Pyszne, bardzo proste danie. Może równie dobrze służyć za przystawkę, ponieważ jest lekkostrawne i bogate w omega 3:). Chyba nie znam osoby, która nie lubi łososia, a w tym wykonaniu z pewnością będzie Wam smakować. Wystarczy tylko kilka składników!
Składniki:
- 4 papryki
- 2 woreczki czarnego ryżu
- 250g łososia
- 150g startego parmezanu
- 2 szalotki
- Natka pietruszki
- Szczypiorek
- 150ml białego wina
- Sól
- Pieprz
- Łyżka oleju
Przygotowanie:
- Paprykę wydrążamy, przekrawamy na dwie części.
- Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
- Cebulkę smażymy na oleju, dodajemy ugotowany ryż, zioła i pokrojoną rybę. Całość smażymy z 5 minut.
- Zalewamy winem i czekamy, aż alkohol odparuje.
- Piekarnik ustawiamy na 170 stopni i posypujemy wierzch naszych faszerowanych papryk delikatnie parmezanem.
- Paprykę faszerowaną pieczemy z 20 minut.
- Bardzo dobrze smakuje w połączeniu z dobrą, ziołową oliwą, bądź lekkim sosem jogurtowym.
Zostaw odpowiedź