarta, która rozkocha każdą osobę lubiącą owoce, czekoladę i smak cytrynowy! Jeżeli macie chwilę czasu, to róbcie! Na upał jak znalazł, bo lubię ją podawać dość “zmrożoną” z lodówki!:)

 

Składniki (tarta 25cm)

 

Spód:

 

  • 4 paczki ciastek- pieguski
  • Biała rozpuszczona czekolada (100g)
  • 150g rozpuszczonego masła

 

Dodatkowo:

  • 500 g lemon curd (przepis znajdziecie tu)
  • 200 g mascarpone
  • 150 g mlecznej rozpuszczonej czekolady
  • 200 g jagód
  • 300 g czereśni
  • Galaretka (u mnie morelowa)
  • 12 g żelatyny 
  • 50 ml gorącej wody

 

Wykonanie:

 

1. Ciastka miksuję, bądź ubijamy jak ktoś nie ma miksera na przykład w moździerzu (dobry patent 🙂 ). Do ciasteczkowego proszku dodajemy rozpuszczone masło i czekoladę. Dobrze mieszamy i wykładamy na tortownicę. Ugniatamy spód i wstawiamy do lodówki.
2. Na zastygnięty spód wylewamy mleczną czekoladę i całość posypujemy jagodami. Ponownie wkładamy wszystko do lodówki.
3. Gotowy lemon curd miksujemy z mascarpone. Do miski wrzucamy żelatynę i zalewamy mocno gorącą wodą. Całość dobrze mieszamy i odstawiamy do przestygnięcia. Lekko ciepłą żelatynę wlewamy do masy i miksujemy. Krem przelewamy na jagody, układamy na wierzch czereśnie (pozbawione pestek) i ponownie ciasto wkładamy do lodówki.
4. Galaretkę rozpuszczamy w 1/3 ilości wody, która jest podana na opakowaniu (W przegotowanej wodzie). Czekamy aż się przestudzi. Zimny płyn wylewamy na warstwę z czereśni (którą możemy polać mleczną czekoladą, ale nie jest to konieczne). Całość wkładamy do lodówki, aż galaretka stężeje.

 

 

Udostępnij

KUCHNIA  / Desery

Nathallae
Studentka prawa, blogerka i instagramerka. Spośród wielu pasji do największych należą podróże w najdalsze zakątki świata i gotowanie.

Zostaw odpowiedź


Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

  • O Autorce

    Nieprzewidywalna indywidualistka, zakochana w podróżach, dobrym jedzeniu oraz nostalgicznej muzyce. W kuchni może spędzać każdą wolną chwilę, ponieważ nie wyobraża sobie dnia bez pichcenia smakołyków  dla najbliższych. Marzycielka, która sprawia wrażenie introwertyczki, ale tylko z dalszej perspektywy ;).

  • Instagram


  • Obserwuj Nathallae




Copyright © 2017 - 2020 Nathallae.pl | All Rights Reserved. | All words are mine, please do not copy without permission. Polityka prywatności

Facebook
Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. dowiedz się więcej.