Gdzieś, dawno temu przeczytałam podobny przepis, a że było sporo czasu, uznałam, że to czas, aby wypróbować te smaki! Uwielbiam suszone pomidory z zalewie z oliwy, więc ostrzegam, że w przepisie jest ich sporo 🙂
Kruche ciasto wytrawne :
- 200g mąki pszennej
- 100g zimnego masła
- 1 jajko
- Łyżeczka oliwy (u mnie orzechowej)
- Łyżeczka soli
Farsz:
- 250g szpinaku
- 4 ząbki czosnku
- 3 cebulki szalotki
- 180g śmietany 18%
- 1 jajko
- 100g sera gorgonzoli (lub innego pleśniowego)
- Sól
- Pieprz
- Chilli
- 3/4 słoiczka pomidorów suszonych
Przygotowanie:
Ciasto szybko zagniatamy, formujemy kulkę i wkładamy do lodówki na godzinę. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z lodówki i wyklejamy blaszkę na tartę, nakłuwając widelcem. Następnie wkładamy znowu do lodówki na 10-15 minut. Nastawiamy piekarnik na 180%. Pieczemy 20 minut z obciążeniem (ja wsypałam na papier do pieczenia surowy ryż). Ciasto odstawiamy do przestygnięcia.
Na patelni na dwóch łyżkach oleju smażymy posiekana szalotkę, oraz czosnek, następnie wrzucamy świeży szpinak i dusimy do miękkości. Doprawiamy do smaku. Nadmiar wody wylewamy.
Do miseczki wbijamy jajko, dodajemy śmietanę, ser i doprawiamy do smaku. Mieszamy wszystko razem.
Na upieczony spód dajemy odsączony szpinak, układamy blisko siebie na szpinaku, pomidory suszone, oraz zalewamy wszystko masą śmietanową.
Pieczemy wszystko nadal w temperaturze 180% 35-40 minut do zrumienienia się .
Gwarantuję, że jest pyszna !❤
Zostaw odpowiedź