KUCHNIA

Kurczak curry z makaronem ryżowym

separator
Opublikowany: / przez Nathallae

Tym razem przepis kieruję do osób, którym nie są straszne ostre smaki. Jak przeważnie bywa zamieniłam wszystkie tłuste rzeczy na niskokaloryczne odpowiedniki np: śmietanę na  jogurt naturalny, a popularne w kuchni wschodu chlebki pszenne na makaron ryżowy. Przepis jest szybki w wykonaniu. Całość zajmuje zaledwie 20 minut. Gwarantuję, że jak raz go zrobicie, to wpisze się na stałe w Wasze menu! 

Składniki (dla 2 osób):

  • 2 piersi z kurczaka
  • 200 g  makaronu ryżowego 
  • 200 ml mleczka kokosowego
  • 1 mały jogurt naturalny
  • 2 cebule szalotki 
  • 3 ząbki czosnku / 1 płaska łyżka czosnku w proszku 
  • 1 papryczka chilli / 3/4 łyżki chilli w proszku 
  • 1 łyżka kurkumy 
  • 2 łyżeczki czerwonej tajskiej pasty curry 
  • 1,5 cm drobno posiekanego korzenia imbiru / 1 łyżeczka imbiru mielonego
  • 1 płaska łyżka cukru 
  • 1/2 limonki 
  • olej 
  • sól i pieprz 
  • świeża kolendra / pietruszka 

Przygotowanie:

  1. Kurczaka pokrój w drobną kostkę. Przypraw solą i pieprzem do smaku. 
  2. W misce przygotuj marynatę na bazie: imbiru, soku z limonki, łyżki oleju, czosnku oraz chilli. Marynuj kurczaka 10 minut.
  3. Na głębokiej patelni zeszklij posiekaną szalotkę.
  4. Dodaj kurczaka wraz z marynatą i smaż do uzyskania złotego koloru.
  5. Dodaj pastę curry, kurkumę oraz cukier.
  6. Całość dokładnie wymieszaj i smaż ok. 2 minuty.
  7. Dodaj jogurt naturalny, mleczko kokosowe oraz pieprz chilli i gotuj kolejne 3-4 minuty.
  8. Do gotującej się wody w garnku wrzuć makaron i gotuj ok. 5 minut. 
  9. Podawaj na ciepło z makaronem ryżowym. Całość dopraw świeżą kolendrą bądź pietruszką.

Smacznego! 

dajcie znać w komentarzach czy odnajdujecie się we wschodnich potrawach: ) 

Nathallae

Studentka prawa, blogerka i instagramerka. Spośród wielu pasji do największych należą podróże w najdalsze zakątki świata i gotowanie.

2 Komentarze

Napisz komentarz