Amerykańskie, bardzo popularne i niezwykle smaczne ciasteczka! Znajdziecie je niemalże w każdej kawiarni, także w Polsce! Zazwyczaj jedno ciastko, to koszt rzędu kilkunastu złotych, a ja Wam pokażę, że to wcale nie drogi i nie trudny wypiek! Jeżeli macie telefon od znajomych, że wpadają do Was na kawę za 20 minut, to znak, że czas zrobić te cudeńka!
Składniki (na 10-11 ogromnych ciastek)
- 300 g czekolady ( 2 mleczne + biała)
- 160 g mąki pszennej
- 110 g miękkiego masła
- 80 g cukru białego
- 80 g cukru trzcinowego
- 1 jajko
- 0,5 łyżeczki sody/proszku do pieczenia
- Łyżeczka cukru waniliowego
- Szczypta soli
Wykonanie:
1. Składniki dzielimy na dwie miski : mokre i suche.
2. W jednej misce mamy mąkę, sodę/proszek do pieczenia, oraz cukier waniliowy
3. W drugiej misce miksujemy miękkie masło z cukrem. Po 5 minutach dodajemy jajko i nadal miksujemy.
4. Do gotowej masy wsypujemy suche składniki i miksujemy kolejne 5 minut, aż powstanie jednolita masa.
5. Do masy wsypujemy pokrojoną w kosteczkę czekoladę i mieszamy wszystko łyżką.
6. Piekarnik ustawiamy na 160 stopni.
7. Na blaszce układamy wyrobione kulki ciasta (z około 2-2,5 łyżki ciasta) z kilkucentymetrowym podstępem (każdą kulkę lekko spłaszczamy palcem). U mnie na blaszce zmieściło się około 6 sztuk.
8. Ciasteczka pieczemy około 15-17 minut. Po upieczeniu są bardzo miękkie, natomiast po 5 minutach twardnieją i można je zdjąć z blachy. Są pysznie chrupiące, oraz ciągnące w środku.
Zostaw odpowiedź