• O MNIE
  • Lifestyle
  • Podróże
    • Wietnam
    • Bali
    • Indie
    • Tajlandia
    • Sri Lanka
    • Czechy
      • Adrspach
    • Grecja
      • Corfu
    • Majorka
    • Maroko
    • Zjednoczone Emiraty Arabskie
  • KUCHNIA
    • Przystawki
    • Zupy
    • Dania Główne
    • Desery
  • ARCHIWUM
  • WSPÓŁPRACA
  • KONTAKT
  • O MNIE
  • Lifestyle
  • Podróże
    • Wietnam
    • Bali
    • Indie
    • Tajlandia
    • Sri Lanka
    • Czechy
      • Adrspach
    • Grecja
      • Corfu
    • Majorka
    • Maroko
    • Zjednoczone Emiraty Arabskie
  • KUCHNIA
    • Przystawki
    • Zupy
    • Dania Główne
    • Desery
  • ARCHIWUM
  • WSPÓŁPRACA
  • KONTAKT

Tarta z gorgonzolą, suszonymi pomidorami, oraz szpinakiem

22 maja 2018

Gdzieś, dawno temu przeczytałam podobny przepis, a że było sporo czasu, uznałam, że to czas, aby wypróbować te smaki! Uwielbiam suszone pomidory z zalewie z oliwy, więc ostrzegam, że w przepisie jest ich sporo 🙂

Kruche ciasto wytrawne :

  • 200g mąki pszennej
  • 100g zimnego masła
  • 1 jajko
  • Łyżeczka oliwy (u mnie orzechowej)
  • Łyżeczka soli

 

Farsz:

  • 250g szpinaku
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 cebulki szalotki
  • 180g śmietany 18%
  • 1 jajko
  • 100g sera gorgonzoli (lub innego pleśniowego)
  • Sól
  • Pieprz
  • Chilli
  • 3/4 słoiczka pomidorów suszonych

 

Przygotowanie:

Ciasto szybko zagniatamy, formujemy kulkę i wkładamy do lodówki na godzinę. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z lodówki i wyklejamy blaszkę na tartę, nakłuwając widelcem. Następnie wkładamy znowu do lodówki na 10-15 minut. Nastawiamy piekarnik na 180%. Pieczemy 20 minut z obciążeniem (ja wsypałam na papier do pieczenia surowy ryż). Ciasto odstawiamy do przestygnięcia.

Na patelni na dwóch łyżkach oleju smażymy posiekana szalotkę, oraz czosnek, następnie wrzucamy świeży szpinak i dusimy do miękkości. Doprawiamy do smaku. Nadmiar wody wylewamy.

Do miseczki wbijamy jajko, dodajemy śmietanę, ser i doprawiamy do smaku. Mieszamy wszystko razem.

Na upieczony spód dajemy odsączony szpinak, układamy blisko siebie na szpinaku, pomidory suszone, oraz zalewamy wszystko masą śmietanową.

Pieczemy wszystko nadal w temperaturze 180% 35-40 minut do zrumienienia się .

Gwarantuję, że jest pyszna !❤

 

Tarta z Gorgonzolą
Tarta z Gorgonzolą
Tarta z Gorgonzolą
Tarta z Gorgonzolą
OBIADTARTA
Udostępnij

KUCHNIA  / Dania Główne  / Przystawki

Nathallae
Studentka prawa, blogerka i instagramerka. Spośród wielu pasji do największych należą podróże w najdalsze zakątki świata i gotowanie.

Mogą ci się podobać również

Bułeczki Bao z Szarpaną wieprzowiną
8 marca 2020
Kurczak faszerowany kaszą oraz grzybami
16 lipca 2019
Makaron z bazyliowym pesto
27 kwietnia 2019

Zostaw odpowiedź


Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

  • O Autorce

    Nieprzewidywalna indywidualistka, zakochana w podróżach, dobrym jedzeniu oraz nostalgicznej muzyce. W kuchni może spędzać każdą wolną chwilę, ponieważ nie wyobraża sobie dnia bez pichcenia smakołyków  dla najbliższych. Marzycielka, która sprawia wrażenie introwertyczki, ale tylko z dalszej perspektywy ;).

  • Instagram


  • Obserwuj Nathallae




Copyright © 2017 - 2020 Nathallae.pl | All Rights Reserved. | All words are mine, please do not copy without permission. Polityka prywatności

Facebook
Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. dowiedz się więcej.