• O MNIE
  • Lifestyle
  • Podróże
    • Wietnam
    • Bali
    • Indie
    • Tajlandia
    • Sri Lanka
    • Czechy
      • Adrspach
    • Grecja
      • Corfu
    • Majorka
    • Maroko
    • Zjednoczone Emiraty Arabskie
  • KUCHNIA
    • Przystawki
    • Zupy
    • Dania Główne
    • Desery
  • ARCHIWUM
  • WSPÓŁPRACA
  • KONTAKT
  • O MNIE
  • Lifestyle
  • Podróże
    • Wietnam
    • Bali
    • Indie
    • Tajlandia
    • Sri Lanka
    • Czechy
      • Adrspach
    • Grecja
      • Corfu
    • Majorka
    • Maroko
    • Zjednoczone Emiraty Arabskie
  • KUCHNIA
    • Przystawki
    • Zupy
    • Dania Główne
    • Desery
  • ARCHIWUM
  • WSPÓŁPRACA
  • KONTAKT

Krem ziemniaczany

18 stycznia 2019

Danie bardziej czasochłonne od poprzedniego, ale mimo wszystko nadal proste. końcu nie o to chodzi, żeby zawsze spędzać godzinami w kuchni, prawda? Pyszna, łatwa w przyrządzeniu zupa, która jest sycąca w połączeniu z dodatkami!:) idealna do przyrządzenia na zbliżający się weekend. Zapewne większość składników macie w domu:)

 

Składniki:

 

  • 6 ziemniaków pokrojonych w kostkę
  • 2 pory
  • 1,5 litra bulionu (u mnie wołowo-drobiowy)
  • 2 szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • Jajka przepiórcze
  • 3 łyżki śmietany
  • Szczypiorek
  • Cukier (odrobina)
  • 1/5 łyżeczki pieprzu cayenne
  • Sól
  • Pieprz

 

Przygotowanie:

 

1. Cebulkę i czosnek smażymy na maśle, aż się zeszkli.
2. Do cebuli i czosnku dodajemy pokrojony por i nadal podsmażamy.
3.Całość wrzucamy do garnka z bulionem, oraz dodajemy pokrojone drobno ziemniaki. Gotujemy przez 15-20 minut na małym ogniu.
4. Zupę doprawiamy solą, pieprzem, szczyptą cukru (idealnie równoważy smak).
5. Szynkę pieczemy w 190 stopniach przez 15-20 minut, aż zrobi się chrupiąca (układamy plastry szynki na papierze do pieczenia).
6. Jajka przepiórcze gotujemy na twardo. Około 3 minuty. Kroimy na połowy.
6. Zupę blendujemy, dodajemy śmietany.
7. Całość przystrajamy posiekaną pietruszką.

Prawda, że proste?:)

 

OBIADZUPYZIEMNIACZANA
Udostępnij

KUCHNIA  / Zupy

Nathallae
Studentka prawa, blogerka i instagramerka. Spośród wielu pasji do największych należą podróże w najdalsze zakątki świata i gotowanie.

Mogą ci się podobać również

Bułeczki Bao z Szarpaną wieprzowiną
8 marca 2020
Kurczak faszerowany kaszą oraz grzybami
16 lipca 2019
Makaron z bazyliowym pesto
27 kwietnia 2019

Zostaw odpowiedź


Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

  • O Autorce

    Nieprzewidywalna indywidualistka, zakochana w podróżach, dobrym jedzeniu oraz nostalgicznej muzyce. W kuchni może spędzać każdą wolną chwilę, ponieważ nie wyobraża sobie dnia bez pichcenia smakołyków  dla najbliższych. Marzycielka, która sprawia wrażenie introwertyczki, ale tylko z dalszej perspektywy ;).

  • Instagram


  • Obserwuj Nathallae




Copyright © 2017 - 2020 Nathallae.pl | All Rights Reserved. | All words are mine, please do not copy without permission. Polityka prywatności

Facebook
Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. dowiedz się więcej.