• O MNIE
  • Lifestyle
  • Podróże
    • Wietnam
    • Bali
    • Indie
    • Tajlandia
    • Sri Lanka
    • Czechy
      • Adrspach
    • Grecja
      • Corfu
    • Majorka
    • Maroko
    • Zjednoczone Emiraty Arabskie
  • KUCHNIA
    • Przystawki
    • Zupy
    • Dania Główne
    • Desery
  • ARCHIWUM
  • WSPÓŁPRACA
  • KONTAKT
  • O MNIE
  • Lifestyle
  • Podróże
    • Wietnam
    • Bali
    • Indie
    • Tajlandia
    • Sri Lanka
    • Czechy
      • Adrspach
    • Grecja
      • Corfu
    • Majorka
    • Maroko
    • Zjednoczone Emiraty Arabskie
  • KUCHNIA
    • Przystawki
    • Zupy
    • Dania Główne
    • Desery
  • ARCHIWUM
  • WSPÓŁPRACA
  • KONTAKT

Sernik z jabłkami, masłem orzechowym i czekoladą

17 marca 2019

Wiosna już za rogiem, więc znowu natchnęło mnie, żeby upiec jakieś ciacho. Myślałam nad trzema rodzajami… sernikiem, szarlotką i orzechowcem. No cóż, skoro nie można mieć wszystkiego, postanowiłam połączyć te trzy ciasta razem! Wyszło przepyszne! I wcale nie jest trudne w wykonaniu:)

 

Składniki:

(tortownica o średnicy 26cm)

Ciasto kruche:

  • 250g mąki pszennej
  • 75g proszku do pieczenia
  • Jajko
  • Szczypta soli
  • 160g zimnego masła

 

Masa serowa:

  • 1kg sera z wiaderka (jak na sernik)
  • 2 budynie śmietankowe
  • 2 jajka
  • Szklanka cukru
  • Łyżka cukru waniliowego

 

Masa szarlotkowa:

  • 3 jabłka
  • 3 gruszki
  • 1 kisiel jabłkowy instant
  • Łyżka masła
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 2 łyżki cynamonu

 

Dodatkowo:

  • Łyżeczka masła + łyżka masła orzechowego
  • 6 kostek mlecznej czekolady
  • Paczka czekoladek Kinder

 

Przygotowanie:

1. W misce wyrabiamy ciasto. 2/3 ciasta wykładamy na tortownicę (wyklejamy spód) i wkładamy do lodówki na 15 minut. Resztę ciasta zawijamy i dajemy do zamrażarki.
2. Piekarnik ustawiamy na 180 stopni.
3. Jabłka i gruszki obieramy że skórki, kroimy w drobną kosteczkę. Wrzucamy do rondelka wraz z cukrem, masłem, cynamonem i kisielem i gotujemy kilka minut. Odstawiamy do przestygnięcia.
4. Ser wrzucamy do miski wraz z jajkami, budyniem oraz cukrem. Dobrze miksujemy.
5. Z lodówki wyciągamy tortownicę. Na ciasto wylewamy masę serową. Na ser wykładamy jabłka.
6. Na patelni rozpuszczamy łyżeczkę masła, dodajemy masło orzechowe i mieszamy.
7. Masłem orzechowym polewamy jabłka.
8. Z zamrażarki wyciągamy naszą resztkę ciasta i na tarce zcieramy całość na ciasto.
9. Pieczemy przez godzinę.
10. Po upieczeniu wierzch polecamy czekoladą.

Smacznego!

 

SERNIKDESERJABŁECZNIK
Udostępnij

KUCHNIA  / Desery

Nathallae
Studentka prawa, blogerka i instagramerka. Spośród wielu pasji do największych należą podróże w najdalsze zakątki świata i gotowanie.

Mogą ci się podobać również

Knedle ze śliwkami i orzechową kruszonką
24 września 2019
Maślane brioszki z mango curd
17 maja 2019
Beza Pavlova z kremem waniliowym, owocami oraz białą czekoladą
27 lutego 2019

Zostaw odpowiedź


Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

  • O Autorce

    Nieprzewidywalna indywidualistka, zakochana w podróżach, dobrym jedzeniu oraz nostalgicznej muzyce. W kuchni może spędzać każdą wolną chwilę, ponieważ nie wyobraża sobie dnia bez pichcenia smakołyków  dla najbliższych. Marzycielka, która sprawia wrażenie introwertyczki, ale tylko z dalszej perspektywy ;).

  • Instagram


  • Obserwuj Nathallae




Copyright © 2017 - 2020 Nathallae.pl | All Rights Reserved. | All words are mine, please do not copy without permission. Polityka prywatności

Facebook
Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. dowiedz się więcej.