Taki Misz masz, w wersji Natalio-czeskiej 🤔😃, no bo knedliki czeskie, a sos, jakby mój! Bardzo podobny do dania boeuf strogonow. Standardowo gwarantuję, że jest pysznie, prosto i zachwyci każdego, komu podacie! Okej, gotowanie sosu trochę Wam zajmie, ale czego się nie robi dla TAKIEGO smaku 😍
Składniki:
Czeskie Knedliki:
- 500g Mąki pszennej
- 300ml mleka
- 2 jajka
- 20g Suchych drożdży
- Łyżeczka cukru
- Szczypta soli
Sos:
- Butelka czerwonego wina (u mnie było słodkie)
- 800g wołowiny (rostbef, Ligawa, polędwica – co wolicie)
- 1 duża czerwona cebula
- 500g pieczarek
- 1 cale opakowanie papryki wędzonej
- Łyżka cukru
- 200ml bulionu warzywnego
- 2 łyżki oleju
- Sól
- Pieprz
- Chilli do smaku
Przygotowanie:
1. Mięso pokrój na małe kawałeczki.
2. Cebulę, oraz pokrojone pieczarki podsmaż w garnku (pierw smaż cebulę, potem dodaj pieczarki, które puszczą sok).
3. Całość zalej bulionem i gotuj 10 minut, aż większość wody wyparuje.
4. Na patelni podsmaż z każdej strony mięso i wrzuć do garnka.
5. Całość zalej winem i gotuj na małym ogniu, aż mięso skruszeje (ja lubię wolno gotowane sosy, także u mnie taki proces trwa z 5 godzin. Mięso jest bardzo delikatne A sos mocno aromatyczny)
6. Sos możemy zagęścić mąką. Dodajemy przyprawy, cukier, paprykę wędzoną.
7. Mleko podgrzewamy w rondelku, dodajemy cukier, 2 łyżki mąki, oraz drożdże i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
8. Drożdże z mlekiem przelewamy do mąki, dodajemy jajka i wyrabiamy ciasto drożdżowe.
9. Wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut (do godziny).
10. Po tym czasie ciasto podziel na 3-4 części i uformuj z nich knedliki (takie podłużne bułki).
11. W większym garnku zagotuj wodę z solą. Gotuj knedle, każdy pojedynczo! Przez drożdże rosną w trakcie gotowania.
12. Gotowe knedle podawaj jeszcze ciepłe z sosem 🙂 mniam!
Zostaw odpowiedź