KUCHNIA

Sałatka azjatycka z dressingiem orzechowym

separator
Opublikowany: / przez Nathallae

Czasami są przepisy, które wyglądają na niepozorne, wyglądem przypominają coś niedokończonego. Mamy wrażenie, że czegoś brakuje, lub coś powinniśmy zmienić. Tak jest w tym wypadku. Sałatka, którą chcę Wam dzisiaj przedstawić wygląda bardzo skromnie, ale wszystko się zmienia od pierwszego kęsa. Jest mocno orzechowa, a smak przenosi Nas do dobrej, azjatyckiej knajpy.

Składniki:

250g makaronu ryżowego
1 papryka
1 ogórek zielony
Pęczek dymki lub szczypiorku
350g piersi z kurczaka/indyka
1,5 dużej marchewki

Dressing:

4 łyżki dobrej jakości masła orzechowego
7 łyżek oliwy
3 łyżeczki jasnego sosu sojowego
1 łyżeczka brązowego cukru
0,5 łyżeczki imbiru w proszku
0,5ł łyżeczki czosnku w proszku
Sok z jednej limonki
1 łyżka octu ryżowego
2,5 łyżki oleju sezamowego

Przygotowanie:

1.Makaron gotujemy według wskazówek na opakowaniu, po odcedzeniu skrapiamy olejem sezamowym tak, aby się nie posklejał.
2.Drób gotujemy w bulionie drobiowym, po przestudzeniu kroimy w kostkę i wrzucamy do miski.
3.Ostudzony makaron wrzucamy do miski z pokrojonym drobiem.
4.Paprykę kroimy w paski, z marchewki za pomocą skrobaczki wykonujemy cieniutkie wstążki, ogórek kroimy w kostkę, najpierw wycinając środek z pestkami, a pęczek dymki kroimy w kostkę. Wszystko dosypujemy do reszty składników.
5.Dressing przygotowujemy w dużym kubku wszystko mieszając ze sobą, następnie polewamy sałatkę, dobrze mieszając. 

Sałatka nie jest ostra, także jeżeli ktoś woli nieco ostrzejsze smaki, proponuję dodać jedną ostrą papryczkę, smacznego!

Nathallae

Studentka prawa, blogerka i instagramerka. Spośród wielu pasji do największych należą podróże w najdalsze zakątki świata i gotowanie.

Napisz komentarz