KUCHNIA

Lemon Curd

separator
Opublikowany: / przez Nathallae

To przepyszny cytrynowy krem, który nadaje się zarówno jako dodatek do ciast, lodów ale również jako główny deser. Jest bardzo prosty w przygotowaniu i zajmuje dosłownie kilka minut. Polecam zrobić większą ilość. Krem nie musimy wykorzystać od razu. Możemy zamknąć w słoikach i zastosować w późniejszym czasie. 

Składniki:

  • 4 jajka
  • 3 żółtka
  • 330 g cukru do wypieków 
  • 170 g masła 
  • otarta skórka i sok wyciśnięty z 4 cytryn

Przygotowanie:

  1. Cytryny sparzamy, ocieramy skórkę oraz wyciskamy cały sok.
  2. Wlewamy wodę do połowy wielkości garnka i doprowadzamy do wrzenia.
  3. Do miski wlewamy roztrzepane jajka oraz żółtka wraz z cukrem i stawiamy na garnku z gotującą się wodą (gotowanie na parze) nieustannie mieszając. 
  4. Po 1-2 minucie dolewamy do miski sok z cytryny, skórkę oraz masło.
  5. Wszystko mieszamy do uzyskania gęstszej konsystencji kremu (konsystencja budyniu).
  6. Jeżeli pojawią się grudki należy krem przetrzeć przez sito.
  7. Ostygnięty krem można podawać bezpośrednio lub przechowywać w słoikach.

 

Dajcie znać jeśli spróbujecie Lemon Curd! 

 

Nathallae

Studentka prawa, blogerka i instagramerka. Spośród wielu pasji do największych należą podróże w najdalsze zakątki świata i gotowanie.

Napisz komentarz