W takie dni jak te… gorące, kiedy nic się nie chce, a ma się ochotę zjeść coś pysznego, słodkiego,
mam tylko jeden patent. Zrobić coś, jak zwykle – szybko, prosto ale mega dobrze! Ciasto nie jest zbyt słodkie, natomiast z pewnością orzeźwiające 🙂 idealnie się wkomponuje w każdą imprezę, o każdej porze dnia!
Składniki:
Biszkopt:
- 8 jajek
- 2 szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru
- Łyżeczka proszku do pieczenia
Krem czekoladowy:
- 500ml śmietanki kremówki
- 2 mleczne czekolady
- 3 łyżki cukru
- 7g żelatyny
Mus z mango:
- Dwa dojrzałe mango
- 10g żelatyny
Wykonanie:
Biszkopt: (jest szybki i prosty, ponieważ miksujemy od razu całe jajka)
- Jajka miksujemy ok 10 minut od razu z cukrem
- Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia
- Ciasto wylewamy do formy o średnicy 20cm
- Pieczemy w temperaturze 170 stopni (góra – dół) przez 40-45 minut
Po upieczeniu odstawiamy ciasto do przestygnięcia i następnie wykrawamy w biszkopcie miejsce na Nasz krem czekoladowy i mus z mango (nie uszkadzając spodu).
Krem czekoladowy:
- W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekolady
- Śmietankę ubijamy z cukrem
- Ubitą śmietanę łączymy z czekoladą, cały czas miksując, aby nie powstały grudki
- Rozpuszczamy żelatynę według instrukcji na opakowaniu i całość łączymy z kremem
- Krem przelewamy na dno biszkoptu i wstawimy do lodówki
Mus z mango:
- Mango obieramy i blendujemy na gładką masę
- Rozpuszczamy żelatynę według instrukcji i łączymy z musem
- całość przelewamy na wierzch Naszej masy czekoladowej
Wszystko bardzo szybko tężeje:)
Smacznego ❤️
Zostaw odpowiedź