KUCHNIA

Focaccia z pomidorkami koktajlowymi, fetą oraz rozmarynem

separator
Opublikowany: / przez Nathallae
Coś dla miłośników włoskich smaków. Chrupiący, drożdżowy chlebek, maczany w świeżej oliwie, to z pewnością idealna przystawka podczas przyjęć. Powinniśmy jednak pamiętać, że ciasto drożdżowe, jest jednym z najbardziej wymagających i trzeba mu poświecić odrobinę uwagi.

Składniki:

(u mnie blaszka ok. 20×30)

  • 500g mąki pszennej
  • 350g ziemniaków
  • 25g świeżych droższy
  • 2,5 płaskich łyżek cukru
  • Garść pomidorków koktajlowych
  • Kilka kostek sera feta
  • Oliwa z oliwek
  • Dwie łyżki suszonego rozmarynu
  • Sól
  • Pieprz

Wykonanie:

  1. Ziemniaki obieramy, oraz gotujemy w nieosolonej wodzie, następnie bardzo dokładnie ugniatamy tak, aby nie powstały grudki. Odstawiamy do przestudzenia.
  2. Do miski wkładamy pokruszone drożdże, 100 ml ciepłej wody, oraz cukier. Dokładnie łączymy wszystkie składniki i odstawiamy na 5-10 minut.
  3. Po upływie określonego czasu, do masy drożdżowej wsypujemy mąkę, oraz ostudzone ziemniaki, dokładnie ugniatając.
  4. Do lekko zagniecionego ciasta, dodajemy 75 ml cieplej wody i dokładnie ugniatamy ciasto przez ok. 10-15 minut, następnie dodajemy trzy łyżki soli, rozpuszczonej w 3 łyżkach wody, oraz 3 łyżkach oliwy, ugniatając kolejne 10-15 minut.
  5. Ugniecione ciasto zostawiamy w misce, przykrywając lnianą ściereczką, na czas ok. 2 godzin.
  6. Wyrośnięte ciasto kładziemy na pokropioną oliwą blaszkę, dobrze je rozprowadzając do grubości ok. 2-3 cm. Pomidorki układamy ok. 1.5 cm odstępu od siebie, a między nimi przekładamy kawałkami fety. Do szklanki, wlewamy trzy łyżki oliwy, oraz wsypujemy rozmaryn, następnie smarujemy nim ciasto, na końcu wszystko soląc i pieprząc, odstawiamy ciasto w blaszce na ok. 35 minut.
  7. Piekarnik ustawiamy na 200 stopni, ciasto pieczemy ok. 30 minut do rumianego koloru.
 
Ja osobiście podawałam tą wersję foccacci z oliwą czosnkowo – paprykową.
 
smacznego !; )
 
 

Nathallae

Studentka prawa, blogerka i instagramerka. Spośród wielu pasji do największych należą podróże w najdalsze zakątki świata i gotowanie.

Napisz komentarz