Było małe głosowanie na instagramie, zwyciężyły pierożki gyoza, co mnie totalnie nie dziwi! Ja zawsze jestem team pierogi! 😀 pyszne, chrupiące z jednej strony, japońskie cudeńka, to zdecydowanie mój faworyt w tym tygodniu! Ja podaję do pierogów, tradycyjny sos na bazie octu ryżowego, natomiast w moim domu wersja z sosem teryaki wygrała. No to zaczynamy!
Składniki (na około 30 pierogów):
- 400g mielonej wieprzowiny
- 3 cm startego imbiru
- 3 starte ząbki czosnku
- Łyżeczka mirunu (do kupiemia w sklepach z produktami z Japonii itp)
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki sosu sojowego
- Pęczek posiekanego szczypiorku
- 1 łyżeczka sosu rybnego
- 3 liście drobno pokrojonej kapusty pekińskiej
- 3 posiekane papryczki chilli (średniej ostrości)
- Sól (według uznania)
Ciasto:
- 300g mąki pszennej
- Gorąca woda
- Sól
Sos:
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka octu ryżowego
- 1 łyżka oleju z chilli
- 1 płaska łyżka cukru pudru
Sos teryaki:
- 140ml wody
- 140ml sosu sojowego
- 100ml syropu z agawy
- Łyżka mąki kukurydzianej
- Łyżka imbiru w proszku
- Łyżka oleju sezamowego
- Pół łyżeczki czosnku w proszku
wykonanie sosu znajdziesz tu
Dodatkowo:
- Olej do smażenia
Wykonanie:
1. Składniki na farsz mieszamy w misce, natomiast kapustę kroimy i delikatnie solimy. Odstawiamy na 10 minut, po czym dokładnie odciskamy z wody. Odciśniętą kapustę wrzucamy do farszu.
2. Farsz odstawiamy do lodówki na minimum godzinę.
3. Do miski wsypujemy mąkę i łyżeczkę soli, delikatnie dolewamy gorącą wodę i mieszamy wszystko łyżką do połączenia się składników. Gdy ciasto ma już lepką konsystencję, zaczynamy zagniatać. Nie podaję ilości wody, ponieważ robimy to na oko. Jeżeli czujemy, że brakuje nam wody, to dolewamy wody, natomiast jeżeli ciasto jest za mokre, to mąki.
4. Zgniecione, gładkie ciasto odstawiamy na 10 minut. Przykrywamy ściereczką.
5. Formujemy pierogi (około łyżeczki farszu na jedną sztukę)
6. Na dużą patelnię wylewamy olej i czekamy aż się zagrzeje.
7. Układamy pierożki i czekamy, aż dół ciasta się usmaży na złoty kolor.
8. Gdy pierogi są podsmażone dolewamy pół szklanki wody i zamykamy pokrywę tak, aby pierożki ugotowały się na parze. (Około 8 minut)
9. Po tym czasie ściągamy pokrywę i jeżeli została woda, czekamy aż odparuje.
10. Składniki na sos mieszamy ze sobą.
Zostaw odpowiedź