Jesień, to pora roku, która absolutnie nie może rozpocząć się bez sezonowych owoców! Śliwki, to zdecydowanie moje ulubione danie. Idealne na wrześniowy obiad, deser, tudzież na śniadanie 😂👍. Moje knedle są duże (ogromne!) Pulchne z większą ilością ciasta (ciasto samo w sobie jest pyszne!), ale zawsze możecie zrobić mniej kaloryczną wersję 🧡
Składniki:
Ciasto:
- 500g ziemniaków (ugotowanych i przepuszczonych przez praskę)
- 250-300g śliwek
- 150g mąki
- 1 jajko
- Szczypta soli
- Szczypta cukru
Kruszonka orzechowa:
- 3 łyżki płatków owsianych błyskawicznych
- Garść orzechów włoskich (rozdrobnionych)
- Łyżka masła
- Łyżka cukru pudru
- Pół łyżeczki cynamonu
Dodatkowo:
- Śmietana
- Cukier puder
Wykonanie:
1. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie (jak zawsze). Odcedzamy, studzimy. Przepuszczamy przez praskę, dodajemy mąkę, sól, cukier, oraz jajko. Wyrabiamy ciasto. Odstawiamy na 10 minut, aby odpoczęło.
2. Na patelni rozpuszczamy masło. Dodajemy płatki owsiane, cukier puder, cynamon oraz orzechy. Delikatnie mieszamy do połączenia się składników. Naszą kruszonkę możemy wysuszyć w piekarniku w temperaturze 100 stopni przez 10 minut.
3. Z każdej śliwki wyjmujemy pestkę. Możemy do środka wsypać (do każdej) po 1/4 łyżeczki cukru pudru.
4. Gotowe ciasto dzielimy na w miarę równe kawałki (czym większy kawałek, tym większa kluska. U mnie były spore).
5. Z kawałka ciasta zagniatamy placek i do środka wkładamy jedną, całą śliwkę. Formujemy kulkę. Powtarzamy czynność do wyczerpania ciasta:).
5. Kluski gotujemy w osolonej wodzie. Jak wypłyną na wierzch, to gotujemy jeszcze z około 3 minuty.
6. Podejmy z orzechową kruszonką, oraz śmietaną!
Komentarz
Naprawdę nie mogę się doczekać, aby podzielić się z moją narzeczoną deserem Nut Crumble (ufam jej, że ugotuje i przygotuje go, nie jestem kucharzem w naszym domu, LOL!) Wygląda tak pysznie. Będę musiał poinformować cię, co o tym pomyślałem. Czy to ulubiony deser dla rodziny? Dzięki za opublikowanie.