Przełom wiosna/lato, to zdecydowanie okres, kiedy sporo gotuję, ale zazwyczaj bardzo szybko i prosto. I taki przepis mam dla Was dzisiaj! Pyszne, efektowne danie, które nie na opcji, że komuś nie posmakuje!
Składniki:
- Świeży makaron (bardzo polecam makaron z Lidla, który znajduje się w lodówce:) )
- Duży pęczek bazylii (cała doniczka)
- 150g orzeszków pini, bądź nerkowca
- 3 Ząbki czosnku
- 200ml dobrej oliwy
- 120g parmezanu
- Sól
- Pieprz
- Odrobina cukru
Wykonanie:
1. Liście bazylii płuczemy, osuszamy i wrzucamy do miseczki wraz ze wszystkimi składnikami. Blendujemy na gładką masę. (Takie pesto może nam jakiś czas postać w lodówce i z pewnością przyda się na później)
2. Makaron gotujemy w osolonej wodzie, według instrukcji na opakowaniu.
3. Gotowy makaron odcedzamy, dodajemy kilka łyżek Naszego pesto i delikatnie mieszamy.
4. Danie podajemy z orzechami, bazylią lub po prostu bez dodatków. Jest pycha!
Zostaw odpowiedź