• O MNIE
  • Lifestyle
  • Podróże
    • Wietnam
    • Bali
    • Indie
    • Tajlandia
    • Sri Lanka
    • Czechy
      • Adrspach
    • Grecja
      • Corfu
    • Majorka
    • Maroko
    • Zjednoczone Emiraty Arabskie
  • KUCHNIA
    • Przystawki
    • Zupy
    • Dania Główne
    • Desery
  • ARCHIWUM
  • WSPÓŁPRACA
  • KONTAKT
  • O MNIE
  • Lifestyle
  • Podróże
    • Wietnam
    • Bali
    • Indie
    • Tajlandia
    • Sri Lanka
    • Czechy
      • Adrspach
    • Grecja
      • Corfu
    • Majorka
    • Maroko
    • Zjednoczone Emiraty Arabskie
  • KUCHNIA
    • Przystawki
    • Zupy
    • Dania Główne
    • Desery
  • ARCHIWUM
  • WSPÓŁPRACA
  • KONTAKT

Ramen

23 września 2018
Ramen. Pyszny esencjonalny wywar, ulubione dodatki. Jeżeli ktoś lubi polski rosół, to takim będzie zachwycony! Dużo składników, można się najeść od samego patrzenia! Dzisiaj chciałabym przedstawić Wam moją wersję ramenu i z pewnością nie zajmie przygotowanie Nam go tylko godziny, ale warto !
 

Składniki:

 
Szarpana wołowina:
 
  • 1kg (rostbef)
  • 150 ml oleju
  • Cynamon
  • Papryka Wędzona
  • Majeranek
  • Zioła Prowansalskie
  • Główka czosnku
  • 5 szalotek
  • Sól
  • Pieprz
 
Jajka marynowane:
 
  • 10 jajek gotowanych na twardo
  • 4 buraki ugotowane
  • Szklanka octu
  • 1,5 szklanki wody
  • 5 listków laurowych
  • 10 sztuk ziela angielskiego
  • Łyżka cukru
 
Bulion:
 
  • 4 litry wody
  • Korpus z kurczaka
  • 150g boczku wędzonego
  • 500g wołowiny (szponder z kością)
  • 5 marchewek
  • 10 cm obranego imbiru
  • 10 goździków
  • wodorosty kombu
  • 1 mały seler
  • 2 pietruszki
  • Garść natki pietruszki
  • Przypalona cebula
  • Sól
  • Pieprz
  • Łyżeczka cukru
 
Dodatkowo:
 
  • Czarny sezam
  • Kiełki rzodkiewki
  • Liście groszku
  • Makaron udon
  • Czerwony szczaw
 

Wykonanie:

 
  1. Wołowinę nacieramy przyprawami (po 1 łyżce), które wcześniej mieszamy z olejem –  odstawiamy do lodówki na 12h.
  2. Następnie po 12h nastawiamy piekarnik na 120 stopni, wkładamy mięso do brytfanki wraz ze wszystkimi przyprawami, kładziemy dookoła pokrojone szalotki i przekrojoną główkę czosnku na pół – całość pieczemy pod przykryciem 7 godzin.
  3. W małym garnku zagotowujemy wodę z octem i cukrem, oraz przyprawami. Gotujemy do miękkości buraki i obieramy ze skóry. Obrane jajka dajemy do miski, wrzucamy pokrojone buraki i zalewamy ciepłą wodą z octem i przyprawami. Odstawiamy na 7 godzin.
  4. Do dużego garnka wrzucamy wszystkie składniki, jakie mamy przygotowane na bulion i gotujemy na lekkim ogniu 8 godzin.
  5. Po 8 godzinach bulion przecedzamy i zostawiamy sam płyn.
  6. Wołowinę wyciągamy z piekarnika i kroimy na małe kawałki.
  7. Makaron udon (ja kupiłam gotowy w sklepie z kuchnią świata) gotujemy 1 minutę w osolonej wodzie.
  8. Jajka przekrawamy na połowę.
  9. Całość przyozdabiamy kiełkami rzodkiewki, czerwonym szczawiem, liśćmi groszku, oraz czarnym sezamem.

 

ZUPARAMEN
Udostępnij

KUCHNIA  / Dania Główne  / Zupy

Nathallae
Studentka prawa, blogerka i instagramerka. Spośród wielu pasji do największych należą podróże w najdalsze zakątki świata i gotowanie.

Mogą ci się podobać również

Szybki krem z dyni z maślanymi grzankami
17 września 2019
Tonkotsu Ramen
3 maja 2019
Zupa rybna z pomidorami i papryką
15 lutego 2019

Zostaw odpowiedź


Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

  • O Autorce

    Nieprzewidywalna indywidualistka, zakochana w podróżach, dobrym jedzeniu oraz nostalgicznej muzyce. W kuchni może spędzać każdą wolną chwilę, ponieważ nie wyobraża sobie dnia bez pichcenia smakołyków  dla najbliższych. Marzycielka, która sprawia wrażenie introwertyczki, ale tylko z dalszej perspektywy ;).

  • Instagram


  • Obserwuj Nathallae




Copyright © 2017 - 2020 Nathallae.pl | All Rights Reserved. | All words are mine, please do not copy without permission. Polityka prywatności

Facebook
Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. dowiedz się więcej.