• O MNIE
  • Lifestyle
  • Podróże
    • Wietnam
    • Bali
    • Indie
    • Tajlandia
    • Sri Lanka
    • Czechy
      • Adrspach
    • Grecja
      • Corfu
    • Majorka
    • Maroko
    • Zjednoczone Emiraty Arabskie
  • KUCHNIA
    • Przystawki
    • Zupy
    • Dania Główne
    • Desery
  • ARCHIWUM
  • WSPÓŁPRACA
  • KONTAKT
  • O MNIE
  • Lifestyle
  • Podróże
    • Wietnam
    • Bali
    • Indie
    • Tajlandia
    • Sri Lanka
    • Czechy
      • Adrspach
    • Grecja
      • Corfu
    • Majorka
    • Maroko
    • Zjednoczone Emiraty Arabskie
  • KUCHNIA
    • Przystawki
    • Zupy
    • Dania Główne
    • Desery
  • ARCHIWUM
  • WSPÓŁPRACA
  • KONTAKT

Rogaliki drożdżowe z masą migdałową

17 grudnia 2018

Szybkie i proste rogaliki do kawy? Przed Świętami? Oczywiście! Jest na to sposób! Jeżeli macie migdały, bądź mąkę migdałową w domu i miód, to już dzisiaj jesteście w stanie delektować się pysznym smakiem drożdżowych wypieków. Ja osobiście kocham ciasto drożdżowe, także dwa razy nie musicie mnie przekonywać!:) 

 

Składniki:

 

Masa migdałowa:

  • 400g mąki migdałowej
  • 250g płynnego miodu 
  • Kilka łyżek mleka (w zależności od gęstości masy)

 

Lukier:

  • Sok z cytryny 
  • Cukier puder 
  • +dodatkowo pokruszone pistacje 

 

Ciasto drożdżowe:

 

  • 600 g mąki pszennej 
  • 32 g świeżych drożdży
  • 260 ml mleka
  • 125 g masła
  • 6 łyżek cukru
  • szczypta soli
  • 3 jajka
  • do posmarowania: żółtko 

 

 

Wykonanie:

  1. Drożdże włożyć do miski i zalać 50 ml ciepłego mleka, dodać łyżkę cukru i 3 łyżeczki mąki pszennej, dobrze wymieszać i odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce.
  2. Do reszty ciepłego mleka (wcześniej należy podgrzać), dodajemy masło, które się rozpuści już w mleku.
  3. Do miski wsypujemy mąkę, cukier, troszkę soli. Wszystko razem dobrze mieszamy.
  4. Do miski wlewamy zaczyn, delikatnie mieszając. Wbijamy jajka. Pod koniec dolewamy stopniowo ciepłe mleko z masłem.
  5. Ciasto wyrabiamy 15 minut i odstawiamy na minimum godzinę do wyrośnięcia.
  6. W tym czasie do miski wsypujemy mąkę migdałową, oraz miód i dokładnie mieszamy. Jeżeli masa będzie za gęsta stopniowo dodajemy kilka łyżek mleka.
  7. Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę i wałkujemy tak, aby uzyskać cienki, na około 0.5 centymetra placek w kształcie koła. Nożem kroimy go na trójkąty (jak pizzę)- czym większe trójkąty, tym większe rogaliki.
  8. Na każdy trójkąt dajemy masę, dobrze rozsmarowujemy i zawijamy rogaliki.
  9. Gotowe rogaliki układamy na blaszkach i odstawiamy do wyrośnięcia, na około 25 minut.
  10. Piekarnik ustawiamy na 180 stopni, a rogaliki pieczemy około 18 minut, na złoty kolor (przed włożeniem do pieca, ciasto smarujemy rozbełtanym żółtkiem)
  11. Upieczone rogaliki polewamy lukrem, oraz posypujemy pistacjami.

 

DESERMIGDAŁOWEROGALIKI
Udostępnij

KUCHNIA  / Desery

Nathallae
Studentka prawa, blogerka i instagramerka. Spośród wielu pasji do największych należą podróże w najdalsze zakątki świata i gotowanie.

Mogą ci się podobać również

Knedle ze śliwkami i orzechową kruszonką
24 września 2019
Maślane brioszki z mango curd
17 maja 2019
Sernik z jabłkami, masłem orzechowym i czekoladą
17 marca 2019

Zostaw odpowiedź


Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

  • O Autorce

    Nieprzewidywalna indywidualistka, zakochana w podróżach, dobrym jedzeniu oraz nostalgicznej muzyce. W kuchni może spędzać każdą wolną chwilę, ponieważ nie wyobraża sobie dnia bez pichcenia smakołyków  dla najbliższych. Marzycielka, która sprawia wrażenie introwertyczki, ale tylko z dalszej perspektywy ;).

  • Instagram


  • Obserwuj Nathallae




Copyright © 2017 - 2020 Nathallae.pl | All Rights Reserved. | All words are mine, please do not copy without permission. Polityka prywatności

Facebook
Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. dowiedz się więcej.