Ostatnio był sernik na zimno, więc czas na klasyczny! Oczywiście bez rodzynek, ponieważ Większość się wypowiedziała, że właśnie takiego nie tknie:). Aby wzbogacić smak sernika, dodajemy nutkę czekoladową, która według mnie sprawdza się idealnie! Sernik jest niezwykle prosty i szybki w wykonaniu!
Składniki:
(na formę o średnicy 23cm)
Kruche ciasto czekoladowe:
- 200 g mąki pszennej
- 100 g zimnego masła
- 80 g cukru pudru
- 3 łyżki śmietany
- 2,5 łyżki ciemnego kakao
Masa serowa:
- 500g zmielonego sera twarogowego (trzy krotnie, bądź gotowy ser z pudełka )
- Paczka budyniu waniliowego
- 3 jajka
- Skórka starta z dwóch cytryn
- 250g cukru pudru
Wykonanie:
- Składniki na ciasto wsypujemy do miski i szybko zagniatamy. Formujemy kulkę, którą przecinamy na pół (jedną część dajemy do lodówki, drugą do zamrażarki).
- Piekarnik ustawiamy na 190 stopni.
- Do miski wrzucamy składniki na masę serową, a skórkę z cytryn ścieramy po przednim sparzeniu cytryn. Całość blendujemy.
- Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Cześć ciasta z lodówki wykładamy palcem na spód blachy (dociskamy).
- Masę serową wylewamy na surowe, czekoladowe ciasto.
- Wyciągamy drugą kulkę ciasta z zamrażarki i ścieramy na tarce na wierzch masy serowej.
- Ciasto pieczemy 50 minut.
- Po tym czasie wyłączamy piekarnik, uchylany drzwiczki i zostawiamy ciasto w piekarniku do ostudzenia.
Zostaw odpowiedź