• O MNIE
  • Lifestyle
  • Podróże
    • Wietnam
    • Bali
    • Indie
    • Tajlandia
    • Sri Lanka
    • Czechy
      • Adrspach
    • Grecja
      • Corfu
    • Majorka
    • Maroko
    • Zjednoczone Emiraty Arabskie
  • KUCHNIA
    • Przystawki
    • Zupy
    • Dania Główne
    • Desery
  • ARCHIWUM
  • WSPÓŁPRACA
  • KONTAKT
  • O MNIE
  • Lifestyle
  • Podróże
    • Wietnam
    • Bali
    • Indie
    • Tajlandia
    • Sri Lanka
    • Czechy
      • Adrspach
    • Grecja
      • Corfu
    • Majorka
    • Maroko
    • Zjednoczone Emiraty Arabskie
  • KUCHNIA
    • Przystawki
    • Zupy
    • Dania Główne
    • Desery
  • ARCHIWUM
  • WSPÓŁPRACA
  • KONTAKT

Pierożki Gyoza

6 maja 2019

Było małe głosowanie na instagramie, zwyciężyły pierożki gyoza, co mnie totalnie nie dziwi! Ja zawsze jestem team pierogi! 😀 pyszne, chrupiące z jednej strony, japońskie cudeńka, to zdecydowanie mój faworyt w tym tygodniu! Ja podaję do pierogów, tradycyjny sos na bazie octu ryżowego, natomiast w moim domu wersja z sosem teryaki wygrała. No to zaczynamy!

 

 

Składniki (na około 30 pierogów):

  • 400g mielonej wieprzowiny
  • 3 cm startego imbiru
  • 3 starte ząbki czosnku
  • Łyżeczka mirunu (do kupiemia w sklepach z produktami z Japonii itp)
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • Pęczek posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżeczka sosu rybnego
  • 3 liście drobno pokrojonej kapusty pekińskiej
  • 3 posiekane papryczki chilli (średniej ostrości)
  • Sól (według uznania)

 

Ciasto:

  • 300g mąki pszennej
  • Gorąca woda
  • Sól

 

Sos:

  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1 łyżka oleju z chilli
  • 1 płaska łyżka cukru pudru

 

Sos teryaki:

  • 140ml wody
  • 140ml sosu sojowego
  • 100ml syropu z agawy
  • Łyżka mąki kukurydzianej
  • Łyżka imbiru w proszku
  • Łyżka oleju sezamowego
  • Pół łyżeczki czosnku w proszku

wykonanie sosu znajdziesz tu 

 

Dodatkowo:

  • Olej do smażenia

 

Wykonanie:

1. Składniki na farsz mieszamy w misce, natomiast kapustę kroimy i delikatnie solimy. Odstawiamy na 10 minut, po czym dokładnie odciskamy z wody. Odciśniętą kapustę wrzucamy do farszu.
2. Farsz odstawiamy do lodówki na minimum godzinę.
3. Do miski wsypujemy mąkę i łyżeczkę soli, delikatnie dolewamy gorącą wodę i mieszamy wszystko łyżką do połączenia się składników. Gdy ciasto ma już lepką konsystencję, zaczynamy zagniatać. Nie podaję ilości wody, ponieważ robimy to na oko. Jeżeli czujemy, że brakuje nam wody, to dolewamy wody, natomiast jeżeli ciasto jest za mokre, to mąki.
4. Zgniecione, gładkie ciasto odstawiamy na 10 minut. Przykrywamy ściereczką.
5. Formujemy pierogi (około łyżeczki farszu na jedną sztukę)
6. Na dużą patelnię wylewamy olej i czekamy aż się zagrzeje.
7. Układamy pierożki i czekamy, aż dół ciasta się usmaży na złoty kolor.
8. Gdy pierogi są podsmażone dolewamy pół szklanki wody i zamykamy pokrywę tak, aby pierożki ugotowały się na parze. (Około 8 minut)
9. Po tym czasie ściągamy pokrywę i jeżeli została woda, czekamy aż odparuje.
10. Składniki na sos mieszamy ze sobą.

 

 

GYOZAPIEROGIPIEROŻKI
Udostępnij

KUCHNIA  / Dania Główne

Nathallae
Studentka prawa, blogerka i instagramerka. Spośród wielu pasji do największych należą podróże w najdalsze zakątki świata i gotowanie.

Mogą ci się podobać również

ORIENTALNE PIEROGI Z KACZKĄ I OSTRYM SOSEM ŚLIWKOWYM
12 maja 2019

Zostaw odpowiedź


Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

  • O Autorce

    Nieprzewidywalna indywidualistka, zakochana w podróżach, dobrym jedzeniu oraz nostalgicznej muzyce. W kuchni może spędzać każdą wolną chwilę, ponieważ nie wyobraża sobie dnia bez pichcenia smakołyków  dla najbliższych. Marzycielka, która sprawia wrażenie introwertyczki, ale tylko z dalszej perspektywy ;).

  • Instagram


  • Obserwuj Nathallae




Copyright © 2017 - 2020 Nathallae.pl | All Rights Reserved. | All words are mine, please do not copy without permission. Polityka prywatności

Facebook
Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. dowiedz się więcej.