• O MNIE
  • Lifestyle
  • Podróże
    • Wietnam
    • Bali
    • Indie
    • Tajlandia
    • Sri Lanka
    • Czechy
      • Adrspach
    • Grecja
      • Corfu
    • Majorka
    • Maroko
    • Zjednoczone Emiraty Arabskie
  • KUCHNIA
    • Przystawki
    • Zupy
    • Dania Główne
    • Desery
  • ARCHIWUM
  • WSPÓŁPRACA
  • KONTAKT
  • O MNIE
  • Lifestyle
  • Podróże
    • Wietnam
    • Bali
    • Indie
    • Tajlandia
    • Sri Lanka
    • Czechy
      • Adrspach
    • Grecja
      • Corfu
    • Majorka
    • Maroko
    • Zjednoczone Emiraty Arabskie
  • KUCHNIA
    • Przystawki
    • Zupy
    • Dania Główne
    • Desery
  • ARCHIWUM
  • WSPÓŁPRACA
  • KONTAKT

Kremowe serowe risotto

18 czerwca 2018
Mam dla Was genialny (bo bardzo szybki, prosty ale mega smaczny!) przepis na moje ulubione risotto serowe, które mimo tego, że jest nie mało kaloryczne, to …. dzień bez sera, dniem straconym 🙂 

Składniki :

  • Ryż do risotto 200g
  • 0,5l bulionu warzywnego ( albo takiego płynu, jaki Wam odpowiada)
  • 200ml wina białego półsłodkiego
  • Sól
  • Pieprz
  • 50g masła
  • 2 szalotki
  • Łyżka oleju
  • 60g parmezanu
 

Przygotowanie:

  1. Do garnka wrzucamy na rozgrzany olej szalotkę i lekko podsmażamy
  2. Następnie dodajemy surowy ryż, energicznie mieszając tak, aby ryż się zeszklił, ale nie przypalił
  3. Dolewamy wino i przykrywamy garnek tak, aby wino odparowało
  4. Cała magia risotto polega na tym, aby dolewać po małej chochelce bulionu, aby ryż powoli nabierał smaku i zwiększał swoją objętość. Tak na prawdę ilość bulionu zależy od tego, jakiego ryżu dodajemy. Powinien być lekko twardy, natomiast konsystencja kremowa. Pod koniec dodawania płynów, jak zwrócimy uwagę, że cała masa jest już w miarę gładka, a ryż jest w formie all dente, odstawiamy garnek z ognia.
  5. Dodajemy masło i mieszamy aby się rozpuściło.
  6. Dosypujemy ser, mieszamy do uzyskania kremowej konsystencji
  7. Doprawiamy pieprzem i ewentualnie solą – zależy od upodobań, ponieważ ser sam w sobie jest słony
 
Gwarantuję, że jest pyszne !:)
Smacznego ❤
 
Risotto
Risotto
OBIADRISOTTO
Udostępnij

KUCHNIA  / Dania Główne

Nathallae
Studentka prawa, blogerka i instagramerka. Spośród wielu pasji do największych należą podróże w najdalsze zakątki świata i gotowanie.

Mogą ci się podobać również

Bułeczki Bao z Szarpaną wieprzowiną
8 marca 2020
Kurczak faszerowany kaszą oraz grzybami
16 lipca 2019
Makaron z bazyliowym pesto
27 kwietnia 2019

2 komentarze


Bozena
20 November 2019 w 6:24 am
Odpowiedz

Spodobał mi się ten przepis , dzisiaj będzie u mnie na stole. Pozdrawiam!



    Nathallae
    20 November 2019 w 6:28 am
    Odpowiedz

    Bardzo się cieszę! Przepis jest naprawdę prosty i bardzo smaczny

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

  • O Autorce

    Nieprzewidywalna indywidualistka, zakochana w podróżach, dobrym jedzeniu oraz nostalgicznej muzyce. W kuchni może spędzać każdą wolną chwilę, ponieważ nie wyobraża sobie dnia bez pichcenia smakołyków  dla najbliższych. Marzycielka, która sprawia wrażenie introwertyczki, ale tylko z dalszej perspektywy ;).

  • Instagram


  • Obserwuj Nathallae




Copyright © 2017 - 2020 Nathallae.pl | All Rights Reserved. | All words are mine, please do not copy without permission. Polityka prywatności

Facebook
Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. dowiedz się więcej.