Co tu dużo mówić! Kocham to danie już od dzieciństwa! W sumie nawet nie potrzebuję ciasta, wystarczy mi sam farsz do szczęścia! Dla mnie prawdziwe i najlepsze to pierogi ruskie i reszta pierogów mogłaby nie istnieć! Zrobiłam małe rozeznanie w moich mediach społecznościowych, także podzielacie podobne zdanie do mnie:).
Składniki:
(możecie zmniejszyć ilość ciasta o połowę, natomiast zawsze warto zrobić więcej pierogów i zamrozić 🙂 )
Ciasto:
- 600g mąki pszennej
- Łyżeczka soli
- 400ml gorącej wody
- 50g masła / oliwy
Farsz:
- 0,5kg ziemniaków
- 0,5kg sera białego półtłustego
- Dwie łyżki masła
- 4 szalotki
- Sól
- Pieprz
Dodatkowo:
- Kwaśna śmietana
Wykonanie:
- Zagotowujemy wodę w czajniku. Odlewamy wodę do przestygnięcia (wrzucamy masło do środka, aby się rozpuściło). Kiedy czujemy, że woda jest gorąca, ale nie parząca w recę, to wylewamy całość na odmierzoną mąkę z solą i zagniatamy. Ciasto odstawiamy, aby „odpoczęło” przez około 5-10 minut.
- Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie, aż będą miękkie – około 30 minut.
- Cebulkę podsmażamy na maśle.
- Ugotowane ziemniaki odcedzamy i przeciskamy przez praskę ( jeżeli ktoś nie ma takich przyrządów w domu, próbowałam kiedyś cały farsz zblendować i tez był bardzo dobry, natomiast konsystencja była bardziej aksamitna).
- Do ugniecionych ziemniaków dodajemy cebulkę. Wszystko razem dobrze mieszamy. Czekamy do przestygnięcia masy, natomiast nie może być zimna, ponieważ ciężko będzie z niej cokolwiek zrobić ( nie może być także gorąca, ponieważ połączenie z zimnym serem nie wróży niczego dobrego).
- Gdy farsz ma odpowiednią temperaturę – musi być letni, dodajemy przepuszczony przez praskę ser i wszystko dokładnie mieszamy.
- Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Można dodać 1-2 łyżeczki smalcu, jeżeli ktoś lubi.
- Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek i wykrawamy koła. Lepimy pierogi.
- Pierogi wrzucamy delikatnie do gotującej się, osolonej wody i czekamy, aż wypłyną na wierzch- wtedy gotujemy około 2 minuty i wyciągamy.
- Pierogi możemy podać z kwaśną śmietaną, skwarkami, roztopionym masłem – jak lubicie!:)
PIE
Zostaw odpowiedź