Prosiliście mnie głównie o proste przepisy, dlatego będę się starać, aby na blog trafiały szczególnie takie desery i dania, które robi się szybko i są proste w wykonaniu.
Dzisiaj ciasto dedykowane jest dla osób, które lubią właśnie ten likier. Ciasto jest pyszne i mocno alkoholowe : ) polecam !
Przepis na ciasto kruche:
- 1 żółtko
- 130g zimnego masła
- 35ml zimnego mleka
- Szczypta soli
- 175g mąki pszennej
- 2 łyżki cukru pudru
Składniki zagniatamy, formujemy kulkę i odstawiamy do lodówki do wychłodzenia na godzinę. Po tym czasie bierzemy tartę o średnicy około 23-25 cm i wykładamy ciasto, nakłuwamy widelcem i następnie znowu odstawiamy do lodówki. Schłodzone ciasto wyciągamy z lodówki, opruszamy mąką kładziemy na nie papier do pieczenia i wsypujemy do obciążenia kulki ceramiczne, bądź na przykład surowy ryż. W ten sposób pieczemy około 15 minut w temperaturze 200 stopni. Następnie ciasto wyciągamy, zdejmujemy papier i wkładamy ponownie do piekarnika i pieczemy 10 minut do przyrumienienia ciasta. Po upieczeniu ciasto odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Krem adwokatowy:
- 250g serka mascarpone
- 100ml likieru
- 150g roztopionej w kąpieli wodnej białej czekolady, już przestygniętej, ale nadal płynnej
Składniki mieszamy ze sobą, aby uzyskać gęstą masę.
Dodatkowo:
- 5 łyżek kwaśnej konfitury (u mnie porzeczkowa)
- 350ml śmietanki 36%
- 100g cukru pudru
- Garść prażonych migdałów/orzechów
Ostygnięty, kruchy spód smarujemy kwaśną konfiturą, a następnie przelewamy krem. Ciasto odstawiamy do lodówki,aż krem zgęstnieje. Śmietankę miksujemy wraz z cukrem pudrem i przyzdabiamy ciasto. Na koniec całość posypujemy migdałami, bądź ulubionymi orzechami.
Smacznego!
Zostaw odpowiedź