Jest to zdecydowanie najszybsza i najsmaczniejsza zupa świata! Potrzebujecie zaledwie 10-15 minut, aby ją przyrządzić. Jest pyszna, słodka, sycąca i ma przepiękny kolor. U mnie zachwyciła wszystkich :). Idealna za równo na obiad, jak i przystawkę, w zależności jakie będą dodatki.

Składniki :
- 2 duże puszki kukurydzy
- Łyżka masła
- 2 ząbki czosnku
- Pieprz cyenne
- Łyżka kurkumy
- Puszka mleka kokosowego
- Papryczka chilli
- Kolendra
- Sól
- Pieprz
- Pół łyżki curry
- Łyżka startego imbiru
- 0,5 litra bulionu warzywnego
- 2 małe filety z kurczaka
Przygotowanie:
- Kukurydzę odsączamy z wody
- Na patelni rozpuszczamy masło i smażymy imbir, oraz kukurydzę (uważać, żeby nic nie przypalić !)
- Dodajemy przyprawy, chilli i smażymy jeszcze 2-3 minuty
- Do garnka wlewamy bulion, oraz kukurydzę z przyprawami i gotujemy 10 minut, aż kukurydza zmięknie
- Wlewamy mleko kokosowe i doprawiamy solą, oraz pieprzem
- Całość blendujemy i przepuszczamy przez sitko, aby pozbyć się łupinek kukurydzy (nie trzeba tego robić, natomiast wtedy zupa będzie bardziej kremowa)
- Kurczaka kroimy w kostkę i wrzucamy do kremu, gotujemy 5 minut
U mnie tego typu zupy są bardzo ostre. Podawałam ją bezpośrednio z kolendrą i ostrą papryką:). Ostrość idealnie się komponuje ze słodkim smakiem kukurydzy.
Smacznego ❤️
Zostaw odpowiedź