Niestety nastała jesień. Większość zachwyca się kolorowymi drzewami i możliwością chodzenia w grubych skarpetach i wełnianych płaszczach. Niestety ja tak strasznie tego nienawidzę! Zdecydowanie dla mnie lato powinno trwać cały rok. Ale dość tych smutków! Na chłodne wieczory proponuję pyszną i szybką tartę z dodatkiem kiszonej kapusty, którą naprawdę uwielbiam. Może spokojnie zastąpić krokiety, które idealnie współgrają z kubkiem gorącego barszczu czerwonego.
Składniki:
- 250 g kapusty kiszonej
- 150 g boczku wędzonego
- 2 jajka
- 1 cebula
- 150 g parmezanu
- 270g śmietany 18%
- Pół pęczku szczypiorku
- Ostra papryka
- Sól
- Pieprz
Ciasto:
- 250g mąki
- 150g zimnego masła
- 2 łyżki śmietany
- Szczypta soli
Wykonanie:
- Do mąki wrzucamy pokrojone, zimne masło i szybko zagniatamy.
- W końcowej fazie dodajemy śmietanę, zagniatamy i wkładamy ciasto do lodówki.
- Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni wraz z pokrojoną cebulą.
- Dodajemy poszatkowaną, odsączoną kapustę i wszystko razem mieszamy.
- Blaszkę na tartę wyklejamy ciastem, i pieczemy 15 minut w temperaturze 180 stopni.
- Na podpieczony spód układamy boczek, cebulę i kapustę.
- Śmietanę wlewamy do kubka, dodajemy jajka, parmezan, sól oraz pieprz.
- Masę wylewamy na tartę.
- Całość pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni.
- Całość posypujemy pokrojonym szczypiorkiem i ostrą papryką.
Zostaw odpowiedź