• O MNIE
  • Lifestyle
  • Podróże
    • Wietnam
    • Bali
    • Indie
    • Tajlandia
    • Sri Lanka
    • Czechy
      • Adrspach
    • Grecja
      • Corfu
    • Majorka
    • Maroko
    • Zjednoczone Emiraty Arabskie
  • KUCHNIA
    • Przystawki
    • Zupy
    • Dania Główne
    • Desery
  • ARCHIWUM
  • WSPÓŁPRACA
  • KONTAKT
  • O MNIE
  • Lifestyle
  • Podróże
    • Wietnam
    • Bali
    • Indie
    • Tajlandia
    • Sri Lanka
    • Czechy
      • Adrspach
    • Grecja
      • Corfu
    • Majorka
    • Maroko
    • Zjednoczone Emiraty Arabskie
  • KUCHNIA
    • Przystawki
    • Zupy
    • Dania Główne
    • Desery
  • ARCHIWUM
  • WSPÓŁPRACA
  • KONTAKT

Ciasto Bounty

18 października 2017

Ostatnio bardzo często robię na śniadanie kokosowe latte, które podpatrzyłam od Anny Lewandowskiej, a z racji, że uwielbiam te smaki, postanowiłam iść o krok do przodu i zrobić ciacho w tym samym klimacie. Przepis jest dziecinnie prosty i na prawdę szybki w przyrządzeniu. Gwarantuję, że dla miłośników rajskich batoników, będzie jak znalazł!

Składniki (u mnie tortownica, o średnicy 28cm, także ciasto nie było super wysokie)

Spód czekoladowy:

  • 100g masła
  • 80ml maślanki
  • 25g kakao
  • 110g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 95g cukru, najlepiej drobny
  • 0,5 łyżeczki do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • kilka kropel ekstraktu waniliowego

Krem kokosowy:

  • 300ml mleka
  • 60g kaszy manny
  • 100g wiórków kokosowych
  • 100g masła
  • 100g cukru pudru

Polewa czekoladowa:

  • 2 tabliczki ulubionej czekolady ( powinna być gorzka, natomiast ja użyłam mlecznej)
  • 80g masła

Przygotowanie:

Ciasto:

  1. Wszystkie składniki najlepiej żeby były przed przygotowaniem w temperaturze pokojowej. Suche składniki przesiewamy i odstawiamy na później.
  2. Miękkie masło, oraz cukier ucieramy na gładką masę mikserem, następnie wbijamy jajko i kilka kropel wanilii i miksujemy dalej.
  3. Następnie dodajemy suche składniki, oraz maślankę, delikatnie mieszając do połączenia się składników. Masa wyjdzie dość gęsta.
  4. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy do niej masę i pieczemy w 170 stopniach około 30 minut.
  5. Po upieczeniu odstawiamy ciasto do wystudzenia.

Krem kokosowy:

  1. Mleko zagotować.
  2. Wsypać do mleka kaszę mannę, mieszając tak, aby nie powstały grudki.
  3. Po dokładnym wymieszaniu, dodajemy wiórki i mieszamy do połączenia się składników. Masa będzie bardzo gęsta.
  4. Do miski obok wkładamy masło, oraz cukier puder i miksujemy do uzyskania puszystej masy maślanej.
  5. Dodajemy partiami do utartego masła, powstały krem kokosowy, dobrze miksując.
  6. Masę kokosową przekładamy na ostudzone ciasto i wkładamy na chwilę do lodówki.

Polewa czekoladowa:

  1. W kąpieli wodnej rozpuszczamy masło, oraz połamaną czekoladę.
  2. Lekko przestudzoną polewę czekoladową przelewamy na wierzch Naszego ciasta i ponownie wkładamy do lodówki.

 

Ciasto możemy przechowywać kilka dni w lodówce, lecz najlepiej smakuje w temperaturze pokojowej, gdzie czekolada ma konsystencję bardziej ciągnącą, a krem rozpływa się w ustach : )

Ciasto Bounty
Ciasto Bounty
DESERCIASTOBOUNTY
Udostępnij

KUCHNIA  / Desery

Nathallae
Studentka prawa, blogerka i instagramerka. Spośród wielu pasji do największych należą podróże w najdalsze zakątki świata i gotowanie.

Mogą ci się podobać również

Odchudzone ciasto marchewkowe
14 października 2019
Knedle ze śliwkami i orzechową kruszonką
24 września 2019
Maślane brioszki z mango curd
17 maja 2019

2 komentarze


mihal
24 October 2017 w 7:11 pm
Odpowiedz

witam
Dziękuję za przepis ciasto dostępnych
choć nie jestem szefem kuchni, ale było pyszne



    Nathallae
    24 October 2017 w 7:17 pm
    Odpowiedz

    bardzo się cieszę! 🙂

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

  • O Autorce

    Nieprzewidywalna indywidualistka, zakochana w podróżach, dobrym jedzeniu oraz nostalgicznej muzyce. W kuchni może spędzać każdą wolną chwilę, ponieważ nie wyobraża sobie dnia bez pichcenia smakołyków  dla najbliższych. Marzycielka, która sprawia wrażenie introwertyczki, ale tylko z dalszej perspektywy ;).

  • Instagram


  • Obserwuj Nathallae




Copyright © 2017 - 2020 Nathallae.pl | All Rights Reserved. | All words are mine, please do not copy without permission. Polityka prywatności

Facebook
Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. dowiedz się więcej.