Tym razem przepis kieruję do osób, którym nie są straszne ostre smaki. Jak przeważnie bywa zamieniłam wszystkie tłuste rzeczy na niskokaloryczne odpowiedniki np: śmietanę na jogurt naturalny, a popularne w kuchni wschodu chlebki pszenne na makaron ryżowy. Przepis jest szybki w wykonaniu. Całość zajmuje zaledwie 20 minut. Gwarantuję, że jak raz go zrobicie, to wpisze się na stałe w Wasze menu!
Składniki (dla 2 osób):
- 2 piersi z kurczaka
- 200 g makaronu ryżowego
- 200 ml mleczka kokosowego
- 1 mały jogurt naturalny
- 2 cebule szalotki
- 3 ząbki czosnku / 1 płaska łyżka czosnku w proszku
- 1 papryczka chilli / 3/4 łyżki chilli w proszku
- 1 łyżka kurkumy
- 2 łyżeczki czerwonej tajskiej pasty curry
- 1,5 cm drobno posiekanego korzenia imbiru / 1 łyżeczka imbiru mielonego
- 1 płaska łyżka cukru
- 1/2 limonki
- olej
- sól i pieprz
- świeża kolendra / pietruszka
Przygotowanie:
- Kurczaka pokrój w drobną kostkę. Przypraw solą i pieprzem do smaku.
- W misce przygotuj marynatę na bazie: imbiru, soku z limonki, łyżki oleju, czosnku oraz chilli. Marynuj kurczaka 10 minut.
- Na głębokiej patelni zeszklij posiekaną szalotkę.
- Dodaj kurczaka wraz z marynatą i smaż do uzyskania złotego koloru.
- Dodaj pastę curry, kurkumę oraz cukier.
- Całość dokładnie wymieszaj i smaż ok. 2 minuty.
- Dodaj jogurt naturalny, mleczko kokosowe oraz pieprz chilli i gotuj kolejne 3-4 minuty.
- Do gotującej się wody w garnku wrzuć makaron i gotuj ok. 5 minut.
- Podawaj na ciepło z makaronem ryżowym. Całość dopraw świeżą kolendrą bądź pietruszką.
Smacznego!
dajcie znać w komentarzach czy odnajdujecie się we wschodnich potrawach: )
2 komentarze
Super propozycja 😉
dziękuje bardzo!:) jeśli zrobisz, wyślij zdjęcie efektu końcowego 😉