• O MNIE
  • Lifestyle
  • Podróże
    • Wietnam
    • Bali
    • Indie
    • Tajlandia
    • Sri Lanka
    • Czechy
      • Adrspach
    • Grecja
      • Corfu
    • Majorka
    • Maroko
    • Zjednoczone Emiraty Arabskie
  • KUCHNIA
    • Przystawki
    • Zupy
    • Dania Główne
    • Desery
  • ARCHIWUM
  • WSPÓŁPRACA
  • KONTAKT
  • O MNIE
  • Lifestyle
  • Podróże
    • Wietnam
    • Bali
    • Indie
    • Tajlandia
    • Sri Lanka
    • Czechy
      • Adrspach
    • Grecja
      • Corfu
    • Majorka
    • Maroko
    • Zjednoczone Emiraty Arabskie
  • KUCHNIA
    • Przystawki
    • Zupy
    • Dania Główne
    • Desery
  • ARCHIWUM
  • WSPÓŁPRACA
  • KONTAKT

Pierniki Świąteczne

18 grudnia 2017
Co prawda w tym roku robię wszystko na ostatnią chwilę, ale pierników nawet w takim wypadku nie mogłam odpuścić! Przepis z którym do Was przychodzę, to na pewno nie skromne kilka sztuk, a ogromna ilość, idealnie na prezent dla kogoś bliskiego :). Do ozdabiania pierników użyłam między innymi brokat jadalny złoty i srebrny, który gorąco polecam, ponieważ jest łatwy w użyciu, oraz nie powoduje zmiany smaku. Te, oraz inne produkty do zdobienia najlepiej zamówić przez internet, bądź w hurtowni cukierniczej.

Składniki (u mnie wyszło ok 120 sztuk średniej grubości)

  • 1700g mąki pszennej
  • 500g miodu
  • 6 dużych jajek
  • 1 opakowanie przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka imbiru w proszku
  • 2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka kardamonu
  • 1 łyżka cynamonu
  • 600g drobnego cukru
  • 300g masła

 

Wykonanie: 

  1. W rondelku rozpuszczamy miód, przyprawy, masło oraz cukier. Odstawiamy do przestygnięcia.
  2. Mąkę wsypujemy do dużej miski, wbijamy jajka, oraz przestudzoną masę i ugniatamy ciasto. Gdyby mocno się kleiło do rąk, należy dodać odrobinę mąki.
  3. Wykładamy po kawałku ciasta na blat, i wałkujemy na grubość Ok 0,5 cm
  4. Wykrawamy pierniki i kładziemy na blachę.
  5. Pierniki pieczemy 13 minut w temperaturze 180 stopni (góra-dół)
 
Po ostygnięciu, dekorujemy według uznania, ja użyłam do dekoracji głównie mleczną czekoladę, białą z orzechami, jadalne kolorowe ozdoby do ciast i deserów, oraz lukier, który zrobiłam na bazie cukru pudru o smaku waniliowym z mlekiem.
 
Smacznego!
 
Pierniki Świąteczne
Pierniki Świąteczne
Pierniki Świąteczne
Pierniki Świąteczne
Pierniki Świąteczne
Pierniki Świąteczne
Pierniki Świąteczne
Pierniki Świąteczne
Pierniki Świąteczne
Pierniki Świąteczne
Pierniki Świąteczne
Pierniki Świąteczne
Pierniki Świąteczne
Pierniki Świąteczne
Pierniki Świąteczne
Pierniki Świąteczne
DESERPIERNIKI
Udostępnij

KUCHNIA  / Desery

Nathallae
Studentka prawa, blogerka i instagramerka. Spośród wielu pasji do największych należą podróże w najdalsze zakątki świata i gotowanie.

Mogą ci się podobać również

Knedle ze śliwkami i orzechową kruszonką
24 września 2019
Maślane brioszki z mango curd
17 maja 2019
Sernik z jabłkami, masłem orzechowym i czekoladą
17 marca 2019

Komentarz


Sis
18 December 2017 w 8:28 pm
Odpowiedz

Pycha 🙂 pięknie wyglądają 🙂



Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

  • O Autorce

    Nieprzewidywalna indywidualistka, zakochana w podróżach, dobrym jedzeniu oraz nostalgicznej muzyce. W kuchni może spędzać każdą wolną chwilę, ponieważ nie wyobraża sobie dnia bez pichcenia smakołyków  dla najbliższych. Marzycielka, która sprawia wrażenie introwertyczki, ale tylko z dalszej perspektywy ;).

  • Instagram


  • Obserwuj Nathallae




Copyright © 2017 - 2020 Nathallae.pl | All Rights Reserved. | All words are mine, please do not copy without permission. Polityka prywatności

Facebook
Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. dowiedz się więcej.