• O MNIE
  • Lifestyle
  • Podróże
    • Wietnam
    • Bali
    • Indie
    • Tajlandia
    • Sri Lanka
    • Czechy
      • Adrspach
    • Grecja
      • Corfu
    • Majorka
    • Maroko
    • Zjednoczone Emiraty Arabskie
  • KUCHNIA
    • Przystawki
    • Zupy
    • Dania Główne
    • Desery
  • ARCHIWUM
  • WSPÓŁPRACA
  • KONTAKT
  • O MNIE
  • Lifestyle
  • Podróże
    • Wietnam
    • Bali
    • Indie
    • Tajlandia
    • Sri Lanka
    • Czechy
      • Adrspach
    • Grecja
      • Corfu
    • Majorka
    • Maroko
    • Zjednoczone Emiraty Arabskie
  • KUCHNIA
    • Przystawki
    • Zupy
    • Dania Główne
    • Desery
  • ARCHIWUM
  • WSPÓŁPRACA
  • KONTAKT

SURF&TURF

2 października 2018

Nie ukrywam, że zawsze bałam się odtwarzania potraw i myśl, że zapomnę połowy składników. W tym wypadku wyjątkowo było fajnie i dałam radę! Akurat to gotowanie wspominam mało stresowo 🙂 danie wyszło bardzo smaczne, wygląda ciężko, natomiast w prosty sposób można go przyrządzić w domu. Przedstawiam Wam danie z 4 odcinka programu MasterChef. Powodzenia!

 

Składniki:

 
Wywar z langustynek:
 
  • 2 młode kalmary
  • 2 ośmiorniczki (baby)
  • Fenkuł (koper włoski)
  • 2 marchewki
  • Seler naciowy
  • Czosnek
  • Cebula
  • 4 langustynki
  • Sól
  • Pieprz
  • Łyżeczka cukru
 
Gruszka gotowana w cukrze i anyżu:
 
  • Duża gruszka
  • 4 łyżki cukru
  • 300 ml wody
  • 10 sztuk anyżu
 
 
Pieczona gęś:
 
  • Mała pierś z gęsi 150 g
  • Świeży tymianek
  • Łyżka oliwy
  • Sól
  • Pieprz
 
Marynowany kalafior:
 
  • 100 ml octu winnego
  • 100 ml wody
  • Łyżeczka cukru
  • 3 liście laurowe
 
Pianka tymiankowa:
 
  • 150 ml wywaru z langustynek
  • 50 ml śmietany 30%
  • Sól
  • Pieprz
  • mała łyżeczka cukru
  • 8 g lecytyny sojowej
 
Dodatkowo:
 
  • Figa
  • Pół garści groszku cukrowego
  • 2 łyżki cukru
 
 

Wykonanie:

 
  1. Gotujemy wywar na bazie langustynek, które pierw lekko zgniatamy nożem na desce, doprawiamy.
  2. Kalmary oraz ośmiorniczki (wyczyszczone) dodajemy na sam koniec, dosłownie tylko do ścięcia się mięsa- odstawiamy.
  3. Zagotuj wodę z cukrem i anyżem- dodaj pokrojoną gruszkę i gotuj 4 minuty- odcedź.
  4. Gęś natrzyj przyprawami oraz tymiankiem i smaż na patelni z każdej strony po około 3-4 minuty (zaczynajac od strony ze skórą).
  5. Wstaw mięso do piekarnika na 180 stopni i piecz około 11 minut.
  6. Zagotuj ocet z wodą i włóż do niego pokrojony w plasterki kalafior.
  7. Do garnka wlej śmietankę, wywar z langustynek, oraz przyprawy i podgotuj około 3 minuty. Zdejmij garnek z ognia, dodaj lecytynę i ubijaj całość blenderem do uzyskania piany.
  8. Figę, oraz groszek skarmelizuj na cukrze.
 
A propozycja podania? Własna, piękna kompozycja! Jak mnie się udało, Wam też musi! 🙂
 
 
 
 
MasterChefSURF&TURF
Udostępnij

KUCHNIA  / Dania Główne

Nathallae
Studentka prawa, blogerka i instagramerka. Spośród wielu pasji do największych należą podróże w najdalsze zakątki świata i gotowanie.

Mogą ci się podobać również

Polędwica a la rossini
27 września 2018
Foie gras na gofrze z chutney rabarbarowym i sosem figowym
15 września 2018

Zostaw odpowiedź


Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

  • O Autorce

    Nieprzewidywalna indywidualistka, zakochana w podróżach, dobrym jedzeniu oraz nostalgicznej muzyce. W kuchni może spędzać każdą wolną chwilę, ponieważ nie wyobraża sobie dnia bez pichcenia smakołyków  dla najbliższych. Marzycielka, która sprawia wrażenie introwertyczki, ale tylko z dalszej perspektywy ;).

  • Instagram


  • Obserwuj Nathallae




Copyright © 2017 - 2020 Nathallae.pl | All Rights Reserved. | All words are mine, please do not copy without permission. Polityka prywatności

Facebook
Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. dowiedz się więcej.