• O MNIE
  • Lifestyle
  • Podróże
    • Wietnam
    • Bali
    • Indie
    • Tajlandia
    • Sri Lanka
    • Czechy
      • Adrspach
    • Grecja
      • Corfu
    • Majorka
    • Maroko
    • Zjednoczone Emiraty Arabskie
  • KUCHNIA
    • Przystawki
    • Zupy
    • Dania Główne
    • Desery
  • ARCHIWUM
  • WSPÓŁPRACA
  • KONTAKT
  • O MNIE
  • Lifestyle
  • Podróże
    • Wietnam
    • Bali
    • Indie
    • Tajlandia
    • Sri Lanka
    • Czechy
      • Adrspach
    • Grecja
      • Corfu
    • Majorka
    • Maroko
    • Zjednoczone Emiraty Arabskie
  • KUCHNIA
    • Przystawki
    • Zupy
    • Dania Główne
    • Desery
  • ARCHIWUM
  • WSPÓŁPRACA
  • KONTAKT

Knedle ze śliwkami i orzechową kruszonką

24 września 2019

Jesień, to pora roku, która absolutnie nie może rozpocząć się bez sezonowych owoców! Śliwki, to zdecydowanie moje ulubione danie. Idealne na wrześniowy obiad, deser, tudzież na śniadanie 😂👍. Moje knedle są duże (ogromne!) Pulchne z większą ilością ciasta (ciasto samo w sobie jest pyszne!), ale zawsze możecie zrobić mniej kaloryczną wersję 🧡

 

Składniki:

 

Ciasto:

 

  • 500g ziemniaków (ugotowanych i przepuszczonych przez praskę)
  • 250-300g śliwek
  • 150g mąki
  • 1 jajko
  • Szczypta soli
  • Szczypta cukru

 

Kruszonka orzechowa:

 

  • 3 łyżki płatków owsianych błyskawicznych
  • Garść orzechów włoskich (rozdrobnionych)
  • Łyżka masła
  • Łyżka cukru pudru
  • Pół łyżeczki cynamonu

 

 

Dodatkowo:

 

  • Śmietana
  • Cukier puder

 

 

Wykonanie:

 

1. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie (jak zawsze). Odcedzamy, studzimy. Przepuszczamy przez praskę, dodajemy mąkę, sól, cukier, oraz jajko. Wyrabiamy ciasto. Odstawiamy na 10 minut, aby odpoczęło.
2. Na patelni rozpuszczamy masło. Dodajemy płatki owsiane, cukier puder, cynamon oraz orzechy. Delikatnie mieszamy do połączenia się składników. Naszą kruszonkę możemy wysuszyć w piekarniku w temperaturze 100 stopni przez 10 minut.
3. Z każdej śliwki wyjmujemy pestkę. Możemy do środka wsypać (do każdej) po 1/4 łyżeczki cukru pudru.
4. Gotowe ciasto dzielimy na w miarę równe kawałki (czym większy kawałek, tym większa kluska. U mnie były spore).
5. Z kawałka ciasta zagniatamy placek i do środka wkładamy jedną, całą śliwkę. Formujemy kulkę. Powtarzamy czynność do wyczerpania ciasta:).
5. Kluski gotujemy w osolonej wodzie. Jak wypłyną na wierzch, to gotujemy jeszcze z około 3 minuty.
6. Podejmy z orzechową kruszonką, oraz śmietaną!

 

 

DESERKNEDLEŚLIWKA
Udostępnij

KUCHNIA  / Desery

Nathallae
Studentka prawa, blogerka i instagramerka. Spośród wielu pasji do największych należą podróże w najdalsze zakątki świata i gotowanie.

Mogą ci się podobać również

Maślane brioszki z mango curd
17 maja 2019
Sernik z jabłkami, masłem orzechowym i czekoladą
17 marca 2019
Beza Pavlova z kremem waniliowym, owocami oraz białą czekoladą
27 lutego 2019

Komentarz


Joseph Malesky
26 October 2019 w 6:36 pm
Odpowiedz

Naprawdę nie mogę się doczekać, aby podzielić się z moją narzeczoną deserem Nut Crumble (ufam jej, że ugotuje i przygotuje go, nie jestem kucharzem w naszym domu, LOL!) Wygląda tak pysznie. Będę musiał poinformować cię, co o tym pomyślałem. Czy to ulubiony deser dla rodziny? Dzięki za opublikowanie.



Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  • O Autorce

    Nieprzewidywalna indywidualistka, zakochana w podróżach, dobrym jedzeniu oraz nostalgicznej muzyce. W kuchni może spędzać każdą wolną chwilę, ponieważ nie wyobraża sobie dnia bez pichcenia smakołyków  dla najbliższych. Marzycielka, która sprawia wrażenie introwertyczki, ale tylko z dalszej perspektywy ;).

  • Instagram


  • Obserwuj Nathallae




Copyright © 2017 - 2020 Nathallae.pl | All Rights Reserved. | All words are mine, please do not copy without permission. Polityka prywatności

Facebook
Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. dowiedz się więcej.