Szybkie i proste rogaliki do kawy? Przed Świętami? Oczywiście! Jest na to sposób! Jeżeli macie migdały, bądź mąkę migdałową w domu i miód, to już dzisiaj jesteście w stanie delektować się pysznym smakiem drożdżowych wypieków. Ja osobiście kocham ciasto drożdżowe, także dwa razy nie musicie mnie przekonywać!:)
Składniki:
Masa migdałowa:
- 400g mąki migdałowej
- 250g płynnego miodu
- Kilka łyżek mleka (w zależności od gęstości masy)
Lukier:
- Sok z cytryny
- Cukier puder
- +dodatkowo pokruszone pistacje
Ciasto drożdżowe:
- 600 g mąki pszennej
- 32 g świeżych drożdży
- 260 ml mleka
- 125 g masła
- 6 łyżek cukru
- szczypta soli
- 3 jajka
- do posmarowania: żółtko
Wykonanie:
- Drożdże włożyć do miski i zalać 50 ml ciepłego mleka, dodać łyżkę cukru i 3 łyżeczki mąki pszennej, dobrze wymieszać i odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce.
- Do reszty ciepłego mleka (wcześniej należy podgrzać), dodajemy masło, które się rozpuści już w mleku.
- Do miski wsypujemy mąkę, cukier, troszkę soli. Wszystko razem dobrze mieszamy.
- Do miski wlewamy zaczyn, delikatnie mieszając. Wbijamy jajka. Pod koniec dolewamy stopniowo ciepłe mleko z masłem.
- Ciasto wyrabiamy 15 minut i odstawiamy na minimum godzinę do wyrośnięcia.
- W tym czasie do miski wsypujemy mąkę migdałową, oraz miód i dokładnie mieszamy. Jeżeli masa będzie za gęsta stopniowo dodajemy kilka łyżek mleka.
- Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę i wałkujemy tak, aby uzyskać cienki, na około 0.5 centymetra placek w kształcie koła. Nożem kroimy go na trójkąty (jak pizzę)- czym większe trójkąty, tym większe rogaliki.
- Na każdy trójkąt dajemy masę, dobrze rozsmarowujemy i zawijamy rogaliki.
- Gotowe rogaliki układamy na blaszkach i odstawiamy do wyrośnięcia, na około 25 minut.
- Piekarnik ustawiamy na 180 stopni, a rogaliki pieczemy około 18 minut, na złoty kolor (przed włożeniem do pieca, ciasto smarujemy rozbełtanym żółtkiem)
- Upieczone rogaliki polewamy lukrem, oraz posypujemy pistacjami.
Zostaw odpowiedź