Muffin
zawsze kojarzył się z wysokokalorycznym deserem, który przybierał małą formę. Nie tym razem. Mam dla Was wersję, która nadaje się idealnie za równo na śniadanie, jak i jako przekąska, która ma dużo błonnika i nie zawiera sporo kalorii. Do przyrządzenia potrzebujemy zaledwie kilka produktów, które na pewno w większości znajdziecie w swoim domu.
Składniki (u mnie wyszło ok 25 sztuk)
- 440g mąki owsianej (bądź płatki owsiane zmiksowane)
- 4 dojrzałe banany
- 4 jajka
- 2 małe jogurty naturalne
- 300 ml mleka 1,5%
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka cynamonu
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
Przygotowanie:
- Piekarnik (grzanie góra/dół) ustawiamy na 200 stopni
- Wszystkie składniki wrzucamy do jednej miski i blendujemy
- Gotową masę przelewamy do papilotek do wysokości 3/4 foremki
- Do rozgrzanego piekarnika wkładamy muffiny i pieczemy 20 minut
Polecam włożyć po pół kostki gorzkiej czekolady do każdej babeczki, bądź podawać bezpośrednio z ulubionym dżemem!
a Wy jakie lubicie muffiny?
[kliknij aby powiększyć]:
Zostaw odpowiedź