• O MNIE
  • Lifestyle
  • Podróże
    • Wietnam
    • Bali
    • Indie
    • Tajlandia
    • Sri Lanka
    • Czechy
      • Adrspach
    • Grecja
      • Corfu
    • Majorka
    • Maroko
    • Zjednoczone Emiraty Arabskie
  • KUCHNIA
    • Przystawki
    • Zupy
    • Dania Główne
    • Desery
  • ARCHIWUM
  • WSPÓŁPRACA
  • KONTAKT
  • O MNIE
  • Lifestyle
  • Podróże
    • Wietnam
    • Bali
    • Indie
    • Tajlandia
    • Sri Lanka
    • Czechy
      • Adrspach
    • Grecja
      • Corfu
    • Majorka
    • Maroko
    • Zjednoczone Emiraty Arabskie
  • KUCHNIA
    • Przystawki
    • Zupy
    • Dania Główne
    • Desery
  • ARCHIWUM
  • WSPÓŁPRACA
  • KONTAKT

Sernik z czekoladową kruszonką

10 listopada 2018
Ostatnio był sernik na zimno, więc czas na klasyczny! Oczywiście bez rodzynek, ponieważ Większość się wypowiedziała, że właśnie takiego nie tknie:). Aby wzbogacić smak sernika, dodajemy nutkę czekoladową, która według mnie sprawdza się idealnie! Sernik jest niezwykle prosty i szybki w wykonaniu!
 

Składniki:

(na formę o średnicy 23cm)
 
Kruche ciasto czekoladowe:
 
  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g zimnego masła
  • 80 g cukru pudru
  • 3 łyżki śmietany
  • 2,5 łyżki ciemnego kakao
 
Masa serowa:
 
  • 500g zmielonego sera twarogowego (trzy krotnie, bądź gotowy ser z pudełka )
  • Paczka budyniu waniliowego
  • 3 jajka
  • Skórka starta z dwóch cytryn
  • 250g cukru pudru
 

Wykonanie:

 
  1. Składniki na ciasto wsypujemy do miski i szybko zagniatamy. Formujemy kulkę, którą przecinamy na pół (jedną część dajemy do lodówki, drugą do zamrażarki).
  2. Piekarnik ustawiamy na 190 stopni.
  3. Do miski wrzucamy składniki na masę serową, a skórkę z cytryn ścieramy po przednim sparzeniu cytryn. Całość blendujemy.
  4. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Cześć ciasta z lodówki wykładamy palcem na spód blachy (dociskamy).
  5. Masę serową wylewamy na surowe, czekoladowe ciasto.
  6. Wyciągamy drugą kulkę ciasta z zamrażarki i ścieramy na tarce na wierzch masy serowej.
  7. Ciasto pieczemy 50 minut.
  8. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, uchylany drzwiczki i zostawiamy ciasto w piekarniku do ostudzenia.

 

 

SERNIKDESER
Udostępnij

KUCHNIA  / Desery

Nathallae
Studentka prawa, blogerka i instagramerka. Spośród wielu pasji do największych należą podróże w najdalsze zakątki świata i gotowanie.

Mogą ci się podobać również

Knedle ze śliwkami i orzechową kruszonką
24 września 2019
Maślane brioszki z mango curd
17 maja 2019
Sernik z jabłkami, masłem orzechowym i czekoladą
17 marca 2019

Zostaw odpowiedź


Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

  • O Autorce

    Nieprzewidywalna indywidualistka, zakochana w podróżach, dobrym jedzeniu oraz nostalgicznej muzyce. W kuchni może spędzać każdą wolną chwilę, ponieważ nie wyobraża sobie dnia bez pichcenia smakołyków  dla najbliższych. Marzycielka, która sprawia wrażenie introwertyczki, ale tylko z dalszej perspektywy ;).

  • Instagram


  • Obserwuj Nathallae




Copyright © 2017 - 2020 Nathallae.pl | All Rights Reserved. | All words are mine, please do not copy without permission. Polityka prywatności

Facebook
Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. dowiedz się więcej.