• O MNIE
  • Lifestyle
  • Podróże
    • Wietnam
    • Bali
    • Indie
    • Tajlandia
    • Sri Lanka
    • Czechy
      • Adrspach
    • Grecja
      • Corfu
    • Majorka
    • Maroko
    • Zjednoczone Emiraty Arabskie
  • KUCHNIA
    • Przystawki
    • Zupy
    • Dania Główne
    • Desery
  • ARCHIWUM
  • WSPÓŁPRACA
  • KONTAKT
  • O MNIE
  • Lifestyle
  • Podróże
    • Wietnam
    • Bali
    • Indie
    • Tajlandia
    • Sri Lanka
    • Czechy
      • Adrspach
    • Grecja
      • Corfu
    • Majorka
    • Maroko
    • Zjednoczone Emiraty Arabskie
  • KUCHNIA
    • Przystawki
    • Zupy
    • Dania Główne
    • Desery
  • ARCHIWUM
  • WSPÓŁPRACA
  • KONTAKT

Maślane brioszki z mango curd

17 maja 2019

Druga część moich muffinowych podbojów! Były marchewkowe z czekoladą i orzechami, a teraz zapraszam wszystkich zwolenników ciasta drożdżowego na niebiańską ucztę! Dobre na deser, ale śniadanie w takim akompaniamencie z kawą? Chyba nikt nie odmówi!:)

 

Składniki (Na około 13 muffinów)

  • 100 ml ciepłego mleka
  • 375 g mąki pszennej tortowej
  • 50 g drobnego cukru
  • 25g drożdży (świeżych)
  • 3 jajka
  • 170 g rozpuszczonego masła
  • 80g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • Jajko+2 łyżki mleka+łyżeczka cukru pudru (do posmarowania ciasta)
  • 1 łyżeczka soli

 

Mango curd:

  • Puree z dwóch owoców mango
  • sok z 1 cytryny
  • 50 g cukru,
  • 4 duże żółtka,
  • 70 g masła

 

Wykonanie:

1. Do ciepłego mleka wrzucamy cukier, łyżkę mąki. Dobrze mieszamy i odstawiamy na 10 minut.
2. W tym czasie do miski wrzucamy jajka, resztę cukru, skórkę kandyzowaną, oraz szczyptę soli.
3. Gdy roztwór drożdżowy podwoi swoją objętość, wlewamy go do mąki i zagniatamy ciasto.
4. Gdy nasze ciasto ma zwartą strukturę, stopniowo wlewamy klarowne masło i zagniatamy tak, aby wtłoczyć do ciasta cały płyn. Powtarzamy czynność, aż do skończenia masła. Gdy ciasto jest gładkie i błyszczące odstawiamy pod przykryciem na godzinę.
5. Do miski wlewamy puree z mango, sok z cytryny, cukier, oraz jajka i wstawiamy miskę nad gotującą się wodą (kąpiel wodna), cały czas mieszając (około 15 minut). Gdy krem zaczyna znacznie gęstnieć, odstawiamy miskę na bok, dodajemy masło i mieszamy, aż masło się rozpuści. Przestudzamy (resztę mango curd możemy użyć, jako bazy do słodkich tart, drożdżówek itp).
6. Gdy Nasze ciasto wyrosło, wyciągamy je i ponownie zagniatamy. Dzielimy je na około 13 równych części. Z każdej części formujemy placek, na który dajemy łyżeczkę mango curd i zalepiamy, tworząc kulkę. Taką kulkę wkładamy do papilotek.
7. Papilotki odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 30 minut.
8. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni.
9. Przed włożeniem brioszek do piekarnika smarujemy je rozbełtanym jajkiem z mlekiem i cukrem.
10. Brioszki pieczemy na rumiany kolor około 25 minut.

 

DESERMUFFINMANGO CURD
Udostępnij

KUCHNIA  / Desery

Nathallae
Studentka prawa, blogerka i instagramerka. Spośród wielu pasji do największych należą podróże w najdalsze zakątki świata i gotowanie.

Mogą ci się podobać również

Knedle ze śliwkami i orzechową kruszonką
24 września 2019
Szybkie muffiny marchewkowe z orzechami i czekoladą
10 maja 2019
Sernik z jabłkami, masłem orzechowym i czekoladą
17 marca 2019

Zostaw odpowiedź


Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

  • O Autorce

    Nieprzewidywalna indywidualistka, zakochana w podróżach, dobrym jedzeniu oraz nostalgicznej muzyce. W kuchni może spędzać każdą wolną chwilę, ponieważ nie wyobraża sobie dnia bez pichcenia smakołyków  dla najbliższych. Marzycielka, która sprawia wrażenie introwertyczki, ale tylko z dalszej perspektywy ;).

  • Instagram


  • Obserwuj Nathallae




Copyright © 2017 - 2020 Nathallae.pl | All Rights Reserved. | All words are mine, please do not copy without permission. Polityka prywatności

Facebook
Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. dowiedz się więcej.