• O MNIE
  • Podróże
    • Bali
    • Sri Lanka
    • Tajlandia
    • Majorka
    • Grecja
      • Corfu
    • Czechy
      • Adrspach
    • Zjednoczone Emiraty Arabskie
  • Lifestyle
  • KUCHNIA
    • Przystawki
    • Zupy
    • Dania Główne
    • Desery
  • ARCHIWUM
  • WSPÓŁPRACA
  • E-BOOK
  • KONTAKT
  • O MNIE
  • Podróże
    • Bali
    • Sri Lanka
    • Tajlandia
    • Majorka
    • Grecja
      • Corfu
    • Czechy
      • Adrspach
    • Zjednoczone Emiraty Arabskie
  • Lifestyle
  • KUCHNIA
    • Przystawki
    • Zupy
    • Dania Główne
    • Desery
  • ARCHIWUM
  • WSPÓŁPRACA
  • E-BOOK
  • KONTAKT

Pierogi ruskie ze śmietaną

14 listopada 2018
Co tu dużo mówić! Kocham to danie już od dzieciństwa! W sumie nawet nie potrzebuję ciasta, wystarczy mi sam farsz do szczęścia! Dla mnie prawdziwe i najlepsze to pierogi ruskie i reszta pierogów mogłaby nie istnieć! Zrobiłam małe rozeznanie w moich mediach społecznościowych, także podzielacie podobne zdanie do mnie:).
 

Składniki:

 (możecie zmniejszyć ilość ciasta o połowę, natomiast zawsze warto zrobić więcej pierogów i zamrozić 🙂 )
 

Ciasto:

 
  • 600g mąki pszennej
  • Łyżeczka soli
  • 400ml gorącej wody
  • 50g masła / oliwy
 

Farsz:

 
  • 0,5kg ziemniaków
  • 0,5kg sera białego półtłustego
  • Dwie łyżki masła
  • 4 szalotki
  • Sól
  • Pieprz
 

Dodatkowo:

  • Kwaśna śmietana
 

Wykonanie:

 
  1. Zagotowujemy wodę w czajniku. Odlewamy wodę do przestygnięcia (wrzucamy masło do środka, aby się rozpuściło). Kiedy czujemy, że woda jest gorąca, ale nie parząca w recę, to wylewamy całość na odmierzoną mąkę z solą i zagniatamy. Ciasto odstawiamy, aby „odpoczęło” przez około 5-10 minut.
  2. Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie, aż będą miękkie – około 30 minut.
  3. Cebulkę podsmażamy na maśle.
  4. Ugotowane ziemniaki odcedzamy i przeciskamy przez praskę ( jeżeli ktoś nie ma takich przyrządów w domu, próbowałam kiedyś cały farsz zblendować i tez był bardzo dobry, natomiast konsystencja była bardziej aksamitna).
  5. Do ugniecionych ziemniaków dodajemy cebulkę. Wszystko razem dobrze mieszamy. Czekamy do przestygnięcia masy, natomiast nie może być zimna, ponieważ ciężko będzie z niej cokolwiek zrobić ( nie może być także gorąca, ponieważ połączenie z zimnym serem nie wróży niczego dobrego).
  6. Gdy farsz ma odpowiednią temperaturę – musi być letni, dodajemy przepuszczony przez praskę ser i wszystko dokładnie mieszamy.
  7. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Można dodać 1-2 łyżeczki smalcu, jeżeli ktoś lubi.
  8. Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek i wykrawamy koła. Lepimy pierogi.
  9. Pierogi wrzucamy delikatnie do gotującej się, osolonej wody i czekamy, aż wypłyną na wierzch- wtedy gotujemy około 2 minuty i wyciągamy.
  10. Pierogi możemy podać z kwaśną śmietaną, skwarkami, roztopionym masłem – jak lubicie!:)

 

PIE

PIEROGI RUSKIE
Udostępnij

Dania Główne  / KUCHNIA

Nathallae
Studentka prawa, blogerka i instagramerka. Spośród wielu pasji do największych należą podróże w najdalsze zakątki świata i gotowanie.

Zostaw odpowiedź


Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

  • O Autorce

    Nieprzewidywalna indywidualistka, zakochana w podróżach, dobrym jedzeniu oraz nostalgicznej muzyce. W kuchni może spędzać każdą wolną chwilę, ponieważ nie wyobraża sobie dnia bez pichcenia smakołyków  dla najbliższych. Marzycielka, która sprawia wrażenie introwertyczki, ale tylko z dalszej perspektywy ;).

  • Instagram


  • Obserwuj Nathallae




Copyright © 2017 - 2018 Nathallae.pl| All Rights Reserved. | All words are mine, please do not copy without permission. Polityka prywatności

Facebook
Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. dowiedz się więcej.