• O MNIE
  • Lifestyle
  • Podróże
    • Wietnam
    • Bali
    • Indie
    • Tajlandia
    • Sri Lanka
    • Czechy
      • Adrspach
    • Grecja
      • Corfu
    • Majorka
    • Maroko
    • Zjednoczone Emiraty Arabskie
  • KUCHNIA
    • Przystawki
    • Zupy
    • Dania Główne
    • Desery
  • ARCHIWUM
  • WSPÓŁPRACA
  • KONTAKT
  • O MNIE
  • Lifestyle
  • Podróże
    • Wietnam
    • Bali
    • Indie
    • Tajlandia
    • Sri Lanka
    • Czechy
      • Adrspach
    • Grecja
      • Corfu
    • Majorka
    • Maroko
    • Zjednoczone Emiraty Arabskie
  • KUCHNIA
    • Przystawki
    • Zupy
    • Dania Główne
    • Desery
  • ARCHIWUM
  • WSPÓŁPRACA
  • KONTAKT

Szybkie muffiny marchewkowe z orzechami i czekoladą

10 maja 2019

Maj, to zdecydowanie miesiąc imprez, które zaczynają się na dworze! Grill, urodziny, czas spędzony z przyjaciółmi. W takich chwilach zawsze fajnie mieć jakiś szybki i prosty przepis na coś pysznego! Babeczki są pyszne, korzenne z płynną czekoladą. Lekko chrupią od orzechów w buzi, ale samo ciasto jest mięciutkie i wilgotne! Pycha!

Składniki: (na około 15 sztuk)

  • 5 średnich, startych na grubym oczku marchewek
  • 1 opakowanie przyprawy korzennej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki oleju
  • Opakowanie pralinek czekoladowych (polecam mleczne –  Lindt)
  • 70g orzechów nerkowca
  • 90g orzechów włoskich
  • Łyżeczka cukru waniliowego
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru (może być brązowy)
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Szczypta soli

 

Lukier:

  • Cukier puder
  • Sok z pomarańczy

 

Wykonanie:

 

1. Do miski wsypujemy marchewkę, mąkę, jajka, cukier, olej i przyprawy. Miksujemy, aby wymieszać składniki (na małych obrotach).
2. Orzechy rozdrabniamy, natomiast nie mielimy na gładką masę.
3. Wsypujemy orzechy do ciasta i znowu całość mieszamy.
4. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni.
5. Ciasto przekładamy do papilotek na wysokość około 3/4. Do każdej babeczki wkładamy jedną czekoladową pralinkę.
6. Pieczemy 25 minut do suchego patyczka (można sprawdzać po 20 minutach).
7. Na przestudzone babeczki wylewamy lukier. Czym więcej do soku dodamy cukru pudru, tym lukier będzie gęstszy.

 

MUFFINMARCHEWKOWE
Udostępnij

KUCHNIA  / Desery

Nathallae
Studentka prawa, blogerka i instagramerka. Spośród wielu pasji do największych należą podróże w najdalsze zakątki świata i gotowanie.

Mogą ci się podobać również

Odchudzone ciasto marchewkowe
14 października 2019
Maślane brioszki z mango curd
17 maja 2019
Muffin śniadaniowy
21 września 2017

Zostaw odpowiedź


Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

  • O Autorce

    Nieprzewidywalna indywidualistka, zakochana w podróżach, dobrym jedzeniu oraz nostalgicznej muzyce. W kuchni może spędzać każdą wolną chwilę, ponieważ nie wyobraża sobie dnia bez pichcenia smakołyków  dla najbliższych. Marzycielka, która sprawia wrażenie introwertyczki, ale tylko z dalszej perspektywy ;).

  • Instagram


  • Obserwuj Nathallae




Copyright © 2017 - 2020 Nathallae.pl | All Rights Reserved. | All words are mine, please do not copy without permission. Polityka prywatności

Facebook
Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. dowiedz się więcej.