Z racji nadchodzącej jesieni, niestety temperatury Nas nie rozpieszczają! Rozpoczął się sezon ba dynię, a to idealna okazja do zrobienia z niej czegoś szybkiego, pysznego i scycącego! Przepis na duży garnek:) z pewnością starczy dla wszystkich 😀
Składniki:
- Dynia (około 3 kg ze skórką)
- 4 marchewki
- 300ml bulionu warzywnego
- 200 ml mleka (kokosowego, krowiego, ewentualnie więcej bulionu)
- Łyżka papryki wędzonej
- 1 cebula
- 4 ziemniaki
- Pół puszki pomidorów
- Łyżka oleju
- 3cm startego imbiru (albo więcej, zależy od upodobań:) )
- Sól
- Szczypta cukru
Dodatkowo:
- Śmietana
- Chleb
- Masło
- Sól
Wykonanie:
1. Piekarnik ustawiamy na 100 stopni. Dynię kroimy na mniejsze części, układamy na blaszce i pieczemy około 20-25 minut, aż zmięknie, następnie zdejmujemy skórkę i odstawiamy.
2. Ziemniaki Z marchewką gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.
3. Do garnka wlewamy bulion warzywny, wrzucamy dynię, pomidory, marchewkę i ziemniaki. Na patelni przysmażamy cebulę, a następnie oddajemy ją do bulionu, oraz starty imbir. Całość przyprawiamy papryką wędzoną, oraz mlekiem. Gotujemy na małym ogniu 5 minut.
4. Jeżeli wolicie zupę ostrzejszą, to można dodać pieprz cyenne.
5. Całość blendujemy. Doprawiamy solą, cukrem.
6. Pokrojony w kostkę chleb przysmażamy na maśle. Możemy wstawić do piekarnika na 15 minut, aby bardziej się zrumienił (na 100 stopni)
7. Zupę dekorujemy śmietaną, oraz grzankami.
2 komentarze
Skąd masz takie ciekawe pomysły na przepisy? 😉
uwielbiam czytać różne przepisy w internecie, natomiast zawsze każde danie modyfikuje pod siebie:)
Próbowałeś zrobić krem z dyni ?:)