KUCHNIA

Ciasto Bounty

separator
Opublikowany: / przez Nathallae

Ostatnio bardzo często robię na śniadanie kokosowe latte, które podpatrzyłam od Anny Lewandowskiej, a z racji, że uwielbiam te smaki, postanowiłam iść o krok do przodu i zrobić ciacho w tym samym klimacie. Przepis jest dziecinnie prosty i na prawdę szybki w przyrządzeniu. Gwarantuję, że dla miłośników rajskich batoników, będzie jak znalazł : )

Składniki (u mnie tortownica, o średnicy 28cm, także ciasto nie było super wysokie)

Spód czekoladowy:

  • 100g masła
  • 80ml maślanki
  • 25g kakao
  • 110g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 95g cukru, najlepiej drobny
  • 0,5 łyżeczki do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • kilka kropel ekstraktu waniliowego

Krem kokosowy:

  • 300ml mleka
  • 60g kaszy manny
  • 100g wiórków kokosowych
  • 100g masła
  • 100g cukru pudru

Polewa czekoladowa:

  • 2 tabliczki ulubionej czekolady ( powinna być gorzka, natomiast ja użyłam mlecznej)
  • 80g masła

Przygotowanie:

ciasto:

  1. Wszystkie składniki najlepiej żeby były przed przygotowaniem w temperaturze pokojowej. Suche składniki przesiewamy i odstawiamy na później.
  2. Miękkie masło, oraz cukier ucieramy na gładką masę mikserem, następnie wbijamy jajko i kilka kropel wanilii i miksujemy dalej.
  3. Następnie dodajemy suche składniki, oraz maślankę, delikatnie mieszając do połączenia się składników. Masa wyjdzie dość gęsta.
  4. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy do niej masę i pieczemy w 170 stopniach około 30 minut.
  5. Po upieczeniu odstawiamy ciasto do wystudzenia.

Krem kokosowy:

  1. Mleko zagotować.
  2. Wsypać do mleka kaszę mannę, mieszając tak, aby nie powstały grudki.
  3. Po dokładnym wymieszaniu, dodajemy wiórki i mieszamy do połączenia się składników. Masa będzie bardzo gęsta.
  4. Do miski obok wkładamy masło, oraz cukier puder i miksujemy do uzyskania puszystej masy maślanej.
  5. Dodajemy partiami do utartego masła, powstały krem kokosowy, dobrze miksując.
  6. Masę kokosową przekładamy na ostudzone ciasto i wkładamy na chwilę do lodówki.

Polewa czekoladowa:

  1. W kąpieli wodnej rozpuszczamy masło, oraz połamaną czekoladę.
  2. Lekko przestudzoną polewę czekoladową przelewamy na wierzch Naszego ciasta i ponownie wkładamy do lodówki.

 

Ciasto możemy przechowywać kilka dni w lodówce, lecz najlepiej smakuje w temperaturze pokojowej, gdzie czekolada ma konsystencję bardziej ciągnącą, a krem rozpływa się w ustach : )

Nathallae

Studentka prawa, blogerka i instagramerka. Spośród wielu pasji do największych należą podróże w najdalsze zakątki świata i gotowanie.

2 Komentarze

  • mihal
    24 października 2017

    witam
    Dziękuję za przepis ciasto dostępnych
    choć nie jestem szefem kuchni, ale było pyszne

    Odpowiedz

Napisz komentarz