• O MNIE
  • Lifestyle
  • Podróże
    • Wietnam
    • Bali
    • Indie
    • Tajlandia
    • Sri Lanka
    • Czechy
      • Adrspach
    • Grecja
      • Corfu
    • Majorka
    • Maroko
    • Zjednoczone Emiraty Arabskie
  • KUCHNIA
    • Przystawki
    • Zupy
    • Dania Główne
    • Desery
  • ARCHIWUM
  • WSPÓŁPRACA
  • KONTAKT
  • O MNIE
  • Lifestyle
  • Podróże
    • Wietnam
    • Bali
    • Indie
    • Tajlandia
    • Sri Lanka
    • Czechy
      • Adrspach
    • Grecja
      • Corfu
    • Majorka
    • Maroko
    • Zjednoczone Emiraty Arabskie
  • KUCHNIA
    • Przystawki
    • Zupy
    • Dania Główne
    • Desery
  • ARCHIWUM
  • WSPÓŁPRACA
  • KONTAKT

Szybki krem z dyni z maślanymi grzankami

17 września 2019

Z racji nadchodzącej jesieni, niestety temperatury Nas nie rozpieszczają! Rozpoczął się sezon ba dynię, a to idealna okazja do zrobienia z niej czegoś szybkiego, pysznego i scycącego! Przepis na duży garnek:) z pewnością starczy dla wszystkich 😀

 

Składniki:

  • Dynia (około 3 kg ze skórką)
  • 4 marchewki
  • 300ml bulionu warzywnego
  • 200 ml mleka (kokosowego, krowiego, ewentualnie więcej bulionu)
  • Łyżka papryki wędzonej
  • 1 cebula
  • 4 ziemniaki
  • Pół puszki pomidorów
  • Łyżka oleju
  • 3cm startego imbiru (albo więcej, zależy od upodobań:) )
  • Sól
  • Szczypta cukru

 

Dodatkowo:

  • Śmietana
  • Chleb
  • Masło
  • Sól

 

Wykonanie:

1. Piekarnik ustawiamy na 100 stopni. Dynię kroimy na mniejsze części, układamy na blaszce i pieczemy około 20-25 minut, aż zmięknie, następnie zdejmujemy skórkę i odstawiamy.
2. Ziemniaki Z marchewką gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.
3. Do garnka wlewamy bulion warzywny, wrzucamy dynię, pomidory, marchewkę i ziemniaki. Na patelni przysmażamy cebulę, a następnie oddajemy ją do bulionu, oraz starty imbir. Całość przyprawiamy papryką wędzoną, oraz mlekiem. Gotujemy na małym ogniu 5 minut.
4. Jeżeli wolicie zupę ostrzejszą, to można dodać pieprz cyenne.
5. Całość blendujemy. Doprawiamy solą, cukrem.
6. Pokrojony w kostkę chleb przysmażamy na maśle. Możemy wstawić do piekarnika na 15 minut, aby bardziej się zrumienił (na 100 stopni)
7. Zupę dekorujemy śmietaną, oraz grzankami.

 

ZUPAZUPA DYNIOWA
Udostępnij

Zupy

Nathallae
Studentka prawa, blogerka i instagramerka. Spośród wielu pasji do największych należą podróże w najdalsze zakątki świata i gotowanie.

Mogą ci się podobać również

Tonkotsu Ramen
3 maja 2019
Zupa rybna z pomidorami i papryką
15 lutego 2019
Szybka i prosta zupa kurkowa
14 stycznia 2019

2 komentarze


Style
20 September 2019 w 12:27 pm
Odpowiedz

Skąd masz takie ciekawe pomysły na przepisy? 😉



    Nathallae
    24 September 2019 w 3:40 pm
    Odpowiedz

    uwielbiam czytać różne przepisy w internecie, natomiast zawsze każde danie modyfikuje pod siebie:)
    Próbowałeś zrobić krem z dyni ?:)

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

  • O Autorce

    Nieprzewidywalna indywidualistka, zakochana w podróżach, dobrym jedzeniu oraz nostalgicznej muzyce. W kuchni może spędzać każdą wolną chwilę, ponieważ nie wyobraża sobie dnia bez pichcenia smakołyków  dla najbliższych. Marzycielka, która sprawia wrażenie introwertyczki, ale tylko z dalszej perspektywy ;).

  • Instagram


  • Obserwuj Nathallae




Copyright © 2017 - 2020 Nathallae.pl | All Rights Reserved. | All words are mine, please do not copy without permission. Polityka prywatności

Facebook
Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. dowiedz się więcej.