KUCHNIA

Cinnamon rolls

separator
Opublikowany: / przez Nathallae
Święta już za pasem, dlatego natchnęło mnie na wypieki mocno orzechowe, oraz cynamonowe, dzięki którym w całym domu roznosi się słodki zapach, który zdecydowanie kojarzy mi się z porą zimową. Bułeczki, tak zwane „cinnamon rolls”, zrobiłam w wersji z orzechami, migdałami oraz pistacjami, ponieważ dla mnie to idealne połączenie.
 

Ciasto:

  • 500g mąki pszennej
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 7g drożdży suszonych
  • Szczypta soli
  • 75g miękkiego masła
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 55g cukru

Nadzienie:

  • 60g masła
  • 120g brązowego cukru
  • Garść solonych pistacji
  • Garść solonych migdałów
  • Garść ulubionych orzechów

Lukier:

  • 100g serka białego
  • 20g roztopionego masła
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 0,5 szklanki cukru pudru

Przygotowanie:

  1. Do ciepłego mleka, wsypujemy drożdże i mieszamy – odstawiamy na ok.5 minut.
  2. Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy mleko z drożdżami, wraz z cukrem, jajkami, oraz solą i wyrabiamy ok.10 minut.
  3. Gdy ciasto mamy w miarę wyrobione dodajemy miękkie masło wyrabiając kolejne 10 minut.
  4. Wyrobione ciasto odstawiamy na 2,5 godziny aż do wyrośnięcia, w ciepłym miejscu.
  5. Po określonym czasie ciasto wyjmujemy z miski, wyrabiamy na stolnicy, aż do zniknięcia pęcherzyków powietrza. Walkujemy ciasto na cienki placek, smarujemy masłem, oraz posypujemy mieszanką cukrowo-cynamonowo-orzechową.
  6. Ciasto delikatnie zwijamy, jak naleśnik i porcjujemy.
  7. Małe rolls’y, układamy na blasze i odstawiamy na 40 minut do wyrośnięcia.
  8. Piekarnik ustawiamy na 180 stopni i Pieczemy bułeczki przez około 20 minut, aż się przyrumienią.
  9. Ostygnięte bułeczki polewamy lukrem serowym.
 
Nadają się za równo idealnie do popołudniowej kawy, oraz na śniadanie, do ulubionej konfitury, czy też czekolady, smacznego!:)
 

Nathallae

Studentka prawa, blogerka i instagramerka. Spośród wielu pasji do największych należą podróże w najdalsze zakątki świata i gotowanie.

Napisz komentarz