Wystarczy kilka minut, kawałek surowego łososia i będziecie mieli pyszny dodatek do chleba, bądź przystawek! Nie ukrywam, że praca nie trwa długo, natomiast chwilę rybę musimy pozostawić w lodówce. Jeżeli ktoś lubi smak łososia wędzonego, to z pewnością takim się zachwyci:). Ja podaję taką rybę głównie na grzankach, z dodatkiem oleju z pestek dyni, który podkręca smak dania. Dodatkowo proponuję lekki sos jogurtowy na bazie ogórków kiszonych i czosnku. Pycha!
Składniki:
- Kawałek łososia bez skóry – 350g
- 200 g soli
- 300 g cukru
- Skórka z dwóch cytryn
- Dwie łyżki pomarańczowej oliwy
- Dwa pęczki koperku
- Pół łyżki kolorowego pieprzu
Przygotowanie:
- Łososia myjemy i odsączamy z wody.
- Kroimy koperek, który mieszamy z cukrem, solą, oraz skórką z cytryny i pieprzem.
- Łososia polewamy oliwą.
- Na folię sypiemy połowę mieszanki, na który kładziemy rybę i zasypujemy drugą częścią.
- Bardzo dokładnie owijamy całość folią i wstawiamy do lodówki na 48 godzin.
Zostaw odpowiedź