Dzisiaj na tapetę idzie chałwa! Uwielbiam pod każdą postacią, czy w lodach, czy w deserach – zawsze jest przepyszna! Ostatnio miałam taką sytuację, że weszłam do sklepu, gdzie podawali domową, ręcznie robioną chałwę, i wiecie co? Za głowę można się złapać! Kawałek kosztował miliony🤦♀️, a po co przepłacać, jak możemy ją sami zrobić za dużo mniejsze pieniądze?
Składniki:
- 400g sezamu
- 6 Łyżek miodu (w miarę płynnego)
- Garść orzechów włoskich
- Garść pistacji
Przygotowanie:
- Sezam miksujemy na gładką masę w mikserze
- Dodajemy miód, delikatnie mieszamy (konsystencja powinna być zwarta i lepiąca. Tak naprawdę ilość miodu zależy od Nas samych)
- Dodajemy posiekane orzechy i pistacje
- Formujemy chałwę i wstawiamy do lodówki
Prawda, że proste ?:)
Smacznego ❤️
Zostaw odpowiedź