• O MNIE
  • Lifestyle
  • Podróże
    • Wietnam
    • Bali
    • Indie
    • Tajlandia
    • Sri Lanka
    • Czechy
      • Adrspach
    • Grecja
      • Corfu
    • Majorka
    • Maroko
    • Zjednoczone Emiraty Arabskie
  • KUCHNIA
    • Przystawki
    • Zupy
    • Dania Główne
    • Desery
  • ARCHIWUM
  • WSPÓŁPRACA
  • KONTAKT
  • O MNIE
  • Lifestyle
  • Podróże
    • Wietnam
    • Bali
    • Indie
    • Tajlandia
    • Sri Lanka
    • Czechy
      • Adrspach
    • Grecja
      • Corfu
    • Majorka
    • Maroko
    • Zjednoczone Emiraty Arabskie
  • KUCHNIA
    • Przystawki
    • Zupy
    • Dania Główne
    • Desery
  • ARCHIWUM
  • WSPÓŁPRACA
  • KONTAKT

Krewetki tygrysie w tempurze z domowym sosem teriyaki

30 kwietnia 2019

Co prawda, kto mnie zna, ten wie, że jestem dziwna i nie jadam owoców morza… od dziecka. Tak mam i koniec. Natomiast chętnie gotuję dla bliskich. Majówka, to idealny czas na takie danie! Może służyć jako przystawka, natomiast w wersji obiadowej, także sie odnajdzie 🙂

 

Składniki:

  • 20 świeżych krewetek tygrysich
  • 3 Łyżki mąki pszennej

 

Marynata:

  • 3 Ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy
  • Szczypta pieprzu cyenne
  • Szczypta cukru
  • Łyżeczka słodkiej papryki

 

Tempura:

  • 250ml zmrożonej wody gazowanej
  • Szklanka mąki pszennej
  • Pół szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • Papryka w proszku
  • Czosnek w proszku
  • Sól
  • Pieprz

 

Sos teriyaki:

  • 140ml wody
  • 140ml sosu sojowego
  • 100ml syropu z agawy
  • Łyżka mąki kukurydzianej
  • Łyżka imbiru w proszku
  • Łyżka oleju sezamowego
  • Pół łyżeczki czosnku w proszku

Dodatkowo:  300ml oleju kokosowego

 

 

Przygotowanie:

1. Krewetki obieramy, usuwamy przewód pokarmowy, zostawiamy tylko ogonek. Wrzucamy do przygotowanej marynaty i odstawiamy na godzinę do lodówki.
2. W tym czasie do rondelka wlewamy sos sojowy i resztę składników. Podgrzewamy. Mąkę mieszamy z wodą i wlewamy do garnka z gotującym się sosem. Dobrze mieszamy i czekamy, aż sos stężeje. Odstawiamy do przestygnięcia. Sos możemy przelać do słoiczków i mieć go na dłużej:)
3. Krewetki wyciągamy z lodówki, obtaczamy każdą krewetkę w mące.
4. Olej przelewamy do garnka, aby mocno się nagrzał.
5. Do miski wlewamy wodę, jajko i resztę składników przeznaczonych na tempurę, szybko i energicznie mieszamy trzepaczką (nie należy tego robić zbyt długo). Następnie każdą krewetkę obtaczamy w cieście (ciasto powinno być w konsystencji gęstej śmietany) i wrzucamy na gorący olej.
6. Krewetki smażymy, aż ciasto lekko się zarumieni (ok 4 minuty).

 

 

KREWETKITEMPURATERIYAKIOWOCE MORZA
Udostępnij

KUCHNIA  / Przystawki

Nathallae
Studentka prawa, blogerka i instagramerka. Spośród wielu pasji do największych należą podróże w najdalsze zakątki świata i gotowanie.

Zostaw odpowiedź


Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  • O Autorce

    Nieprzewidywalna indywidualistka, zakochana w podróżach, dobrym jedzeniu oraz nostalgicznej muzyce. W kuchni może spędzać każdą wolną chwilę, ponieważ nie wyobraża sobie dnia bez pichcenia smakołyków  dla najbliższych. Marzycielka, która sprawia wrażenie introwertyczki, ale tylko z dalszej perspektywy ;).

  • Instagram


  • Obserwuj Nathallae




Copyright © 2017 - 2020 Nathallae.pl | All Rights Reserved. | All words are mine, please do not copy without permission. Polityka prywatności

Facebook
Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. dowiedz się więcej.