KUCHNIA

Makaroniki Cookie Monster

separator
Opublikowany: / przez Nathallae
Dzisiejszy przepis zdecydowanie kieruję do osób, które kochają gotować, oraz bawić się w kuchni godzinami. Co prawda, moje makaroniki robiłam ok. 5-6 godzin, ale naprawdę efekt końcowy wszystko Nam wynagradza. Idealnie pasują na zbliżający się Halloween!
 
Makaroniki Cookie Monster (ok. 45 sztuk )
 

Składniki:

  • 4 białka (ok 115-120g)
  • 180 g drobnego cukru
  • 50 ml wody
  • 155 g cukru pudru
  • 150g mąki migdałowej
  • Barwnik spożywczy w proszku

Przygotowanie :

  1. Białka dzielimy na dwa kubki i dobę przed robieniem makaroników trzymamy w lodowce, aby odparowała z nich wilgoć.
  2. Mąkę migdałową, oraz cukier puder mieszamy w jednej misce, następnie dodajemy połowę białek, oraz niebieski barwnik (dodajemy tyle, aby powstał bardzo intensywny kolor, ponieważ po wymieszaniu z bezą, kolor ulegnie rozcieńczeniu). Dobrze mieszamy do uzyskania plastycznej, mocno niebieskiej masy .
  3. Drugą połowę białek ubijamy na sztywną masę, pod koniec dodając 35g cukru, aby powstała ciągnąca beza.
  4. Do niewielkiego garnka wsypujemy 145g cukru, oraz 50 ml wody, mieszamy oraz wstawiamy na gaz, nie mieszając podczas gotowania. Za pomocą termometru cukierniczego czekamy, aż syrop cukrowy uzyska 100 stopni.
  5. Gdy syrop uzyskał odpowiednią temperaturę, delikatnie wlewamy syrop do ubitej masy białkowej, delikatnie miksując.
  6. Po połączeniu składników, miksujemy masę na najwyższych obrotach przez ok. 10 minut tak, aby beza się wystudziła.
  7. Wystudzoną bezę wlewamy do masy migdałowej i mieszamy szpatułką.
  8. Ciasto na makaroniki powinno być ciągnące i łatwe do formowania ciasteczek.
  9. Ciasteczka formujemy na papierze do pieczenia, bądź tak jak w moim wypadku na specjalnej macie do makaroników (przed wstawieniem do piekarnika, uformowane ciasteczka powinny „odpocząć” ok. 20 minut).
  10. Piekarnik ustawiamy na 150 stopni z termoobiegiem.
  11. Ciasteczka pieczemy ok. 13-15 minut.
Gotowe ciasteczka ozdabiamy, formując z lukru cukierniczego oczka, które przyklejałam na jadalny klej cukierniczy. Ciasteczka cookie monster zamieniłam na płatki do mleka „Cookie Crisp” od Nestle. Nadzienie użyłam gotowe, był to krem czekoladowy z miodem i kawałkami orzechów, natomiast polecam również Lemon Curd który znajdziecie tutaj
 
 
Dajcie znać, jak Wam wyszło ! : )

Nathallae

Studentka prawa, blogerka i instagramerka. Spośród wielu pasji do największych należą podróże w najdalsze zakątki świata i gotowanie.

Napisz komentarz