KUCHNIA

Pierniki Świąteczne

separator
Opublikowany: / przez Nathallae
Co prawda w tym roku robię wszystko na ostatnią chwilę, ale pierników nawet w takim wypadku nie mogłam odpuścić! Przepis z którym do Was przychodzę, to na pewno nie skromne kilka sztuk, a ogromna ilość, idealnie na prezent dla kogoś bliskiego :). Do ozdabiania pierników użyłam między innymi brokat jadalny złoty i srebrny, który gorąco polecam, ponieważ jest łatwy w użyciu, oraz nie powoduje zmiany smaku. Te, oraz inne produkty do zdobienia najlepiej zamówić przez internet, bądź w hurtowni cukierniczej.
 

Składniki (u mnie wyszło ok 120 sztuk średniej grubości)

  • 1700g mąki pszennej
  • 500g miodu
  • 6 dużych jajek
  • 1 opakowanie przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka imbiru w proszku
  • 2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka kardamonu
  • 1 łyżka cynamonu
  • 600g drobnego cukru
  • 300g masła

Wykonanie: 

  1. W rondelku rozpuszczamy miód, przyprawy, masło oraz cukier. Odstawiamy do przestygnięcia.
  2. Mąkę wsypujemy do dużej miski, wbijamy jajka, oraz przestudzoną masę i ugniatamy ciasto. Gdyby mocno się kleiło do rąk, należy dodać odrobinę mąki.
  3. Wykładamy po kawałku ciasta na blat, i wałkujemy na grubość Ok 0,5 cm
  4. Wykrawamy pierniki i kładziemy na blachę.
  5. Pierniki pieczemy 13 minut w temperaturze 180 stopni (góra-dół)
Po ostygnięciu, dekorujemy według uznania, ja użyłam do dekoracji głównie mleczną czekoladę, białą z orzechami, jadalne kolorowe ozdoby do ciast i deserów, oraz lukier, który zrobiłam na bazie cukru pudru o smaku waniliowym z mlekiem.
 
Smacznego!
 

Nathallae

Studentka prawa, blogerka i instagramerka. Spośród wielu pasji do największych należą podróże w najdalsze zakątki świata i gotowanie.

Komentarz

Napisz komentarz