Mam dla Was genialny (bo bardzo szybki, prosty ale mega smaczny!) przepis na moje ulubione risotto serowe, które mimo tego, że jest nie mało kaloryczne, to …. dzień bez sera, dniem straconym 🙂

Składniki :
- Ryż do risotto 200g
- 0,5l bulionu warzywnego ( albo takiego płynu, jaki Wam odpowiada)
- 200ml wina białego półsłodkiego
- Sól
- Pieprz
- 50g masła
- 2 szalotki
- Łyżka oleju
- 60g parmezanu
Przygotowanie:
- Do garnka wrzucamy na rozgrzany olej szalotkę i lekko podsmażamy
- Następnie dodajemy surowy ryż, energicznie mieszając tak, aby ryż się zeszklił, ale nie przypalił
- Dolewamy wino i przykrywamy garnek tak, aby wino odparowało
- Cała magia risotto polega na tym, aby dolewać po małej chochelce bulionu, aby ryż powoli nabierał smaku i zwiększał swoją objętość. Tak na prawdę ilość bulionu zależy od tego, jakiego ryżu dodajemy. Powinien być lekko twardy, natomiast konsystencja kremowa. Pod koniec dodawania płynów, jak zwrócimy uwagę, że cała masa jest już w miarę gładka, a ryż jest w formie all dente, odstawiamy garnek z ognia.
- Dodajemy masło i mieszamy aby się rozpuściło.
- Dosypujemy ser, mieszamy do uzyskania kremowej konsystencji
- Doprawiamy pieprzem i ewentualnie solą – zależy od upodobań, ponieważ ser sam w sobie jest słony
Gwarantuję, że jest pyszne !:)
Smacznego ❤
2 komentarze
Spodobał mi się ten przepis , dzisiaj będzie u mnie na stole. Pozdrawiam!
Bardzo się cieszę! Przepis jest naprawdę prosty i bardzo smaczny