Danie bardziej czasochłonne od poprzedniego, ale mimo wszystko nadal proste. końcu nie o to chodzi, żeby zawsze spędzać godzinami w kuchni, prawda? Pyszna, łatwa w przyrządzeniu zupa, która jest sycąca w połączeniu z dodatkami!:) idealna do przyrządzenia na zbliżający się weekend. Zapewne większość składników macie w domu:)
Składniki:
- 6 ziemniaków pokrojonych w kostkę
- 2 pory
- 1,5 litra bulionu (u mnie wołowo-drobiowy)
- 2 szalotki
- 2 ząbki czosnku
- Jajka przepiórcze
- 3 łyżki śmietany
- Szczypiorek
- Cukier (odrobina)
- 1/5 łyżeczki pieprzu cayenne
- Sól
- Pieprz
Przygotowanie:
1. Cebulkę i czosnek smażymy na maśle, aż się zeszkli.
2. Do cebuli i czosnku dodajemy pokrojony por i nadal podsmażamy.
3.Całość wrzucamy do garnka z bulionem, oraz dodajemy pokrojone drobno ziemniaki. Gotujemy przez 15-20 minut na małym ogniu.
4. Zupę doprawiamy solą, pieprzem, szczyptą cukru (idealnie równoważy smak).
5. Szynkę pieczemy w 190 stopniach przez 15-20 minut, aż zrobi się chrupiąca (układamy plastry szynki na papierze do pieczenia).
6. Jajka przepiórcze gotujemy na twardo. Około 3 minuty. Kroimy na połowy.
6. Zupę blendujemy, dodajemy śmietany.
7. Całość przystrajamy posiekaną pietruszką.
Prawda, że proste?:)
Zostaw odpowiedź