• O MNIE
  • Lifestyle
  • Podróże
    • Wietnam
    • Bali
    • Indie
    • Tajlandia
    • Sri Lanka
    • Czechy
      • Adrspach
    • Grecja
      • Corfu
    • Majorka
    • Maroko
    • Zjednoczone Emiraty Arabskie
  • KUCHNIA
    • Przystawki
    • Zupy
    • Dania Główne
    • Desery
  • ARCHIWUM
  • WSPÓŁPRACA
  • KONTAKT
  • O MNIE
  • Lifestyle
  • Podróże
    • Wietnam
    • Bali
    • Indie
    • Tajlandia
    • Sri Lanka
    • Czechy
      • Adrspach
    • Grecja
      • Corfu
    • Majorka
    • Maroko
    • Zjednoczone Emiraty Arabskie
  • KUCHNIA
    • Przystawki
    • Zupy
    • Dania Główne
    • Desery
  • ARCHIWUM
  • WSPÓŁPRACA
  • KONTAKT

Krem z kukurydzy z kurczakiem

23 lipca 2018
Jest to zdecydowanie najszybsza i najsmaczniejsza zupa świata! Potrzebujecie zaledwie 10-15 minut, aby ją przyrządzić. Jest pyszna, słodka, sycąca i ma przepiękny kolor. U mnie zachwyciła wszystkich :). Idealna za równo na obiad, jak i przystawkę, w zależności jakie będą dodatki.
 
 

Składniki :

 
  • 2 duże puszki kukurydzy
  • Łyżka masła
  • 2 ząbki czosnku
  • Pieprz cyenne
  • Łyżka kurkumy
  • Puszka mleka kokosowego
  • Papryczka chilli
  • Kolendra
  • Sól
  • Pieprz
  • Pół łyżki curry
  • Łyżka startego imbiru
  • 0,5 litra bulionu warzywnego
  • 2 małe filety z kurczaka
 

Przygotowanie:

 
  1. Kukurydzę odsączamy z wody
  2. Na patelni rozpuszczamy masło i smażymy imbir, oraz kukurydzę (uważać, żeby nic nie przypalić !)
  3. Dodajemy przyprawy, chilli i smażymy jeszcze 2-3 minuty
  4. Do garnka wlewamy bulion, oraz kukurydzę z przyprawami i gotujemy 10 minut, aż kukurydza zmięknie
  5. Wlewamy mleko kokosowe i doprawiamy solą, oraz pieprzem
  6. Całość blendujemy i przepuszczamy przez sitko, aby pozbyć się łupinek kukurydzy (nie trzeba tego robić, natomiast wtedy zupa będzie bardziej kremowa)
  7. Kurczaka kroimy w kostkę i wrzucamy do kremu, gotujemy 5 minut
 
U mnie tego typu zupy są bardzo ostre. Podawałam ją bezpośrednio z kolendrą i ostrą papryką:). Ostrość idealnie się komponuje ze słodkim smakiem kukurydzy.
 
Smacznego ❤️
 

 

 

ZUPAOBIAD
Udostępnij

KUCHNIA  / Zupy

Nathallae
Studentka prawa, blogerka i instagramerka. Spośród wielu pasji do największych należą podróże w najdalsze zakątki świata i gotowanie.

Mogą ci się podobać również

Bułeczki Bao z Szarpaną wieprzowiną
8 marca 2020
Szybki krem z dyni z maślanymi grzankami
17 września 2019
Kurczak faszerowany kaszą oraz grzybami
16 lipca 2019

Zostaw odpowiedź


Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

  • O Autorce

    Nieprzewidywalna indywidualistka, zakochana w podróżach, dobrym jedzeniu oraz nostalgicznej muzyce. W kuchni może spędzać każdą wolną chwilę, ponieważ nie wyobraża sobie dnia bez pichcenia smakołyków  dla najbliższych. Marzycielka, która sprawia wrażenie introwertyczki, ale tylko z dalszej perspektywy ;).

  • Instagram


  • Obserwuj Nathallae




Copyright © 2017 - 2020 Nathallae.pl | All Rights Reserved. | All words are mine, please do not copy without permission. Polityka prywatności

Facebook
Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. dowiedz się więcej.