Nigdy nie byłam jakąś wielką smakoszką chłodników, natomiast w tym sezonie robię je bardzo często. Są szybkie, sycące i nie muszą zawierać dużo kalorii :). Póki mamy sezon na polskie warzywa i owoce, to warto je przyrządzać!

Składniki :
- 4 długie ogórki
- 1 małe, dojrzałe awokado
- 2 pęczki mięty (same liście)
- Łyżka mleka kokosowego
- 250ml jogurtu naturalnego
- 2 ząbki czosnku
- Pęczek natki pietruszki
- 1/4 papryczki chilli
- Sól
- Pieprz
Salsa:
- 100g pokrojonej w kostkę fety
- Kilka łyżek ulubionej oliwy ( u mnie pomarańczowa 🙂 )
- Papryczka chilli ( według uznania )
- Kilka listków natki pietruszki
- 1/2 papryczki jalapeno
- Sól
- Pieprz
- Szczypta cukru
Wykonanie :
- Wszystko wrzucamy do miksera, doprawiamy i gotowe 😀
- Składniki mieszamy ze sobą i odstawiamy do lodówki. Podajemy bezpośrednio na chłodnik.
Smacznego! 🙂
Zostaw odpowiedź