• O MNIE
  • Lifestyle
  • Podróże
    • Wietnam
    • Bali
    • Indie
    • Tajlandia
    • Sri Lanka
    • Czechy
      • Adrspach
    • Grecja
      • Corfu
    • Majorka
    • Maroko
    • Zjednoczone Emiraty Arabskie
  • KUCHNIA
    • Przystawki
    • Zupy
    • Dania Główne
    • Desery
  • ARCHIWUM
  • WSPÓŁPRACA
  • KONTAKT
  • O MNIE
  • Lifestyle
  • Podróże
    • Wietnam
    • Bali
    • Indie
    • Tajlandia
    • Sri Lanka
    • Czechy
      • Adrspach
    • Grecja
      • Corfu
    • Majorka
    • Maroko
    • Zjednoczone Emiraty Arabskie
  • KUCHNIA
    • Przystawki
    • Zupy
    • Dania Główne
    • Desery
  • ARCHIWUM
  • WSPÓŁPRACA
  • KONTAKT

Chocolate Chip Cookies

23 maja 2019

Amerykańskie, bardzo popularne i niezwykle smaczne ciasteczka! Znajdziecie je niemalże w każdej kawiarni, także w Polsce! Zazwyczaj jedno ciastko, to koszt rzędu kilkunastu złotych, a ja Wam pokażę, że to wcale nie drogi i nie trudny wypiek! Jeżeli macie telefon od znajomych, że wpadają do Was na kawę za 20 minut, to znak, że czas zrobić te cudeńka!

 

Składniki (na 10-11 ogromnych ciastek) 

 

  • 300 g czekolady ( 2 mleczne + biała)
  • 160 g mąki pszennej
  • 110 g miękkiego masła
  • 80 g cukru białego
  • 80 g cukru trzcinowego
  • 1 jajko
  • 0,5 łyżeczki sody/proszku do pieczenia
  • Łyżeczka cukru waniliowego
  • Szczypta soli

 

Wykonanie:

 

1. Składniki dzielimy na dwie miski : mokre i suche.
2. W jednej misce mamy mąkę, sodę/proszek do pieczenia, oraz cukier waniliowy
3. W drugiej misce miksujemy miękkie masło z cukrem. Po 5 minutach dodajemy jajko i nadal miksujemy.
4. Do gotowej masy wsypujemy suche składniki i miksujemy kolejne 5 minut, aż powstanie jednolita masa.
5. Do masy wsypujemy pokrojoną w kosteczkę czekoladę i mieszamy wszystko łyżką.
6. Piekarnik ustawiamy na 160 stopni.
7. Na blaszce układamy wyrobione kulki ciasta (z około 2-2,5 łyżki ciasta) z kilkucentymetrowym podstępem (każdą kulkę lekko spłaszczamy palcem). U mnie na blaszce zmieściło się około 6 sztuk.
8. Ciasteczka pieczemy około 15-17 minut. Po upieczeniu są bardzo miękkie, natomiast po 5 minutach twardnieją i można je zdjąć z blachy. Są pysznie chrupiące, oraz ciągnące w środku.

 

 

CIASTKOCZEKOLADOWEUSAAMERYKAŃSKIE
Udostępnij

KUCHNIA  / Desery

Nathallae
Studentka prawa, blogerka i instagramerka. Spośród wielu pasji do największych należą podróże w najdalsze zakątki świata i gotowanie.

Zostaw odpowiedź


Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

  • O Autorce

    Nieprzewidywalna indywidualistka, zakochana w podróżach, dobrym jedzeniu oraz nostalgicznej muzyce. W kuchni może spędzać każdą wolną chwilę, ponieważ nie wyobraża sobie dnia bez pichcenia smakołyków  dla najbliższych. Marzycielka, która sprawia wrażenie introwertyczki, ale tylko z dalszej perspektywy ;).

  • Instagram


  • Obserwuj Nathallae




Copyright © 2017 - 2020 Nathallae.pl | All Rights Reserved. | All words are mine, please do not copy without permission. Polityka prywatności

Facebook
Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. dowiedz się więcej.