Ramen. Pyszny esencjonalny wywar, ulubione dodatki. Jeżeli ktoś lubi polski rosół, to takim będzie zachwycony! Dużo składników, można się najeść od samego patrzenia! Dzisiaj chciałabym przedstawić Wam moją wersję ramenu i z pewnością nie zajmie przygotowanie Nam go tylko godziny, ale warto !
Składniki:
Szarpana wołowina:
- 1kg (rostbef)
- 150 ml oleju
- Cynamon
- Papryka Wędzona
- Majeranek
- Zioła Prowansalskie
- Główka czosnku
- 5 szalotek
- Sól
- Pieprz
Jajka marynowane:
- 10 jajek gotowanych na twardo
- 4 buraki ugotowane
- Szklanka octu
- 1,5 szklanki wody
- 5 listków laurowych
- 10 sztuk ziela angielskiego
- Łyżka cukru
Bulion:
- 4 litry wody
- Korpus z kurczaka
- 150g boczku wędzonego
- 500g wołowiny (szponder z kością)
- 5 marchewek
- 10 cm obranego imbiru
- 10 goździków
- wodorosty kombu
- 1 mały seler
- 2 pietruszki
- Garść natki pietruszki
- Przypalona cebula
- Sól
- Pieprz
- Łyżeczka cukru
Dodatkowo:
- Czarny sezam
- Kiełki rzodkiewki
- Liście groszku
- Makaron udon
- Czerwony szczaw
Wykonanie:
- Wołowinę nacieramy przyprawami (po 1 łyżce), które wcześniej mieszamy z olejem – odstawiamy do lodówki na 12h.
- Następnie po 12h nastawiamy piekarnik na 120 stopni, wkładamy mięso do brytfanki wraz ze wszystkimi przyprawami, kładziemy dookoła pokrojone szalotki i przekrojoną główkę czosnku na pół – całość pieczemy pod przykryciem 7 godzin.
- W małym garnku zagotowujemy wodę z octem i cukrem, oraz przyprawami. Gotujemy do miękkości buraki i obieramy ze skóry. Obrane jajka dajemy do miski, wrzucamy pokrojone buraki i zalewamy ciepłą wodą z octem i przyprawami. Odstawiamy na 7 godzin.
- Do dużego garnka wrzucamy wszystkie składniki, jakie mamy przygotowane na bulion i gotujemy na lekkim ogniu 8 godzin.
- Po 8 godzinach bulion przecedzamy i zostawiamy sam płyn.
- Wołowinę wyciągamy z piekarnika i kroimy na małe kawałki.
- Makaron udon (ja kupiłam gotowy w sklepie z kuchnią świata) gotujemy 1 minutę w osolonej wodzie.
- Jajka przekrawamy na połowę.
- Całość przyozdabiamy kiełkami rzodkiewki, czerwonym szczawiem, liśćmi groszku, oraz czarnym sezamem.
KUCHNIA
/
Dania Główne
/
Zupy
Zostaw odpowiedź