• O MNIE
  • Lifestyle
  • Podróże
    • Wietnam
    • Bali
    • Indie
    • Tajlandia
    • Sri Lanka
    • Czechy
      • Adrspach
    • Grecja
      • Corfu
    • Majorka
    • Maroko
    • Zjednoczone Emiraty Arabskie
  • KUCHNIA
    • Przystawki
    • Zupy
    • Dania Główne
    • Desery
  • ARCHIWUM
  • WSPÓŁPRACA
  • KONTAKT
  • O MNIE
  • Lifestyle
  • Podróże
    • Wietnam
    • Bali
    • Indie
    • Tajlandia
    • Sri Lanka
    • Czechy
      • Adrspach
    • Grecja
      • Corfu
    • Majorka
    • Maroko
    • Zjednoczone Emiraty Arabskie
  • KUCHNIA
    • Przystawki
    • Zupy
    • Dania Główne
    • Desery
  • ARCHIWUM
  • WSPÓŁPRACA
  • KONTAKT

Czeskie knedliki z aromatycznym sosem na bazie czerwonego wina

14 lipca 2019

Taki Misz masz, w wersji Natalio-czeskiej 🤔😃, no bo knedliki czeskie, a sos, jakby mój! Bardzo podobny do dania boeuf strogonow. Standardowo gwarantuję, że jest pysznie, prosto i zachwyci każdego, komu podacie! Okej, gotowanie sosu trochę Wam zajmie, ale czego się nie robi dla TAKIEGO smaku 😍

 

Składniki:

 

Czeskie Knedliki:

 

  • 500g Mąki pszennej
  • 300ml mleka
  • 2 jajka
  • 20g Suchych drożdży
  • Łyżeczka cukru
  • Szczypta soli

 

Sos:

 

  • Butelka czerwonego wina (u mnie było słodkie)
  • 800g wołowiny (rostbef, Ligawa, polędwica – co wolicie)
  • 1 duża czerwona cebula
  • 500g pieczarek
  • 1 cale opakowanie papryki wędzonej
  • Łyżka cukru
  • 200ml bulionu warzywnego
  • 2 łyżki oleju
  • Sól
  • Pieprz
  • Chilli do smaku

Przygotowanie:

1. Mięso pokrój na małe kawałeczki.
2. Cebulę, oraz pokrojone pieczarki podsmaż w garnku (pierw smaż cebulę, potem dodaj pieczarki, które puszczą sok).
3. Całość zalej bulionem i gotuj 10 minut, aż większość wody wyparuje.
4. Na patelni podsmaż z każdej strony mięso i wrzuć do garnka.
5. Całość zalej winem i gotuj na małym ogniu, aż mięso skruszeje (ja lubię wolno gotowane sosy, także u mnie taki proces trwa z 5 godzin. Mięso jest bardzo delikatne A sos mocno aromatyczny)
6. Sos możemy zagęścić mąką. Dodajemy przyprawy, cukier, paprykę wędzoną.
7. Mleko podgrzewamy w rondelku, dodajemy cukier, 2 łyżki mąki, oraz drożdże i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
8. Drożdże z mlekiem przelewamy do mąki, dodajemy jajka i wyrabiamy ciasto drożdżowe.
9. Wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut (do godziny).
10. Po tym czasie ciasto podziel na 3-4 części i uformuj z nich knedliki (takie podłużne bułki).
11. W większym garnku zagotuj wodę z solą. Gotuj knedle, każdy pojedynczo! Przez drożdże rosną w trakcie gotowania.
12. Gotowe knedle podawaj jeszcze ciepłe z sosem 🙂 mniam!

 

Udostępnij

KUCHNIA  / Dania Główne

Nathallae
Studentka prawa, blogerka i instagramerka. Spośród wielu pasji do największych należą podróże w najdalsze zakątki świata i gotowanie.

Zostaw odpowiedź


Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

  • O Autorce

    Nieprzewidywalna indywidualistka, zakochana w podróżach, dobrym jedzeniu oraz nostalgicznej muzyce. W kuchni może spędzać każdą wolną chwilę, ponieważ nie wyobraża sobie dnia bez pichcenia smakołyków  dla najbliższych. Marzycielka, która sprawia wrażenie introwertyczki, ale tylko z dalszej perspektywy ;).

  • Instagram


  • Obserwuj Nathallae




Copyright © 2017 - 2020 Nathallae.pl | All Rights Reserved. | All words are mine, please do not copy without permission. Polityka prywatności

Facebook
Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. dowiedz się więcej.