Długo wyczekiwane przez Was ciasto marchewkowe, które z pewnością ma mniej kalorii, niż znany wszystkim klasyk! Jest zdecydowanie bardziej orzechowe, ale również zawiera mniej cukru no i oczywiście mąki! Idealne do jesiennej kawki starczy dla każdego, bo przepis na dużą blachę!:)
Składniki:
- 5 dużych marchewek startych na grubych oczkach
- 200g orzechów włoskich (można lekko rozdrobnić)
- 200g mąki orkiszowej
- Łyżka cukru waniliowego
- Łyżka miodu
- 150g ksylitolu
- 100ml oleju koksowego
- Łyżeczka proszku do pieczenia
- 4jajka
- 20g cynamonu
Dodatkowo:
- 200g serka kanapowego naturalnego
- 70g cukru pudru
Wykonanie:
1. W jednej misce ubijamy pianę z białek ze szczyptą soli. Piekarnik ustawiamy na 180 stopni.
2. Żółtka ucieramy z cukrem, miodem, oraz olejem.
3. Do masy jajecznej dodajemy mąkę, proszek do pieczenia,cynamon i miksujemy całość na gładką masę.
4. Do masy dodajemy ubitą pianę z białek delikatnie mieszając szpatułką, a na koniec orzechy oraz marchewkę. Mieszamy do połączenia się składników.
5. Masę przekładamy do tortownicy 25-27cm. Pieczemy 45-50 min do suchego patyczka (nie przedłużamy czasu, żeby ciasta nie wysuszyć).
6. Ostudzone ciasto smarujemy serkiem zmieszanym z cukrem pudrem.
Zostaw odpowiedź