• O MNIE
  • Lifestyle
  • Podróże
    • Wietnam
    • Bali
    • Indie
    • Tajlandia
    • Sri Lanka
    • Czechy
      • Adrspach
    • Grecja
      • Corfu
    • Majorka
    • Maroko
    • Zjednoczone Emiraty Arabskie
  • KUCHNIA
    • Przystawki
    • Zupy
    • Dania Główne
    • Desery
  • ARCHIWUM
  • WSPÓŁPRACA
  • KONTAKT
  • O MNIE
  • Lifestyle
  • Podróże
    • Wietnam
    • Bali
    • Indie
    • Tajlandia
    • Sri Lanka
    • Czechy
      • Adrspach
    • Grecja
      • Corfu
    • Majorka
    • Maroko
    • Zjednoczone Emiraty Arabskie
  • KUCHNIA
    • Przystawki
    • Zupy
    • Dania Główne
    • Desery
  • ARCHIWUM
  • WSPÓŁPRACA
  • KONTAKT

Foie gras na gofrze z chutney rabarbarowym i sosem figowym

15 września 2018

Kochani! W końcu dodaję przepis, który zagwarantował mi tak zwany „złoty” fartuch w programie MasterChef! Według mnie, nawet osoby, które nie przepadają za wątróbką z chęcią zjedzą taki „deser” :). Przepis jest prosty i gwarantuję, że każda osoba jest w stanie go odtworzyć:) 

 

Składniki: 

• 2 plastry grubości 2cm stłuszczonej wątróbki z gęsi
• 2 łodygi rabarbaru
• 4 świeże figi
• 100 ml czerwonego wina porto
• Łyżka octu jabłkowego
• 5 sztuk pokruszonych niesolonych pistacji
• 5 goździków
• Laska wanilii
• 2 szczypty mielonego cynamonu
• 200g cukru
• kwaśna śmietana
 

Gofry:

• Jajko
• 1/3 szklanki mąki
• 1/3 szklanki mleka
• 2 ½ łyżki roztopionego masła
• Sól
• Bratki do ozdoby
• Szczypta cukru
 
 

Wykonanie: 

  1. Rabarbar obierz z zewnętrznych włókien, pokrój w kostkę.
  2. Na rozgrzaną patelnię wrzuć laskę cynamonu oraz goździki i praż 2-3 minuty.
  3. Po tym czasie wsyp 5 łyżek cukru, ocet jabłkowy i rabarbar.
  4. Gotuj do momentu zredukowania sosu, tak aby rabarbar zmiękł i rozpadał się (konsystencja dżemu). Dopraw szczyptą mielonego cynamonu. Figi pokrój na ćwiartki, wrzuć na osobną patelnię, dolej wino oraz 5 łyżek cukru.
  5. Gotuj do odparowania się wina do uzyskania gęstego sosu.
  6. Plastry wątróbki ułóż na patelni grillowej, oprósz solą i smaż z każdej strony po 2 minuty.
  7. W misce wymieszaj mąkę wraz z mlekiem i żółtkiem.
  8. Dodaj szczyptę soli, cukru i 2 łyżki roztopionego masła.
  9. W osobnej misce ubij białko ze szczyptą soli na sztywną masę.
  10. Delikatnie zmieszaj zawartość obu misek i od razu piecz gofry.

Na talerzu zrób kleks z chutney rabarbarowego, ułóż na to gotowe gofry, oraz  karmelizowane figi. Wątróbkę polej sosem figowym i posyp pokruszonymi pistacjami. Obok nałóż dwie łyżeczki kwaśnej śmietany i przyozdób bratkami.

[Zdjęcie: TVN, MasterChef]

OBIADMasterChef
Udostępnij

Dania Główne

Nathallae
Studentka prawa, blogerka i instagramerka. Spośród wielu pasji do największych należą podróże w najdalsze zakątki świata i gotowanie.

Mogą ci się podobać również

Bułeczki Bao z Szarpaną wieprzowiną
8 marca 2020
Kurczak faszerowany kaszą oraz grzybami
16 lipca 2019
Makaron z bazyliowym pesto
27 kwietnia 2019

Zostaw odpowiedź


Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

  • O Autorce

    Nieprzewidywalna indywidualistka, zakochana w podróżach, dobrym jedzeniu oraz nostalgicznej muzyce. W kuchni może spędzać każdą wolną chwilę, ponieważ nie wyobraża sobie dnia bez pichcenia smakołyków  dla najbliższych. Marzycielka, która sprawia wrażenie introwertyczki, ale tylko z dalszej perspektywy ;).

  • Instagram


  • Obserwuj Nathallae




Copyright © 2017 - 2020 Nathallae.pl | All Rights Reserved. | All words are mine, please do not copy without permission. Polityka prywatności

Facebook
Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. dowiedz się więcej.