• O MNIE
  • Lifestyle
  • Podróże
    • Wietnam
    • Bali
    • Indie
    • Tajlandia
    • Sri Lanka
    • Czechy
      • Adrspach
    • Grecja
      • Corfu
    • Majorka
    • Maroko
    • Zjednoczone Emiraty Arabskie
  • KUCHNIA
    • Przystawki
    • Zupy
    • Dania Główne
    • Desery
  • ARCHIWUM
  • WSPÓŁPRACA
  • KONTAKT
  • O MNIE
  • Lifestyle
  • Podróże
    • Wietnam
    • Bali
    • Indie
    • Tajlandia
    • Sri Lanka
    • Czechy
      • Adrspach
    • Grecja
      • Corfu
    • Majorka
    • Maroko
    • Zjednoczone Emiraty Arabskie
  • KUCHNIA
    • Przystawki
    • Zupy
    • Dania Główne
    • Desery
  • ARCHIWUM
  • WSPÓŁPRACA
  • KONTAKT

Kurczak curry z makaronem ryżowym

23 września 2017

Tym razem przepis kieruję do osób, którym nie są straszne ostre smaki. Jak przeważnie bywa zamieniłam wszystkie tłuste rzeczy na niskokaloryczne odpowiedniki np: śmietanę na  jogurt naturalny, a popularne w kuchni wschodu chlebki pszenne na makaron ryżowy. Przepis jest szybki w wykonaniu. Całość zajmuje zaledwie 20 minut. Gwarantuję, że jak raz go zrobicie, to wpisze się na stałe w Wasze menu! 

Składniki (dla 2 osób):

  • 2 piersi z kurczaka
  • 200 g  makaronu ryżowego 
  • 200 ml mleczka kokosowego
  • 1 mały jogurt naturalny
  • 2 cebule szalotki 
  • 3 ząbki czosnku / 1 płaska łyżka czosnku w proszku 
  • 1 papryczka chilli / 3/4 łyżki chilli w proszku 
  • 1 łyżka kurkumy 
  • 2 łyżeczki czerwonej tajskiej pasty curry 
  • 1,5 cm drobno posiekanego korzenia imbiru / 1 łyżeczka imbiru mielonego
  • 1 płaska łyżka cukru 
  • 1/2 limonki 
  • olej 
  • sól i pieprz 
  • świeża kolendra / pietruszka 

Przygotowanie:

  1. Kurczaka pokrój w drobną kostkę. Przypraw solą i pieprzem do smaku. 
  2. W misce przygotuj marynatę na bazie: imbiru, soku z limonki, łyżki oleju, czosnku oraz chilli. Marynuj kurczaka 10 minut.
  3. Na głębokiej patelni zeszklij posiekaną szalotkę.
  4. Dodaj kurczaka wraz z marynatą i smaż do uzyskania złotego koloru.
  5. Dodaj pastę curry, kurkumę oraz cukier.
  6. Całość dokładnie wymieszaj i smaż ok. 2 minuty.
  7. Dodaj jogurt naturalny, mleczko kokosowe oraz pieprz chilli i gotuj kolejne 3-4 minuty.
  8. Do gotującej się wody w garnku wrzuć makaron i gotuj ok. 5 minut. 
  9. Podawaj na ciepło z makaronem ryżowym. Całość dopraw świeżą kolendrą bądź pietruszką.

Smacznego! 

dajcie znać w komentarzach czy odnajdujecie się we wschodnich potrawach: ) 

Makaron z kurczakiem w sosie curry
Makaron z kurczakiem w sosie curry
Makaron z kurczakiem w sosie curry
OBIADKURCZAKCURRY
Udostępnij

KUCHNIA  / Dania Główne

Nathallae
Studentka prawa, blogerka i instagramerka. Spośród wielu pasji do największych należą podróże w najdalsze zakątki świata i gotowanie.

Mogą ci się podobać również

Bułeczki Bao z Szarpaną wieprzowiną
8 marca 2020
Kurczak faszerowany kaszą oraz grzybami
16 lipca 2019
Makaron z bazyliowym pesto
27 kwietnia 2019

2 komentarze


KAmil
24 September 2017 w 5:49 pm
Odpowiedz

Super propozycja 😉



    Nathallae
    24 September 2017 w 5:50 pm
    Odpowiedz

    dziękuje bardzo!:) jeśli zrobisz, wyślij zdjęcie efektu końcowego 😉

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

  • O Autorce

    Nieprzewidywalna indywidualistka, zakochana w podróżach, dobrym jedzeniu oraz nostalgicznej muzyce. W kuchni może spędzać każdą wolną chwilę, ponieważ nie wyobraża sobie dnia bez pichcenia smakołyków  dla najbliższych. Marzycielka, która sprawia wrażenie introwertyczki, ale tylko z dalszej perspektywy ;).

  • Instagram


  • Obserwuj Nathallae




Copyright © 2017 - 2020 Nathallae.pl | All Rights Reserved. | All words are mine, please do not copy without permission. Polityka prywatności

Facebook
Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. dowiedz się więcej.