• O MNIE
  • Lifestyle
  • Podróże
    • Wietnam
    • Bali
    • Indie
    • Tajlandia
    • Sri Lanka
    • Czechy
      • Adrspach
    • Grecja
      • Corfu
    • Majorka
    • Maroko
    • Zjednoczone Emiraty Arabskie
  • KUCHNIA
    • Przystawki
    • Zupy
    • Dania Główne
    • Desery
  • ARCHIWUM
  • WSPÓŁPRACA
  • KONTAKT
  • O MNIE
  • Lifestyle
  • Podróże
    • Wietnam
    • Bali
    • Indie
    • Tajlandia
    • Sri Lanka
    • Czechy
      • Adrspach
    • Grecja
      • Corfu
    • Majorka
    • Maroko
    • Zjednoczone Emiraty Arabskie
  • KUCHNIA
    • Przystawki
    • Zupy
    • Dania Główne
    • Desery
  • ARCHIWUM
  • WSPÓŁPRACA
  • KONTAKT

ORIENTALNE PIEROGI Z KACZKĄ I OSTRYM SOSEM ŚLIWKOWYM

12 maja 2019

Czy mam tutaj jakiś fanów pierogów, natomiast w niecodziennej odsłonie? Były już pierożki gyoza z wieprzowiną, natomiast czas najwyższy na kaczkę! Podobne danie zrobiłam na precasting do 7 edycji programu Masterchef, natomiast z innymi dodatkami (salsa z mango naprawdę w tym wypadku smakuje znakomicie;) ). No to zaczynamy 🙂

 

Składniki:

  • 400g ugotowanego mięsa z kaczki (Jak do rosołu)
  • 0,5 szklanki warzyw z rosołu (pietruszka, seler, marchewka)
  • 200 ml białego wina (może być wytrawne)
  • 2 łyżeczki suszonego imbiru
  • 0,5 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 2 starte ząbki czosnku
  • 4 szalotki
  • Pęczek kolendry (jak ktoś nie lubi, to natka pietruszki)
  • 150 ml rosołu z kaczki
  • Szczypta cukru
  • Pieprz
  • Sól

 

Ciasto:

  • Gorąca woda
  • Mąka pszenna

 

Sos śliwkowy:

  • 5 łyżek powideł śliwkowych
  • 1 łyżka syropu z agawy
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka Pieprzu cayenne
  • 1 łyżeczka miodu
  • Sok z połowy limonki
  • 1 łyżeczka octu ryżowego
  • 200 ml bulionu z kaczki
  • Sól
  • Pieprz
  • Szczypta cynamonu

 

Wykonanie:

1. Kaczkę gotujemy, jak na rosół z warzywami. Obieramy ze skóry. Wrzucamy do miski.
2. Ugotowane warzywa także wkładamy do miski, usmażony czosnek z cebulką szalotką, przyprawami.
4. Całość przekładamy na patelnię i dusimy w winie z bulionem, aż płyn odparuje i nada pysznego aromatu.
3. Całość blendujemy. Doprawiamy do smaku.
4. Do masy dorzucamy drobno posiekaną kolendrę i dobrze mieszamy.
5. Do miski z mąką dolewamy mocno ciepłą wodę, oraz szczyptę soli. Dokładnie mieszamy, a następnie wyrabiamy ciasto tak, aby nie kleiło się do rąk. Jak będzie za dużo wody, to dosypujemy mąkę.
6. Ciasto odstawiamy na 15 minut, aby odpoczęło (przykryte lnianą ściereczką)
7. Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek i wykrawamy koła. Formujemy pierogi.
8. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie, do momentu wypłynięcia (Jak wypłyną, to jeszcze gotujemy z 3 minuty)
9. Składniki na sos wsypujemy do rondelka, wraz z przyprawami. Podgrzewamy, blendujemy na gładką masę.

 

PIEROGIORIENTALNEKACZKA
Udostępnij

KUCHNIA  / Dania Główne

Nathallae
Studentka prawa, blogerka i instagramerka. Spośród wielu pasji do największych należą podróże w najdalsze zakątki świata i gotowanie.

Mogą ci się podobać również

Pierożki Gyoza
6 maja 2019

Zostaw odpowiedź


Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

  • O Autorce

    Nieprzewidywalna indywidualistka, zakochana w podróżach, dobrym jedzeniu oraz nostalgicznej muzyce. W kuchni może spędzać każdą wolną chwilę, ponieważ nie wyobraża sobie dnia bez pichcenia smakołyków  dla najbliższych. Marzycielka, która sprawia wrażenie introwertyczki, ale tylko z dalszej perspektywy ;).

  • Instagram


  • Obserwuj Nathallae




Copyright © 2017 - 2020 Nathallae.pl | All Rights Reserved. | All words are mine, please do not copy without permission. Polityka prywatności

Facebook
Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. dowiedz się więcej.