Co prawda, kto mnie zna, ten wie, że jestem dziwna i nie jadam owoców morza… od dziecka. Tak mam i koniec. Natomiast chętnie gotuję dla bliskich. Majówka, to idealny czas na takie danie! Może służyć jako przystawka, natomiast w wersji obiadowej, także sie odnajdzie 🙂
Składniki:
- 20 świeżych krewetek tygrysich
- 3 Łyżki mąki pszennej
Marynata:
- 3 Ząbki czosnku
- 4 łyżki oliwy
- Szczypta pieprzu cyenne
- Szczypta cukru
- Łyżeczka słodkiej papryki
Tempura:
- 250ml zmrożonej wody gazowanej
- Szklanka mąki pszennej
- Pół szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- Papryka w proszku
- Czosnek w proszku
- Sól
- Pieprz
Sos teriyaki:
- 140ml wody
- 140ml sosu sojowego
- 100ml syropu z agawy
- Łyżka mąki kukurydzianej
- Łyżka imbiru w proszku
- Łyżka oleju sezamowego
- Pół łyżeczki czosnku w proszku
Dodatkowo: 300ml oleju kokosowego
Przygotowanie:
1. Krewetki obieramy, usuwamy przewód pokarmowy, zostawiamy tylko ogonek. Wrzucamy do przygotowanej marynaty i odstawiamy na godzinę do lodówki.
2. W tym czasie do rondelka wlewamy sos sojowy i resztę składników. Podgrzewamy. Mąkę mieszamy z wodą i wlewamy do garnka z gotującym się sosem. Dobrze mieszamy i czekamy, aż sos stężeje. Odstawiamy do przestygnięcia. Sos możemy przelać do słoiczków i mieć go na dłużej:)
3. Krewetki wyciągamy z lodówki, obtaczamy każdą krewetkę w mące.
4. Olej przelewamy do garnka, aby mocno się nagrzał.
5. Do miski wlewamy wodę, jajko i resztę składników przeznaczonych na tempurę, szybko i energicznie mieszamy trzepaczką (nie należy tego robić zbyt długo). Następnie każdą krewetkę obtaczamy w cieście (ciasto powinno być w konsystencji gęstej śmietany) i wrzucamy na gorący olej.
6. Krewetki smażymy, aż ciasto lekko się zarumieni (ok 4 minuty).
Zostaw odpowiedź