Wiosna już za rogiem, więc znowu natchnęło mnie, żeby upiec jakieś ciacho. Myślałam nad trzema rodzajami… sernikiem, szarlotką i orzechowcem. No cóż, skoro nie można mieć wszystkiego, postanowiłam połączyć te trzy ciasta razem! Wyszło przepyszne! I wcale nie jest trudne w wykonaniu:)
Składniki:
(tortownica o średnicy 26cm)
Ciasto kruche:
- 250g mąki pszennej
- 75g proszku do pieczenia
- Jajko
- Szczypta soli
- 160g zimnego masła
Masa serowa:
- 1kg sera z wiaderka (jak na sernik)
- 2 budynie śmietankowe
- 2 jajka
- Szklanka cukru
- Łyżka cukru waniliowego
Masa szarlotkowa:
- 3 jabłka
- 3 gruszki
- 1 kisiel jabłkowy instant
- Łyżka masła
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 2 łyżki cynamonu
Dodatkowo:
- Łyżeczka masła + łyżka masła orzechowego
- 6 kostek mlecznej czekolady
- Paczka czekoladek Kinder
Przygotowanie:
1. W misce wyrabiamy ciasto. 2/3 ciasta wykładamy na tortownicę (wyklejamy spód) i wkładamy do lodówki na 15 minut. Resztę ciasta zawijamy i dajemy do zamrażarki.
2. Piekarnik ustawiamy na 180 stopni.
3. Jabłka i gruszki obieramy że skórki, kroimy w drobną kosteczkę. Wrzucamy do rondelka wraz z cukrem, masłem, cynamonem i kisielem i gotujemy kilka minut. Odstawiamy do przestygnięcia.
4. Ser wrzucamy do miski wraz z jajkami, budyniem oraz cukrem. Dobrze miksujemy.
5. Z lodówki wyciągamy tortownicę. Na ciasto wylewamy masę serową. Na ser wykładamy jabłka.
6. Na patelni rozpuszczamy łyżeczkę masła, dodajemy masło orzechowe i mieszamy.
7. Masłem orzechowym polewamy jabłka.
8. Z zamrażarki wyciągamy naszą resztkę ciasta i na tarce zcieramy całość na ciasto.
9. Pieczemy przez godzinę.
10. Po upieczeniu wierzch polecamy czekoladą.
Smacznego!
Zostaw odpowiedź