Nie ukrywam, że zawsze bałam się odtwarzania potraw i myśl, że zapomnę połowy składników. W tym wypadku wyjątkowo było fajnie i dałam radę! Akurat to gotowanie wspominam mało stresowo 🙂 danie wyszło bardzo smaczne, wygląda ciężko, natomiast w prosty sposób można go przyrządzić w domu. Przedstawiam Wam danie z 4 odcinka programu MasterChef. Powodzenia!
Składniki:
Wywar z langustynek:
- 2 młode kalmary
- 2 ośmiorniczki (baby)
- Fenkuł (koper włoski)
- 2 marchewki
- Seler naciowy
- Czosnek
- Cebula
- 4 langustynki
- Sól
- Pieprz
- Łyżeczka cukru
Gruszka gotowana w cukrze i anyżu:
- Duża gruszka
- 4 łyżki cukru
- 300 ml wody
- 10 sztuk anyżu
Pieczona gęś:
- Mała pierś z gęsi 150 g
- Świeży tymianek
- Łyżka oliwy
- Sól
- Pieprz
Marynowany kalafior:
- 100 ml octu winnego
- 100 ml wody
- Łyżeczka cukru
- 3 liście laurowe
Pianka tymiankowa:
- 150 ml wywaru z langustynek
- 50 ml śmietany 30%
- Sól
- Pieprz
- mała łyżeczka cukru
- 8 g lecytyny sojowej
Dodatkowo:
- Figa
- Pół garści groszku cukrowego
- 2 łyżki cukru
Wykonanie:
- Gotujemy wywar na bazie langustynek, które pierw lekko zgniatamy nożem na desce, doprawiamy.
- Kalmary oraz ośmiorniczki (wyczyszczone) dodajemy na sam koniec, dosłownie tylko do ścięcia się mięsa- odstawiamy.
- Zagotuj wodę z cukrem i anyżem- dodaj pokrojoną gruszkę i gotuj 4 minuty- odcedź.
- Gęś natrzyj przyprawami oraz tymiankiem i smaż na patelni z każdej strony po około 3-4 minuty (zaczynajac od strony ze skórą).
- Wstaw mięso do piekarnika na 180 stopni i piecz około 11 minut.
- Zagotuj ocet z wodą i włóż do niego pokrojony w plasterki kalafior.
- Do garnka wlej śmietankę, wywar z langustynek, oraz przyprawy i podgotuj około 3 minuty. Zdejmij garnek z ognia, dodaj lecytynę i ubijaj całość blenderem do uzyskania piany.
- Figę, oraz groszek skarmelizuj na cukrze.
A propozycja podania? Własna, piękna kompozycja! Jak mnie się udało, Wam też musi! 🙂

Zostaw odpowiedź