Włoska uczta
Podobno najmniej tuczący makaron, to ten, który nie jest polany tłustym sosem, a zaledwie oliwą. Coś w tym jest !:) Dlatego przychodzę do Was dzisiaj właśnie z moją wersją tego popularnego, włoskiego przepisu. Czas przygotowania to (dosłownie !) 5-10 minut
Przepis dla dwóch osób:
- 250g świeżego makaronu pappardelle (polecam ten w Lidlu)
- 3-4 ząbki czosnku
- 1 papryczka peperoni
- parmezan lub inny twardy ser
- oliwa
- suszona bazylia
- suszony majeranek
- suszone oregano
- szczypta cukru
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Na patelnie wlewamy ok 5 łyżek oliwy
- Czosnek oraz papryczkę siekamy i wrzucamy na rozgrzaną patelnię
- Dodajemy przyprawy, oraz szczyptę cukru, delikatnie mieszając (nie doprowadzając do przypalenia ziół, ponieważ oliwa zrobi się gorzka)
- Świeży makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu (ok 3 minuty) w osolonej wodzie
- Gotowy makaron przekładamy na patelnię i dokładnie mieszamy tak, aby oliwa z ziołami trafiła w każdą część makaronu
- Podajemy w głębokich talerzach opruszając startym serem
Smacznego !
[kliknij aby powiększyć]:
Zostaw odpowiedź