Czasami są przepisy, które wyglądają na niepozorne, wyglądem przypominają coś niedokończonego. Mamy wrażenie, że czegoś brakuje, lub coś powinniśmy zmienić. Tak jest w tym wypadku. Sałatka, którą chcę Wam dzisiaj przedstawić wygląda bardzo skromnie, ale wszystko się zmienia od pierwszego kęsa. Jest mocno orzechowa, a smak przenosi Nas do dobrej, azjatyckiej knajpy.
Składniki:
250g makaronu ryżowego
1 papryka
1 ogórek zielony
Pęczek dymki lub szczypiorku
350g piersi z kurczaka/indyka
1,5 dużej marchewki
Dressing:
- 4 łyżki dobrej jakości masła orzechowego
- 7 łyżek oliwy
- 3 łyżeczki jasnego sosu sojowego
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- 0,5 łyżeczki imbiru w proszku
- 0,5ł łyżeczki czosnku w proszku
- Sok z jednej limonki
- 1 łyżka octu ryżowego
- 2,5 łyżki oleju sezamowego
Przygotowanie:
1.Makaron gotujemy według wskazówek na opakowaniu, po odcedzeniu skrapiamy olejem sezamowym tak, aby się nie posklejał.
2.Drób gotujemy w bulionie drobiowym, po przestudzeniu kroimy w kostkę i wrzucamy do miski.
3.Ostudzony makaron wrzucamy do miski z pokrojonym drobiem.
4.Paprykę kroimy w paski, z marchewki za pomocą skrobaczki wykonujemy cieniutkie wstążki, ogórek kroimy w kostkę, najpierw wycinając środek z pestkami, a pęczek dymki kroimy w kostkę. Wszystko dosypujemy do reszty składników.
5.Dressing przygotowujemy w dużym kubku wszystko mieszając ze sobą, następnie polewamy sałatkę, dobrze mieszając.
Sałatka nie jest ostra, także jeżeli ktoś woli nieco ostrzejsze smaki, proponuję dodać jedną ostrą papryczkę, smacznego!
Zostaw odpowiedź