• O MNIE
  • Lifestyle
  • Podróże
    • Wietnam
    • Bali
    • Indie
    • Tajlandia
    • Sri Lanka
    • Czechy
      • Adrspach
    • Grecja
      • Corfu
    • Majorka
    • Maroko
    • Zjednoczone Emiraty Arabskie
  • KUCHNIA
    • Przystawki
    • Zupy
    • Dania Główne
    • Desery
  • ARCHIWUM
  • WSPÓŁPRACA
  • KONTAKT
  • O MNIE
  • Lifestyle
  • Podróże
    • Wietnam
    • Bali
    • Indie
    • Tajlandia
    • Sri Lanka
    • Czechy
      • Adrspach
    • Grecja
      • Corfu
    • Majorka
    • Maroko
    • Zjednoczone Emiraty Arabskie
  • KUCHNIA
    • Przystawki
    • Zupy
    • Dania Główne
    • Desery
  • ARCHIWUM
  • WSPÓŁPRACA
  • KONTAKT

Tarta z kiszoną kapustą

7 października 2018
Niestety nastała jesień. Większość zachwyca się kolorowymi drzewami i możliwością chodzenia w grubych skarpetach i wełnianych płaszczach. Niestety ja tak strasznie tego nienawidzę! Zdecydowanie dla mnie lato powinno trwać cały rok. Ale dość tych smutków! Na chłodne wieczory proponuję pyszną i szybką tartę z dodatkiem kiszonej kapusty, którą naprawdę uwielbiam. Może spokojnie zastąpić krokiety, które idealnie współgrają z kubkiem gorącego barszczu czerwonego.
 

Składniki:

 
  • 250 g kapusty kiszonej
  • 150 g boczku wędzonego
  • 2 jajka
  • 1 cebula
  • 150 g parmezanu
  • 270g śmietany 18%
  • Pół pęczku szczypiorku
  • Ostra papryka
  • Sól
  • Pieprz
 

Ciasto:

 
  • 250g mąki
  • 150g zimnego masła
  • 2 łyżki śmietany
  • Szczypta soli
 

Wykonanie:

 
  1. Do mąki wrzucamy pokrojone, zimne masło i szybko zagniatamy.
  2. W końcowej fazie dodajemy śmietanę, zagniatamy i wkładamy ciasto do lodówki.
  3. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni wraz z pokrojoną cebulą.
  4. Dodajemy poszatkowaną, odsączoną kapustę i wszystko razem mieszamy.
  5. Blaszkę na tartę wyklejamy ciastem, i pieczemy 15 minut w temperaturze 180 stopni.
  6. Na podpieczony spód układamy boczek, cebulę i kapustę.
  7. Śmietanę wlewamy do kubka, dodajemy jajka, parmezan, sól oraz pieprz.
  8. Masę wylewamy na tartę.
  9. Całość pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni.
  10. Całość posypujemy pokrojonym szczypiorkiem i ostrą papryką.

TARTA
Udostępnij

KUCHNIA  / Dania Główne  / Przystawki

Nathallae
Studentka prawa, blogerka i instagramerka. Spośród wielu pasji do największych należą podróże w najdalsze zakątki świata i gotowanie.

Mogą ci się podobać również

Tarta z gorgonzolą, suszonymi pomidorami, oraz szpinakiem
22 maja 2018
Krucha tarta adwokatowa
30 kwietnia 2018

Zostaw odpowiedź


Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  • O Autorce

    Nieprzewidywalna indywidualistka, zakochana w podróżach, dobrym jedzeniu oraz nostalgicznej muzyce. W kuchni może spędzać każdą wolną chwilę, ponieważ nie wyobraża sobie dnia bez pichcenia smakołyków  dla najbliższych. Marzycielka, która sprawia wrażenie introwertyczki, ale tylko z dalszej perspektywy ;).

  • Instagram


  • Obserwuj Nathallae




Copyright © 2017 - 2020 Nathallae.pl | All Rights Reserved. | All words are mine, please do not copy without permission. Polityka prywatności

Facebook
Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. dowiedz się więcej.