• O MNIE
  • Lifestyle
  • Podróże
    • Wietnam
    • Bali
    • Indie
    • Tajlandia
    • Sri Lanka
    • Czechy
      • Adrspach
    • Grecja
      • Corfu
    • Majorka
    • Maroko
    • Zjednoczone Emiraty Arabskie
  • KUCHNIA
    • Przystawki
    • Zupy
    • Dania Główne
    • Desery
  • ARCHIWUM
  • WSPÓŁPRACA
  • KONTAKT
  • O MNIE
  • Lifestyle
  • Podróże
    • Wietnam
    • Bali
    • Indie
    • Tajlandia
    • Sri Lanka
    • Czechy
      • Adrspach
    • Grecja
      • Corfu
    • Majorka
    • Maroko
    • Zjednoczone Emiraty Arabskie
  • KUCHNIA
    • Przystawki
    • Zupy
    • Dania Główne
    • Desery
  • ARCHIWUM
  • WSPÓŁPRACA
  • KONTAKT

Krucha tarta adwokatowa

30 kwietnia 2018

Prosiliście mnie głównie o proste przepisy, dlatego będę się starać, aby na blog trafiały szczególnie takie desery i dania, które robi się szybko i są proste w wykonaniu.

Dzisiaj ciasto dedykowane jest dla osób, które lubią właśnie ten likier. Ciasto jest pyszne i mocno alkoholowe : ) polecam !

Przepis na ciasto kruche:

  • 1 żółtko
  • 130g zimnego masła
  • 35ml zimnego mleka
  • Szczypta soli
  • 175g mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru pudru

Składniki zagniatamy, formujemy kulkę i odstawiamy do lodówki do wychłodzenia na godzinę. Po tym czasie bierzemy tartę o średnicy około 23-25 cm i wykładamy ciasto, nakłuwamy widelcem i następnie znowu odstawiamy do lodówki. Schłodzone ciasto wyciągamy z lodówki, opruszamy mąką kładziemy na nie papier do pieczenia i wsypujemy do obciążenia kulki ceramiczne, bądź na przykład surowy ryż. W ten sposób pieczemy około 15 minut w temperaturze 200 stopni. Następnie ciasto wyciągamy, zdejmujemy papier i wkładamy ponownie do piekarnika i pieczemy 10 minut do przyrumienienia ciasta. Po upieczeniu ciasto odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.

 

Krem adwokatowy:

  • 250g serka mascarpone
  • 100ml likieru
  • 150g roztopionej w kąpieli wodnej białej czekolady, już przestygniętej, ale nadal płynnej

Składniki mieszamy ze sobą, aby uzyskać gęstą masę.

 

Dodatkowo:

  • 5 łyżek kwaśnej konfitury (u mnie porzeczkowa)
  • 350ml śmietanki 36%
  • 100g cukru pudru
  • Garść prażonych migdałów/orzechów

Ostygnięty, kruchy spód smarujemy kwaśną konfiturą, a następnie przelewamy krem. Ciasto odstawiamy do lodówki,aż krem zgęstnieje. Śmietankę miksujemy wraz z cukrem pudrem i przyzdabiamy ciasto. Na koniec całość posypujemy migdałami, bądź ulubionymi orzechami.

Smacznego!

 

Tarta Adwokatowa
Tarta Adwokatowa
DESERTARTA
Udostępnij

KUCHNIA  / Desery

Nathallae
Studentka prawa, blogerka i instagramerka. Spośród wielu pasji do największych należą podróże w najdalsze zakątki świata i gotowanie.

Mogą ci się podobać również

Knedle ze śliwkami i orzechową kruszonką
24 września 2019
Maślane brioszki z mango curd
17 maja 2019
Sernik z jabłkami, masłem orzechowym i czekoladą
17 marca 2019

Zostaw odpowiedź


Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

  • O Autorce

    Nieprzewidywalna indywidualistka, zakochana w podróżach, dobrym jedzeniu oraz nostalgicznej muzyce. W kuchni może spędzać każdą wolną chwilę, ponieważ nie wyobraża sobie dnia bez pichcenia smakołyków  dla najbliższych. Marzycielka, która sprawia wrażenie introwertyczki, ale tylko z dalszej perspektywy ;).

  • Instagram


  • Obserwuj Nathallae




Copyright © 2017 - 2020 Nathallae.pl | All Rights Reserved. | All words are mine, please do not copy without permission. Polityka prywatności

Facebook
Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. dowiedz się więcej.