• O MNIE
  • Lifestyle
  • Podróże
    • Wietnam
    • Bali
    • Indie
    • Tajlandia
    • Sri Lanka
    • Czechy
      • Adrspach
    • Grecja
      • Corfu
    • Majorka
    • Maroko
    • Zjednoczone Emiraty Arabskie
  • KUCHNIA
    • Przystawki
    • Zupy
    • Dania Główne
    • Desery
  • ARCHIWUM
  • WSPÓŁPRACA
  • KONTAKT
  • O MNIE
  • Lifestyle
  • Podróże
    • Wietnam
    • Bali
    • Indie
    • Tajlandia
    • Sri Lanka
    • Czechy
      • Adrspach
    • Grecja
      • Corfu
    • Majorka
    • Maroko
    • Zjednoczone Emiraty Arabskie
  • KUCHNIA
    • Przystawki
    • Zupy
    • Dania Główne
    • Desery
  • ARCHIWUM
  • WSPÓŁPRACA
  • KONTAKT

Sałatka azjatycka z dressingiem orzechowym

7 listopada 2017

Czasami są przepisy, które wyglądają na niepozorne, wyglądem przypominają coś niedokończonego. Mamy wrażenie, że czegoś brakuje, lub coś powinniśmy zmienić. Tak jest w tym wypadku. Sałatka, którą chcę Wam dzisiaj przedstawić wygląda bardzo skromnie, ale wszystko się zmienia od pierwszego kęsa. Jest mocno orzechowa, a smak przenosi Nas do dobrej, azjatyckiej knajpy.

Składniki:

250g makaronu ryżowego
1 papryka
1 ogórek zielony
Pęczek dymki lub szczypiorku
350g piersi z kurczaka/indyka
1,5 dużej marchewki

 

Dressing:

  • 4 łyżki dobrej jakości masła orzechowego
  • 7 łyżek oliwy
  • 3 łyżeczki jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 0,5 łyżeczki imbiru w proszku
  • 0,5ł łyżeczki czosnku w proszku
  • Sok z jednej limonki
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 2,5 łyżki oleju sezamowego

 

Przygotowanie:

1.Makaron gotujemy według wskazówek na opakowaniu, po odcedzeniu skrapiamy olejem sezamowym tak, aby się nie posklejał.
2.Drób gotujemy w bulionie drobiowym, po przestudzeniu kroimy w kostkę i wrzucamy do miski.
3.Ostudzony makaron wrzucamy do miski z pokrojonym drobiem.
4.Paprykę kroimy w paski, z marchewki za pomocą skrobaczki wykonujemy cieniutkie wstążki, ogórek kroimy w kostkę, najpierw wycinając środek z pestkami, a pęczek dymki kroimy w kostkę. Wszystko dosypujemy do reszty składników.
5.Dressing przygotowujemy w dużym kubku wszystko mieszając ze sobą, następnie polewamy sałatkę, dobrze mieszając. 

Sałatka nie jest ostra, także jeżeli ktoś woli nieco ostrzejsze smaki, proponuję dodać jedną ostrą papryczkę, smacznego!

salatka azjatycka z dressingiem orzechowym
salatka azjatycka z dressingiem orzechowym
OBIADSAŁATKA
Udostępnij

KUCHNIA  / Dania Główne  / Przystawki

Nathallae
Studentka prawa, blogerka i instagramerka. Spośród wielu pasji do największych należą podróże w najdalsze zakątki świata i gotowanie.

Mogą ci się podobać również

Bułeczki Bao z Szarpaną wieprzowiną
8 marca 2020
Kurczak faszerowany kaszą oraz grzybami
16 lipca 2019
Makaron z bazyliowym pesto
27 kwietnia 2019

Zostaw odpowiedź


Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

  • O Autorce

    Nieprzewidywalna indywidualistka, zakochana w podróżach, dobrym jedzeniu oraz nostalgicznej muzyce. W kuchni może spędzać każdą wolną chwilę, ponieważ nie wyobraża sobie dnia bez pichcenia smakołyków  dla najbliższych. Marzycielka, która sprawia wrażenie introwertyczki, ale tylko z dalszej perspektywy ;).

  • Instagram


  • Obserwuj Nathallae




Copyright © 2017 - 2020 Nathallae.pl | All Rights Reserved. | All words are mine, please do not copy without permission. Polityka prywatności

Facebook
Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. dowiedz się więcej.