• O MNIE
  • Lifestyle
  • Podróże
    • Wietnam
    • Bali
    • Indie
    • Tajlandia
    • Sri Lanka
    • Czechy
      • Adrspach
    • Grecja
      • Corfu
    • Majorka
    • Maroko
    • Zjednoczone Emiraty Arabskie
  • KUCHNIA
    • Przystawki
    • Zupy
    • Dania Główne
    • Desery
  • ARCHIWUM
  • WSPÓŁPRACA
  • KONTAKT
  • O MNIE
  • Lifestyle
  • Podróże
    • Wietnam
    • Bali
    • Indie
    • Tajlandia
    • Sri Lanka
    • Czechy
      • Adrspach
    • Grecja
      • Corfu
    • Majorka
    • Maroko
    • Zjednoczone Emiraty Arabskie
  • KUCHNIA
    • Przystawki
    • Zupy
    • Dania Główne
    • Desery
  • ARCHIWUM
  • WSPÓŁPRACA
  • KONTAKT

Moja wersja makaronu aglio olio e peperoncino

1 września 2017

Włoska uczta

Podobno najmniej tuczący makaron, to ten, który nie jest polany tłustym sosem, a zaledwie oliwą. Coś w tym jest !:)  Dlatego przychodzę do Was dzisiaj właśnie z moją wersją tego popularnego, włoskiego przepisu. Czas przygotowania to (dosłownie !) 5-10 minut 

Przepis dla dwóch osób:

  • 250g świeżego makaronu pappardelle (polecam ten w Lidlu)
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 papryczka peperoni
  • parmezan lub inny twardy ser
  • oliwa
  • suszona bazylia
  • suszony majeranek
  • suszone oregano
  • szczypta cukru
  • sól
  • pieprz

 

Przygotowanie: 

  1. Na patelnie wlewamy ok 5 łyżek oliwy 
  2. Czosnek oraz papryczkę siekamy i wrzucamy na rozgrzaną patelnię
  3. Dodajemy przyprawy, oraz szczyptę cukru, delikatnie mieszając (nie doprowadzając do przypalenia ziół, ponieważ oliwa zrobi się gorzka) 
  4. Świeży makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu (ok 3 minuty) w osolonej wodzie 
  5. Gotowy makaron przekładamy na patelnię i dokładnie mieszamy tak, aby oliwa z ziołami trafiła w każdą część makaronu 
  6. Podajemy w głębokich talerzach opruszając startym serem 

Smacznego !

[kliknij aby powiększyć]:

Makaron
Makaron
Makaron
MAKARONOBIAD
Udostępnij

KUCHNIA  / Dania Główne

Nathallae
Studentka prawa, blogerka i instagramerka. Spośród wielu pasji do największych należą podróże w najdalsze zakątki świata i gotowanie.

Mogą ci się podobać również

Bułeczki Bao z Szarpaną wieprzowiną
8 marca 2020
Kurczak faszerowany kaszą oraz grzybami
16 lipca 2019
Makaron z bazyliowym pesto
27 kwietnia 2019

Zostaw odpowiedź


Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

  • O Autorce

    Nieprzewidywalna indywidualistka, zakochana w podróżach, dobrym jedzeniu oraz nostalgicznej muzyce. W kuchni może spędzać każdą wolną chwilę, ponieważ nie wyobraża sobie dnia bez pichcenia smakołyków  dla najbliższych. Marzycielka, która sprawia wrażenie introwertyczki, ale tylko z dalszej perspektywy ;).

  • Instagram


  • Obserwuj Nathallae




Copyright © 2017 - 2020 Nathallae.pl | All Rights Reserved. | All words are mine, please do not copy without permission. Polityka prywatności

Facebook
Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. dowiedz się więcej.