• O MNIE
  • Lifestyle
  • Podróże
    • Wietnam
    • Bali
    • Indie
    • Tajlandia
    • Sri Lanka
    • Czechy
      • Adrspach
    • Grecja
      • Corfu
    • Majorka
    • Maroko
    • Zjednoczone Emiraty Arabskie
  • KUCHNIA
    • Przystawki
    • Zupy
    • Dania Główne
    • Desery
  • ARCHIWUM
  • WSPÓŁPRACA
  • KONTAKT
  • O MNIE
  • Lifestyle
  • Podróże
    • Wietnam
    • Bali
    • Indie
    • Tajlandia
    • Sri Lanka
    • Czechy
      • Adrspach
    • Grecja
      • Corfu
    • Majorka
    • Maroko
    • Zjednoczone Emiraty Arabskie
  • KUCHNIA
    • Przystawki
    • Zupy
    • Dania Główne
    • Desery
  • ARCHIWUM
  • WSPÓŁPRACA
  • KONTAKT

Polędwica a la rossini

27 września 2018

Przedstawiam Wam danie z mojej ostatniej dogrywki eliminacyjnej w programie Masterchef, gdzie jury ogłosiło, że było najlepsze! Wtedy pierwszy raz próbowałam takich połączeń smaków i muszę przyznać, że mnie bardzo smakowało, chociaż byłam mocno sceptycznie nastawiona. Polędwica idealnie się komponuje z delikatnym smakiem foie gras, a dodatki, jakim były na przykład marynowane trufle, to jak wisienka na torcie!

 

Składniki:

 

  • Trufle w zalewie
  • Pęczek szparagów
  • Polędwica wołowa (3cm grubości)
  • Świeży tymianek
  • Kromka chleba tostowego
  • Czerwone wino
  • Masło
  • Foie  gras, dwa plastry
  • Sól
  • Pieprz
  • Olej
  • Szalotka

 

Wykonanie:

 

  1. Na maśle szklimy szalotkę, po 2-3 minutach dodajemy czerwone wino i redukujemy.
  2. Na koniec odstawiamy sos, przecedzamy go i dodajemy mały kawałek masła.
  3. Doprawiamy solą i pieprzem.
  4. Z kromki tostowej wykrawamy kwadrat.
  5. Szparagi gotujemy w osolonej wodzie z cukrem i solą, po ugotowaniu blanszujemy.
  6. Polędwicę nacieramy oliwą i kładziemy na rozgrzaną patelnię  smażymy z każdej strony około 3-4 minuty.
  7. Pod koniec  smażenia wrzucamy na patelnie masło i podlewamy mięso, oraz kładziemy na nie świeży tymianek.
  8. Foie gras osolone kładziemy na suchą patelnię i pieczemy po minucie z każdej strony.
  9. Tost smażymy na tłuszczu z wątróbki.

propozycja podania: na tost kładziemy mięso, oraz foie  gras. Całość polewamy sosem oraz posypujemy truflami. Obok kładziemy szparagi

 

 

zdjęcie: TVN

OBIADMasterChefPOLĘDWICA
Udostępnij

KUCHNIA  / Dania Główne

Nathallae
Studentka prawa, blogerka i instagramerka. Spośród wielu pasji do największych należą podróże w najdalsze zakątki świata i gotowanie.

Mogą ci się podobać również

Bułeczki Bao z Szarpaną wieprzowiną
8 marca 2020
Kurczak faszerowany kaszą oraz grzybami
16 lipca 2019
Makaron z bazyliowym pesto
27 kwietnia 2019

Zostaw odpowiedź


Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

  • O Autorce

    Nieprzewidywalna indywidualistka, zakochana w podróżach, dobrym jedzeniu oraz nostalgicznej muzyce. W kuchni może spędzać każdą wolną chwilę, ponieważ nie wyobraża sobie dnia bez pichcenia smakołyków  dla najbliższych. Marzycielka, która sprawia wrażenie introwertyczki, ale tylko z dalszej perspektywy ;).

  • Instagram


  • Obserwuj Nathallae




Copyright © 2017 - 2020 Nathallae.pl | All Rights Reserved. | All words are mine, please do not copy without permission. Polityka prywatności

Facebook
Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. dowiedz się więcej.