• O MNIE
  • Lifestyle
  • Podróże
    • Wietnam
    • Bali
    • Indie
    • Tajlandia
    • Sri Lanka
    • Czechy
      • Adrspach
    • Grecja
      • Corfu
    • Majorka
    • Maroko
    • Zjednoczone Emiraty Arabskie
  • KUCHNIA
    • Przystawki
    • Zupy
    • Dania Główne
    • Desery
  • ARCHIWUM
  • WSPÓŁPRACA
  • KONTAKT
  • O MNIE
  • Lifestyle
  • Podróże
    • Wietnam
    • Bali
    • Indie
    • Tajlandia
    • Sri Lanka
    • Czechy
      • Adrspach
    • Grecja
      • Corfu
    • Majorka
    • Maroko
    • Zjednoczone Emiraty Arabskie
  • KUCHNIA
    • Przystawki
    • Zupy
    • Dania Główne
    • Desery
  • ARCHIWUM
  • WSPÓŁPRACA
  • KONTAKT

Krem czekoladowy z galaretką z mango na biszkopcie

31 lipca 2018
W takie dni jak te… gorące, kiedy nic się nie chce, a ma się ochotę zjeść coś pysznego, słodkiego,
mam tylko jeden patent. Zrobić coś, jak zwykle – szybko, prosto ale mega dobrze! Ciasto nie jest zbyt słodkie, natomiast z pewnością orzeźwiające 🙂 idealnie się wkomponuje w każdą imprezę, o każdej porze dnia!

 

 

Składniki:

Biszkopt:

  • 8 jajek
  • 2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • Łyżeczka proszku do pieczenia
 
Krem czekoladowy:
 
  • 500ml śmietanki kremówki
  • 2 mleczne czekolady
  • 3 łyżki cukru
  • 7g żelatyny
 
Mus z mango:
 
  • Dwa dojrzałe mango
  • 10g żelatyny
 

Wykonanie:

 
Biszkopt: (jest szybki i prosty, ponieważ miksujemy od razu całe jajka)
 
  1. Jajka miksujemy ok 10 minut od razu z cukrem
  2. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia
  3. Ciasto wylewamy do formy o średnicy 20cm
  4. Pieczemy w temperaturze 170 stopni (góra – dół) przez 40-45 minut
 
Po upieczeniu odstawiamy ciasto do przestygnięcia i następnie wykrawamy w biszkopcie miejsce na Nasz krem czekoladowy i mus z mango (nie uszkadzając spodu).
 
Krem czekoladowy:
 
  1. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekolady
  2. Śmietankę ubijamy z cukrem
  3. Ubitą śmietanę łączymy z czekoladą, cały czas miksując, aby nie powstały grudki
  4. Rozpuszczamy żelatynę według instrukcji na opakowaniu i całość łączymy z kremem
  5. Krem przelewamy na dno biszkoptu i wstawimy do lodówki
 
Mus z mango:
 
  1. Mango obieramy i blendujemy na gładką masę
  2. Rozpuszczamy żelatynę według instrukcji i łączymy z musem
  3. całość przelewamy na wierzch Naszej masy czekoladowej
 
Wszystko bardzo szybko tężeje:)
 
Smacznego ❤️

 

DESERKREM CZEKOLADOWYMANGO
Udostępnij

KUCHNIA  / Desery

Nathallae
Studentka prawa, blogerka i instagramerka. Spośród wielu pasji do największych należą podróże w najdalsze zakątki świata i gotowanie.

Mogą ci się podobać również

Knedle ze śliwkami i orzechową kruszonką
24 września 2019
Maślane brioszki z mango curd
17 maja 2019
Sernik z jabłkami, masłem orzechowym i czekoladą
17 marca 2019

Zostaw odpowiedź


Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

  • O Autorce

    Nieprzewidywalna indywidualistka, zakochana w podróżach, dobrym jedzeniu oraz nostalgicznej muzyce. W kuchni może spędzać każdą wolną chwilę, ponieważ nie wyobraża sobie dnia bez pichcenia smakołyków  dla najbliższych. Marzycielka, która sprawia wrażenie introwertyczki, ale tylko z dalszej perspektywy ;).

  • Instagram


  • Obserwuj Nathallae




Copyright © 2017 - 2020 Nathallae.pl | All Rights Reserved. | All words are mine, please do not copy without permission. Polityka prywatności

Facebook
Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. dowiedz się więcej.