• O MNIE
  • Lifestyle
  • Podróże
    • Wietnam
    • Bali
    • Indie
    • Tajlandia
    • Sri Lanka
    • Czechy
      • Adrspach
    • Grecja
      • Corfu
    • Majorka
    • Maroko
    • Zjednoczone Emiraty Arabskie
  • KUCHNIA
    • Przystawki
    • Zupy
    • Dania Główne
    • Desery
  • ARCHIWUM
  • WSPÓŁPRACA
  • KONTAKT
  • O MNIE
  • Lifestyle
  • Podróże
    • Wietnam
    • Bali
    • Indie
    • Tajlandia
    • Sri Lanka
    • Czechy
      • Adrspach
    • Grecja
      • Corfu
    • Majorka
    • Maroko
    • Zjednoczone Emiraty Arabskie
  • KUCHNIA
    • Przystawki
    • Zupy
    • Dania Główne
    • Desery
  • ARCHIWUM
  • WSPÓŁPRACA
  • KONTAKT

Gravlax – łosoś marynowany

30 września 2018

Wystarczy kilka minut, kawałek surowego łososia i będziecie mieli pyszny dodatek do chleba,  bądź przystawek! Nie ukrywam, że praca nie trwa długo, natomiast chwilę rybę musimy pozostawić w lodówce. Jeżeli ktoś lubi smak łososia wędzonego, to z pewnością takim się zachwyci:). Ja podaję taką rybę głównie na grzankach, z dodatkiem oleju z pestek dyni, który podkręca smak dania. Dodatkowo proponuję lekki sos jogurtowy na bazie ogórków kiszonych i czosnku. Pycha!

 

Składniki:

 
  • Kawałek łososia bez skóry – 350g
  • 200 g soli
  • 300 g cukru
  • Skórka z dwóch cytryn
  • Dwie łyżki pomarańczowej oliwy
  • Dwa pęczki koperku
  • Pół łyżki kolorowego pieprzu
 

Przygotowanie:

 
  1. Łososia myjemy i odsączamy z wody.
  2. Kroimy koperek, który mieszamy z cukrem, solą, oraz skórką z cytryny i pieprzem.
  3. Łososia polewamy oliwą.
  4. Na folię sypiemy połowę mieszanki, na który kładziemy rybę i zasypujemy drugą częścią.
  5. Bardzo dokładnie owijamy całość folią i wstawiamy do lodówki na 48 godzin.

 

ŁOSOŚGRAVLAX
Udostępnij

KUCHNIA  / Przystawki

Nathallae
Studentka prawa, blogerka i instagramerka. Spośród wielu pasji do największych należą podróże w najdalsze zakątki świata i gotowanie.

Mogą ci się podobać również

Pieczony łosoś z czerwonym pesto
9 lipca 2018

Zostaw odpowiedź


Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

  • O Autorce

    Nieprzewidywalna indywidualistka, zakochana w podróżach, dobrym jedzeniu oraz nostalgicznej muzyce. W kuchni może spędzać każdą wolną chwilę, ponieważ nie wyobraża sobie dnia bez pichcenia smakołyków  dla najbliższych. Marzycielka, która sprawia wrażenie introwertyczki, ale tylko z dalszej perspektywy ;).

  • Instagram


  • Obserwuj Nathallae




Copyright © 2017 - 2020 Nathallae.pl | All Rights Reserved. | All words are mine, please do not copy without permission. Polityka prywatności

Facebook
Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. dowiedz się więcej.