KUCHNIA

Muffin śniadaniowy

separator
Opublikowany: / przez Nathallae

Muffin 

zawsze kojarzył się z wysokokalorycznym deserem, który przybierał małą formę. Nie tym razem. Mam dla Was wersję, która nadaje się idealnie za równo na śniadanie, jak i jako przekąska, która ma dużo błonnika i nie zawiera sporo kalorii. Do przyrządzenia potrzebujemy zaledwie kilka produktów, które na pewno w większości znajdziecie w swoim domu.

Składniki (u mnie wyszło ok 25 sztuk)

  • 440g mąki owsianej (bądź płatki owsiane zmiksowane)
  • 4 dojrzałe banany 
  • 4 jajka 
  • 2 małe jogurty naturalne 
  • 300 ml mleka 1,5% 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 

Przygotowanie: 

  1. Piekarnik (grzanie góra/dół) ustawiamy na 200 stopni
  2. Wszystkie składniki wrzucamy do jednej miski i blendujemy
  3. Gotową masę przelewamy do papilotek do wysokości 3/4 foremki
  4. Do rozgrzanego piekarnika wkładamy muffiny i pieczemy 20 minut

Polecam włożyć po pół kostki gorzkiej czekolady do każdej babeczki, bądź podawać bezpośrednio z ulubionym dżemem!

a Wy jakie lubicie muffiny? 

[kliknij aby powiększyć]:

 

Nathallae

Studentka prawa, blogerka i instagramerka. Spośród wielu pasji do największych należą podróże w najdalsze zakątki świata i gotowanie.

Napisz komentarz